Gdzie wgrywać esp_init_data_default.bin

Post Reply
User avatar
pzygmunt
Posts: 4229
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jan 30, 2018 9:24 am

Jeżeli czyściłeś pamięć ESP8266 to musisz pamiętać o wgraniu parametrów inicjujących chip, które określa binarka esp_init_data_default.bin.
To gdzie powinien być wrzucony zależy od tego jaką deklarujesz wielkość pamięci flash w ustawieniach programu do flashowania.
Poniżej adresy pod, które powinien być wgrany plik w zależności od wielkości pamięci:

0x7c000 for 512 kB
0xfc000 for 1 MB
0x1fc000 for 2 MB
0x3fc000 for 4 MB
0x7fc000 for 8 MB
0xffc000 for 16 MB
tijo
Posts: 38
Joined: Fri Dec 01, 2017 12:44 pm

Wed Feb 14, 2018 12:38 am

1. a czym można odczytać wielkość pamięci? czy esptool.py ma identyfikacje chipa i flash-a?
2. czy jeżeli wgrywamy soft 512kB do flash-a 4MB to adres esp_init_data_default.bin ustawiamy dla 512kB czy 4MB?
maghost
Posts: 99
Joined: Sun Mar 27, 2016 12:30 am

Wed Feb 14, 2018 1:25 pm

tijo wrote:
Wed Feb 14, 2018 12:38 am
1. a czym można odczytać wielkość pamięci? czy esptool.py ma identyfikacje chipa i flash-a?
Tak samo, esptool, umożliwia on również identyfikacje chipa.
Polecam zapoznać się z markdownem: https://github.com/espressif/esptool
tijo wrote:
Wed Feb 14, 2018 12:38 am
2. czy jeżeli wgrywamy soft 512kB do flash-a 4MB to adres esp_init_data_default.bin ustawiamy dla 512kB czy 4MB?
Jak chip ma 2MB to ustawiasz na 2MB, ważne, by wielkość wgrywanych binarek nie przekraczała tych 4 MB ;)

Da się to zautomatyzować, więc dziwne, że nikt nie napisał jeszcze idiotoodpornej aplikacji ;)
User avatar
pzygmunt
Posts: 4229
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Feb 14, 2018 2:05 pm

Wielkość flasha jest tylko parametrem. Jak wgrasz nowy firmware ustawiając niezgodny rozmiar to później taki rozmiar będziesz odczytywać. Najlepiej odczytać symbol z pamięci (organoleptycznie).
tijo
Posts: 38
Joined: Fri Dec 01, 2017 12:44 pm

Wed Feb 14, 2018 2:18 pm

i wszystko jasne!!

esptool.py --port COMxx --baud 115200 flash_id
User avatar
Klos
Posts: 25
Joined: Sat Apr 15, 2017 11:46 am
Location: Gdańsk
Contact:

Sat Mar 17, 2018 6:14 am

A czy ten bin trzeba wrzucać razem z nowym firmaware czy osobno?
Castorama Gdańsk. Elektronika, lasery. Zdjęcia z drona www.imagesky.pl
slawek
Posts: 1667
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Mar 17, 2018 10:34 am

Razem
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 4229
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Mar 17, 2018 10:41 pm

Osobno tez można
Post Reply