Instalacja własnego serwera SUPLA-CLOUD

Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1857
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

śr sie 15, 2018 6:57 pm

Dziwny problem. Dzięki za zgłoszenie. Jeśli pojawi się u kogoś jeszcze to znaczy że MySQL coś zaktualizował niekompatybilnego wstecz. Postaram się wtedy zbadać problem.
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz sie 26, 2018 6:11 pm

No pięknie :).
Kilka razy podchodziłem już do instalki własnego serwera ale bez powodzenia. Tym razem poszło bez zadnych problemów.
Wielkie dzięki za świetny tutorial.
Poproszę tylko jeszcze o info co daje nam proxy? To, że zamiast nr IP serwera w przeglądarkę wpisuję wymyśloną przez siebie domenę (rozumiem, że sobie sam wymyślam domenę i nie muszę jej kupować bo przecież jest tylko w mojej wewnętrznej siec LAN?) i że strona nie pokazuje się jako niebezpieczna?
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1857
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

pn sie 27, 2018 9:15 pm

Cieszę się że się udało.

Zaprezentowane proxy nie będzie działać dla "wymyślonej domeny" którą rzeczywiście mógłbyś sobie w lokalnej sieci skonfigurować. Nikt nie wystawi certyfikatu SSL dla takiego tworu tak, by przeglądarkom się on "spodobał".

Opisane proxy umożliwia uruchomienie kilku aplikacji HTTP (oprócz clouda) na jednym serwerze oraz pokazuje jak skorzystać z opisanej usługi by uzyskać darmowy zielony certyfikat dla zakupionej wcześniej domeny.
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

sob cze 08, 2019 8:22 pm

Witam,
Mam zainstalowaną Supla Cloud oraz Supla Scripts na RPI3 (wersaja standalone), w sieci lokalnej mogę połączyć się z Suplą na porcie 80 oraz z Supla Scripts na porcie 90. Nie mogę natomiast połączyć konta z Supla Scripts z kontem z Supla Could, token pokazuje odpowiedni adres IP w sieci wewnętrznej (https://192.168.1.44), natomiast po wpisaniu nazwy użytkownika i hasła na czerwono wyskakuje na czerwono taki komunikat :
Error when communicating with Supla API:
Jak próbuję dodać użytkownika przez register, to po wpisaniu danych z API Supla-Could wyskakuje mi komunikat
Błąd
EROOR when conmmunicating with
Supla API: HTTP: 400
Do konta w Supla Could mogę się połączyć bez problemów.
W jaki inny sposób mogę połączyć konta Supla Scropts z Could w sieci lokalnej?

Przekierowałem też porty z zewnątrz (mam publiczne IP) 80 na Supla Cloud oraz 90 na Supla Scripts, ale z zewnątrz sieci nie mogę się dostać do tych serwerów (na inne np. serwer tunera Enigma2 mogę się zalogować bez problemów).
Czy muszę jeszcze coś zrobić w konfiguracji Supla lub samej malince żeby móc się zalogować z zewnątrz sieci?
myrcin
Posty: 42
Rejestracja: pt cze 07, 2019 9:08 am

pn wrz 23, 2019 5:22 pm

Szukałem ale nie znalazłem, jak wgrać certyfikat SSL? Mam certyfikat SSL z Godaddy, mam odpalony serwer Supla Cloud i teraz jak mogę wgrać ten certyfikat?
Arti78
Posty: 10
Rejestracja: pt gru 28, 2018 5:00 pm

czw wrz 24, 2020 3:22 pm

Panowie ,
Prośba o podpowiedź czy się da ( i jak ) wrzucić serwer na Proxmox na VM

pozdrawiam
Arti
szym3k
Posty: 212
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

czw wrz 24, 2020 7:59 pm

Arti78 pisze:
czw wrz 24, 2020 3:22 pm
Panowie ,
Prośba o podpowiedź czy się da ( i jak ) wrzucić serwer na Proxmox na VM

pozdrawiam
Arti
Postaw jakiegoś Debiana + docker, będzie najszybciej.
pioczarnecki
Posty: 4
Rejestracja: wt wrz 29, 2020 4:17 pm

wt wrz 29, 2020 7:08 pm

Witam
postawiłem suplę cloud na rpi2 z obrazu ze strony supla.org i nie mogę założyć konta, nie przychodzi mail z potwierdzeniem, 2 lata temu zakładałem i supla-cloud działała, po 2 latach nie pamiętam hasła i nie mogę się zalogować, próba utworzenia nowego konta też nie działa, brak maila z potiwerdzeniem
pioczarnecki
Posty: 4
Rejestracja: wt wrz 29, 2020 4:17 pm

wt wrz 29, 2020 7:24 pm

znalazłem powyższy post zanim napisałem na forum i próbowałem tego "php bin/console supla:create-confirmed-user"
odpowiedź była "Could not open input file: bin/console"
pewnie dlatego, że nie umiem zaktualizować do najnowszej wersji

aktualizacja
chyba znalazłem odpowiedź jak mam zaktualizować

viewtopic.php?t=2090

i jeszcze to do najnowszej wersji Cloud

viewtopic.php?t=2709
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”