[PORADNIK] ESP8266 nie działa - gdy kończą się pomysły

User avatar
Espablo
Posts: 1345
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Jan 22, 2019 6:00 pm

Pewnie masz nie kompletnie pobrane pliki. Pobierz pliki jeszcze raz
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2105
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Jan 22, 2019 6:20 pm

Sprawdź rozmiar pobranych plików - może wgrywasz .html?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
johnlemon
Posts: 5
Joined: Tue Jan 22, 2019 4:35 pm

Tue Jan 22, 2019 7:47 pm

Ponowne pobranie plików w inną lokalizację niż Pulpit pomogło. Dzięki, działa poprawnie :)
tcp
Posts: 168
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Sun Feb 24, 2019 8:08 pm

Walczę dalej z putty. Soft wgrywam bez problemu ale w putty nie odpale. Mam zmienić prędkość ? Na jaką ?
Attachments
putty1.png
putty1.png (2.74 KiB) Viewed 306 times
puttyustawienia.png
puttyustawienia.png (17.43 KiB) Viewed 306 times
maniax
Posts: 3
Joined: Wed Dec 06, 2017 8:15 pm

Thu Mar 28, 2019 11:20 am

Szanowni forumowicze,

proszę o pomoc, gdyż tak jak w temacie skończyły mi się pomysły i kombinacje.

Posiadam Nodemcu v3, 4MB, chyba ESP826612E tam siedzi. Zasilanie i flashowanie przez USB.

Mimo wykonywania flashowania wg instrukcji (próbowałem różnych obrazów *.bin z githuba: supla, espablo.
Flashowanie przez najnowszy NodeMCU Flasher lub ESP Dowlnload Tool wg ustawień z readme i brak sieci SUPLA po restarcie modułu.
Układ czyszczę pustym wsadem lub poprzez erase.

Putty po flashowaniu wyświetla wyłącznie jedną linię (est_main.c, boot (3,6) i tyle (jeśli dobrze pamiętam..)

Wyjątkiem są 2 obrazy supla:
Działają mi tylko 2 obrazy: Supla Weemos D1 od Zybi (z archiwów) i SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.1.

Wyłącznie te dwa wyjątki startują, pokazując sieć Supla i wyświetlając logi przez Putty.

Dlaczego wsady typu: wifisocket, sonoff, incan, multiboard nie uruchamiają się - a Putty kończy na linijce (est_main, boot (3,6)?

Będę wdzięczny za naprowadzenie, już mnóstwo czasu poświęciłem na próby integracji z naszą Suplą.

Pozdrawiam,
User avatar
slawek
Posts: 2105
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Mar 28, 2019 4:47 pm

Najprawdopodobniej źle pobierasz pliki
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
maniax
Posts: 3
Joined: Wed Dec 06, 2017 8:15 pm

Thu Mar 28, 2019 5:22 pm

Hehe, dziękuję, chyba padnę, rzeczywiście w 2 katalogach mam wnętrze "html" zamiast binarki.. normalnie facepalm, niedawno rozbawił mnie post o pobieraniu plików, nie wierzyłem, że może mnie to spotkać ;] W nocy obadam. Dzięki.

Update: Dziękuję Sławku za odzew! Tyle wystarczyło bym sprawdził i ponownie pobrał pliki, wszystko już pięknie działa. Myślałem, że jest sprawdzana jakaś suma kontrolna i wtedy flashuje, tak więc radzę sprawdzać bebechy plików przed wgrywaniem a na github itp. upewniać się, że pobrało się binarkę, Pozdrowienia :)
Post Reply