Brama garażowa

bebzo
Posty: 6
Rejestracja: pn gru 25, 2017 1:44 pm

pn gru 25, 2017 2:00 pm

Witam.. jestem Nowym użytkownikiem SUPLA.. oświetlenie i sterowanie roletami już ogarnąłem.. teraz czas na bramę garażową.. a więc posiadam napęd z sterownikiem el 16 v7.1 + el03 ... chciałbym sterować za pomocą SUPLA.. jak to zrobić? Od czego zacząć..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2239
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn gru 25, 2017 3:10 pm

Wg mnie wystarczy podpiąć jakąś płytkę z przekaźnikiem beznapięciowym i z softem obsługującym gate pod zaciski manual i gnd...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1215
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn gru 25, 2017 5:13 pm

Np inCan .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2239
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn gru 25, 2017 5:21 pm

Ten sterownik jest zasilany z 24V więc inCan nie jest najlepszym rozwiązaniem, poza tym 2 kanały nie są potrzebne - lepszy byłby np. taki:
https://pl.aliexpress.com/item/ESP8266- ... 0.0.dBkKsA
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn gru 25, 2017 6:27 pm

W inCanie jak zastosujesz inną przetwornicę to też możesz zasilić z 24V a drugi przekaźnik możesz wykorzystać do włączenia światła lub czegoś innego :)
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1215
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn gru 25, 2017 8:57 pm

No , i jest w czym wybierać .
Tylko czy oficjalne softa będą obsługiwały urządzenie zaproponowane przez Slawka
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2239
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn gru 25, 2017 9:21 pm

shimano73 pisze:
pn gru 25, 2017 8:57 pm
No , i jest w czym wybierać .
Tylko czy oficjalne softa będą obsługiwały urządzenie zaproponowane przez Slawka
Może oficjalne nie, ale zobacz tu:
viewtopic.php?f=27&t=2708
chociaż mam wrażenie, że ten moduł jakoś nie ma szczęścia na tym forum...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
bebzo
Posty: 6
Rejestracja: pn gru 25, 2017 1:44 pm

śr gru 27, 2017 9:13 am

Czyli podsumowując wystarczy pod sterownik el03 podłączyć moduł esp8266 z odpowiednim softem..
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1726
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr gru 27, 2017 4:41 pm

bebzo pisze:
śr gru 27, 2017 9:13 am
Czyli podsumowując wystarczy pod sterownik el03 podłączyć moduł esp8266 z odpowiednim softem..
... i dodatkowym przekaźnikiem ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
soho3
Posty: 6
Rejestracja: pn lis 19, 2018 3:51 pm

czw gru 13, 2018 8:14 pm

Witam podepnę się pod temat bo niestety nie znalazłem podobnego tematu na forum
obecnie próbuję zbudować sterownik sterowania dwoma bramami znajdującymi się koło siebie na bazie Wemos d1 mini. niestety napotkałem na problem. standardowy soft na wyjściu z płytki podaje cały czas napięcie + 3,3 V. sterowanie odbywa się masą. potrzebuje softu który działał by z odwrotną logiką (impuls sterujący +3,3 V sterował by oryginalnym pilotem do bramy zasilanym napięciem 3,3V). niestety moje napędy. informacja o otwarciu bramy była by zwracana za pomocą kontraktonów.
jak rozwiązać problem
z góry dziękuje
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”