[PORADNIK] ESP8266 nie działa - gdy kończą się pomysły

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7986
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz maja 05, 2019 8:12 pm

To nie wyglada na Suplowy firmware
demsy
Posty: 5
Rejestracja: śr lut 27, 2019 11:09 am

pn maja 06, 2019 6:07 am

Zgadza się
Bo najpierw wgrałem inCan_Easy https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... inCan_Easy później espeasy. Na jednym jak i na drugim sofcie esp8266 12F nie wysyła SSID. Więc się podłączyłem przez putty i chciałem sprawdzić czy wykrywa sieć, niestety też nie
winek1986
Posty: 21
Rejestracja: pn gru 11, 2017 5:07 pm
Lokalizacja: Kaszuby

pt lip 12, 2019 10:08 am

demsy pisze:
ndz maja 05, 2019 2:31 pm
Witam wszystkich.
Panowie mam podobny problem co kolega wyzej, mianowicie kupiłem kilka sztuk od dwóch różnych sprzedawców. Wgrywałem pliki bin. poprzez ESP Easy Flasher.... Od jednego sprzedającego esp od razu działa. Czyli w tel. wykrywa sieć, łączę sie i moge dalej konfigurować. Natomiast z drugiej partii esp nie wysyła SSID, więc tel. nie wykrywa mi tego urządzenia. Próbowałem różnych wsadów. Ma ktoś jakieś pomysły?
Mam też ten problem 2 sztuki esp 12F nie nadawało wifi . Mój model wygląda jak ze zdjęcia przy którym jest "X" czyli jakieś podróbki ?

Obrazek


Obrazek

Podobno problemem jest zły flash:

flash vendor:
1Ch : N/A
flash devID:
3016h
DUAL;32Mbit
crystal:
26 Mhz

Po otwarciu pokrywki

Obrazek
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

pt lip 12, 2019 10:41 am

Miałem podobny problem z ESP8266-12F na podstawce NodeMCU. Okazało się, że nie było gdzieś połączenia na lutowanych pinach ESP, sprawę załatwiło wygrzanie całości HotAir'em. Do dziś działa bez problemu, a nie rozgłaszało sieci.
elmaya
Posty: 719
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt lip 12, 2019 10:46 am

winek1986 pisze:
pt lip 12, 2019 10:08 am
demsy pisze:
ndz maja 05, 2019 2:31 pm
Witam wszystkich.
Panowie mam podobny problem co kolega wyzej, mianowicie kupiłem kilka sztuk od dwóch różnych sprzedawców. Wgrywałem pliki bin. poprzez ESP Easy Flasher.... Od jednego sprzedającego esp od razu działa. Czyli w tel. wykrywa sieć, łączę sie i moge dalej konfigurować. Natomiast z drugiej partii esp nie wysyła SSID, więc tel. nie wykrywa mi tego urządzenia. Próbowałem różnych wsadów. Ma ktoś jakieś pomysły?
Mam też ten problem 2 sztuki esp 12F nie nadawało wifi . Mój model wygląda jak ze zdjęcia przy którym jest "X" czyli jakieś podróbki ?

Obrazek


Obrazek

Podobno problemem jest zły flash:

flash vendor:
1Ch : N/A
flash devID:
3016h
DUAL;32Mbit
crystal:
26 Mhz

Po otwarciu pokrywki

Obrazek
za ten flash
Soft musi być skompilowany i załadowany w trybie Dio lub Dout

for that flash
soft must be compiled and uploaded in Dio or Dout mode
srdz
Posty: 26
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

pt mar 13, 2020 8:33 pm

Witam.
Putty pokazuje mi po wykonaniu resetu błąd o treści: Error reading from serial device.
Ktoś się orientuje o co może chodzić ?
Ogólnie mam problem z czymkolwiek co związane z uploadem supli do th10.
Nie mogę esptoolem zrzucić softu, nie mogę wgrać bez zrzucania, nawet putty nie chce pokazać wyniku :(
Dziękuję z góry, Michał.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7986
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt mar 13, 2020 8:40 pm

Najpewniej zasilasz ESP z usb. Zasil go z dodatkowego źródła zasilania.
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pt mar 13, 2020 9:07 pm

srdz pisze:
pt mar 13, 2020 8:33 pm
Witam.
Putty pokazuje mi po wykonaniu resetu błąd o treści: Error reading from serial device.
Ktoś się orientuje o co może chodzić ?
Ogólnie mam problem z czymkolwiek co związane z uploadem supli do th10.
Nie mogę esptoolem zrzucić softu, nie mogę wgrać bez zrzucania, nawet putty nie chce pokazać wyniku :(
Dziękuję z góry, Michał.
A jaki soft tam wgrywasz ?
Może to Ci pomoże:
https://en-forum.supla.org/viewtopic.php?f=7&t=5606
srdz
Posty: 26
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

sob mar 14, 2020 6:22 am

Dziękuję za zainteresowanie. Najpierw ściągnąłem ten z oficjalnej strony supli.
Potem ten, który znajduje się tutaj: https://github.com/SUPLA
Finalnie soft się wgrał.
ODPOWIEDZ