[PORADNIK] ESP8266 nie działa - gdy kończą się pomysły

Yepestis
Posts: 17
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm

Tue Oct 09, 2018 4:14 pm

Próbowałem przez
  • ESP8266 Download Tool V3.6.4
  • ESP Flash Download Tool V1.2
  • ESP Flash Download Tool V2.3
  • NODEMCU FIRMWARE PROGRAMMER

Żaden z powyższych programów nie odczytuje adresu MAC modułu.
Komunikacja przez putty jest.

Funkcja ERASE w programie ESP8266 Download Tool V3.6.4 również nie przynosi żadnego efektu.
C:\Users\Krzysiek\Desktop\SonOff\flash_download_tools_v3.6.4_0\ESPFlashDownloadTool_v3.6.4.exe:96: wxPyDeprecationWarning: Using deprecated class PySimpleApp.
('self.chip: ', 'ESP8266')
RF option applied...
======
CONNECT BAUD: 115200
============
....._____....._____....._____....._____....._____....._____....._____....._____....._____....._____[2018-10-09 18:18:00,605][ESP8266Loader_spi[1]][espDownloader.pyo][line:351][ERROR]: Chip sync error: Failed to connect to ESP8266: Timed out waiting for packet header
[2018-10-09 18:18:00,605][ESP8266Loader_spi[1]][espDownloader.pyo][line:395][ERROR]: ESP8266 Chip sync error esp_sync_blocking.
Z tego co wyczytałem Sonoff S26 pin GPIO0 ma na wyprowadzony na przycisku. Po przytrzymaniu podczas podawania zasilania dioda nie miga jak przy normalnej pracy więc wydaje mi się że wchodzi w tryb programowania.

Proszę o podpowiedz czy dobrze rozumuję że putty komunikuje się na prędkości 74880 bodów, a podczas flashowania należy używać 115200?
Czy moduł może posiadać rezonator kwarcowy o innej częstotliwości niż domyślna 26MHz?
Czy ustawienie SPI speed 40MHz jest poprawne?
Czy flash size w tym module to 8Mbit (1MB)?
Czy w związku z informacjami jaki moduł wyrzuca mi na terminal należy ustawić SPI mode na QIO?
slawek
Posts: 1667
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Oct 09, 2018 4:25 pm

Pokaż zrzut z okna putty podczas wchodzenia w tryb flaszowania, jaki masz wtedy boot mode - pierwsza linijka po starcie.
Podejrzewam, że nie masz trybu flash
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Yepestis
Posts: 17
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm

Tue Oct 09, 2018 4:30 pm

slawek wrote:
Tue Oct 09, 2018 4:25 pm
Pokaż zrzut z okna putty podczas wchodzenia w tryb flaszowania, jaki masz wtedy boot mode - pierwsza linijka po starcie.
Podejrzewam, że nie masz trybu flash

Wygląda to tak:
ets Jan 8 2013,rst cause:1, boot mode:(1,7)
Natomiast podczas normalnego uruchomienia tak:
ets Jan 8 2013,rst cause:1, boot mode:(3,7)

load 0x40100000, len 2408, room 16
tail 8
chksum 0xe5
load 0x3ffe8000, len 776, room 0
tail 8
chksum 0x84
load 0x3ffe8310, len 632, room 0
tail 8
chksum 0xd8
csum 0xd8

2nd boot version : 1.6
SPI Speed : 40MHz
SPI Mode : QIO
SPI Flash Size & Map: 8Mbit(512KB+512KB)
jump to run user1 @ 1000

rf cal sector: 251
rf[112▒x
slawek
Posts: 1667
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Oct 09, 2018 4:41 pm

Próbowałeś z zasilaniem niezależnym, z odłączonym "plusem" programatora?
W tryb flash wygląda, że wchodzi... może brakuje mu prądu?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Yepestis
Posts: 17
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm

Tue Oct 09, 2018 4:55 pm

Do zasilania wykorzystuję drugi konwerter USB-UART. Napięcie pod obciążeniem to równiutkie 3,30V. Na tym zasilaniu moduł się normalnie uruchamia i mogę sterować z aplikacji eWeLink (przekaźnik nie tyka ale dioda się zapala). Nie mam innego zasilacza żeby podać 3,3V.
User avatar
Espablo
Posts: 1185
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Oct 09, 2018 5:03 pm

Podczas flashowania Putty masz wyłączone? Nie mogą pracować 2 programy jednocześnie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Yepestis
Posts: 17
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm

Tue Oct 09, 2018 5:40 pm

Tak Putty jest wyłączone.
Właśnie do mnie dotarło że przecież komunikacja w putty jest jednostronna więc skoro zasilanie jest i Tx w module nadaje to problem musi leżeć po stronie Rx.

Przestałem na razie męczyć ten egzemplarz i zabrałem się za drugi i poszło bez problemu.
Możliwe że w tym pierwszym coś się uszkodziło. Będę sprawdzał dalej.

Ważne że jeden egzemplarz poszedł to już wiem że wszystko robię dobrze.

Tymczasem dziękuję za pomoc.
Lechu_
Posts: 115
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Sun Oct 21, 2018 4:07 pm

Mam spory problem. Dotychczas każdy moduł - czy samo esp czy sonoff czy plytki z incan programowalem bez najmniejszych problemów. Kupilem kilka nowych sonoffow (ver 1.0) i żaden soft czy multiboard czy soft dla sonoff z githuba (ustawiam odpowiednie spi mode) czy incan nie wystartował. Próbowałem różnych programatorów w tym nowy na cp2102. Zmienialem komputery, zawsze czyszczenie blank. Próbowałem tez odpalic putty ale po ustawieniu portu , prędkości, uruchomieniu i podłączeniu zasilania czy do esp czy sonoffa (3.3v) putty sie wyłącza. Dodam ze każdym razem i blank i soft laduje sie bezproblemowo. Soft sie wgrywa ale nie pojawia sie siec Supla :( Proby na 3 różnych sonoffach i nowo polutowanym esp12.
User avatar
Espablo
Posts: 1185
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Oct 21, 2018 7:03 pm

Chyba ESP Download Tool V3.6.4 ma funkcję erase. Wyczyść moduł tym programem i spróbuj wgrać na nowo. Przed każdym wgraniem rób erase flash. Spróbuj wgrywać różnymi programami. Jeżeli wygrywasz moje kompilacje, to po wgraniu na ESP-12 powinna migać szybko niebieska dioda.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Lechu_
Posts: 115
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Sun Oct 21, 2018 8:11 pm

Espablo wrote:
Sun Oct 21, 2018 7:03 pm
Chyba ESP Download Tool V3.6.4 ma funkcję erase. Wyczyść moduł tym programem i spróbuj wgrać na nowo. Przed każdym wgraniem rób erase flash. Spróbuj wgrywać różnymi programami. Jeżeli wygrywasz moje kompilacje, to po wgraniu na ESP-12 powinna migać szybko niebieska dioda.
Zrobilem Erase w 3.6.4 , wgrałem najnowszy incan tez 3.6.4 (odpowiednie ustawienia) i niestety zero reakcji po restarcie :/ , poddaje sie , jutro skocze do znajomego i zobaczymy jak to wyglada u niego.
Post Reply