[PORADNIK] ESP8266 nie działa - gdy kończą się pomysły

miloszix
Posts: 24
Joined: Wed Nov 15, 2017 8:13 pm

Mon Mar 05, 2018 10:09 am

A jednak coś nie tak :(

Odpalam Program Putty, pokazuje mi się tylko mały zielony kwadracik w lewym górnym rogu i nic .....

posiadam CP2102 USB 2.0 to TTL UART, wgrywam przez niego Firmware do Sonoff bez problemu, obecnie mam problem z modułem

viewtopic.php?f=8&t=3153

I chciałem użyć Putty aby zobaczyć co się dzieje.

Odnośnie punktu 3. " Serial LINE " u mnie jest to COM3 - tutaj widzę jest ścieżka - czy jest to jakaś różnica? Jak mogę uzyskać ścieżkę do swojego portu ?

Może muszę ustawić inną prędkość dla mojego układu?
slawek
Posts: 1561
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Mar 05, 2018 12:14 pm

Odpalasz putty i resetujesz moduł.
Ścieżka jest dla linuxa, dla windowsa masz nr portu.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
miloszix
Posts: 24
Joined: Wed Nov 15, 2017 8:13 pm

Mon Mar 05, 2018 12:24 pm

Resetuje moduł czyli zwieram GPIO0 do GND ? Czy odłączam na chwile zasilanie i podłączam ponownie?
slawek
Posts: 1561
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Mar 05, 2018 3:19 pm

miloszix wrote:
Mon Mar 05, 2018 12:24 pm
Resetuje moduł czyli zwieram GPIO0 do GND ? Czy odłączam na chwile zasilanie i podłączam ponownie?
Odłączasz zasilanie lub zwierasz na chwilę RST do GND.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Yepestis
Posts: 16
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm

Tue Oct 09, 2018 2:19 pm

Próbuję wgrać Suplę do SonOff S26

Patrzę w putty i widzę że na końcu pojawiają się jakieś krzaki, czy to normalny objaw?

PortCOM6.jpg
PortCOM6.jpg (53.69 KiB) Viewed 528 times

Przy próbie wgrania firmware brak komunikacji

esp_flash.jpg
esp_flash.jpg (105.3 KiB) Viewed 528 times
esp_flash_2.jpg
esp_flash_2.jpg (146.88 KiB) Viewed 528 times
Kończą mi się pomysły. Próbowałem przez dwa konwertery CH340 oraz CP2102.
User avatar
Espablo
Posts: 1113
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Oct 09, 2018 2:50 pm

Wyczyść moduł przed wgraniem
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
pzygmunt
Posts: 4148
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Oct 09, 2018 2:52 pm

I wgraj esp_init_defaults
Yepestis
Posts: 16
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm

Tue Oct 09, 2018 3:03 pm

A nie powinien mi moduł odpowiedzieć MAC adresem?

PS Próba wgrania "blank_1MB.bin" również kończy się niepowodzeniem.
Moduł nie odpowiada. Komunikacja przez putty jakaś jest jak na screenie w pierwszym poście.
byniom
Posts: 255
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Tue Oct 09, 2018 3:27 pm

Mam kilka wersji programu do wgrywania bo nie raz nie można wgrać to wgrywam starszą wersją lub nowszą .
User avatar
Espablo
Posts: 1113
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Oct 09, 2018 3:34 pm

Przed wgraniem nowego softu zrób erase flash. Można to zrobić programem ESP Flash Download Tool, tylko nie pamiętam która wersja to ma. Jak to nie pomoże to wgraj ten plik esp_init_defaults. Ja robię erase flash przed każdym wgraniem nowego firmware i wgrywam tylko te 2 pliki. Używam do tego esptool'a. Spróbuj z inną wersja ESP Flash Download Toola
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply