Gdzie wgrywać esp_init_data_default.bin

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 30, 2018 9:24 am

Jeżeli czyściłeś pamięć ESP8266 to musisz pamiętać o wgraniu parametrów inicjujących chip, które określa binarka esp_init_data_default.bin.
To gdzie powinien być wrzucony zależy od tego jaką deklarujesz wielkość pamięci flash w ustawieniach programu do flashowania.
Poniżej adresy pod, które powinien być wgrany plik w zależności od wielkości pamięci:

0x7c000 for 512 kB
0xfc000 for 1 MB
0x1fc000 for 2 MB
0x3fc000 for 4 MB
0x7fc000 for 8 MB
0xffc000 for 16 MB
tijo
Posty: 167
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

śr lut 14, 2018 12:38 am

1. a czym można odczytać wielkość pamięci? czy esptool.py ma identyfikacje chipa i flash-a?
2. czy jeżeli wgrywamy soft 512kB do flash-a 4MB to adres esp_init_data_default.bin ustawiamy dla 512kB czy 4MB?
maghost
Posty: 99
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 12:30 am

śr lut 14, 2018 1:25 pm

tijo pisze:
śr lut 14, 2018 12:38 am
1. a czym można odczytać wielkość pamięci? czy esptool.py ma identyfikacje chipa i flash-a?
Tak samo, esptool, umożliwia on również identyfikacje chipa.
Polecam zapoznać się z markdownem: https://github.com/espressif/esptool
tijo pisze:
śr lut 14, 2018 12:38 am
2. czy jeżeli wgrywamy soft 512kB do flash-a 4MB to adres esp_init_data_default.bin ustawiamy dla 512kB czy 4MB?
Jak chip ma 2MB to ustawiasz na 2MB, ważne, by wielkość wgrywanych binarek nie przekraczała tych 4 MB ;)

Da się to zautomatyzować, więc dziwne, że nikt nie napisał jeszcze idiotoodpornej aplikacji ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lut 14, 2018 2:05 pm

Wielkość flasha jest tylko parametrem. Jak wgrasz nowy firmware ustawiając niezgodny rozmiar to później taki rozmiar będziesz odczytywać. Najlepiej odczytać symbol z pamięci (organoleptycznie).
tijo
Posty: 167
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

śr lut 14, 2018 2:18 pm

i wszystko jasne!!

esptool.py --port COMxx --baud 115200 flash_id
Awatar użytkownika
Klos
Posty: 25
Rejestracja: sob kwie 15, 2017 11:46 am
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

sob mar 17, 2018 6:14 am

A czy ten bin trzeba wrzucać razem z nowym firmaware czy osobno?
Castorama Gdańsk. Elektronika, lasery. Zdjęcia z drona www.imagesky.pl
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob mar 17, 2018 10:34 am

Razem
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob mar 17, 2018 10:41 pm

Osobno tez można
luke48
Posty: 1
Rejestracja: śr maja 06, 2020 2:38 pm

śr maja 06, 2020 2:55 pm

Witam,
Chciałbym trochę odświeżyć temat.
Nieświadomy zagrożenia zastąpiłem oryginalny firmware tasmotą, myśląc, że po prostu zastąpię aplikację Ewelink inną aplikacją i będzie ok. Lecz z tego co już wiem, trzeba postawić swój własny serwer, a ja nie mam na czym, a na pewno nie tak, żeby sonoff TH16 działał z każdego miejsca na świecie jak w Ewelinku. W związku z tym chciałem już wgrać Suple, lecz nie chce to zadziałać i koniec. Wgrałem pusty 1MB plik, następnie pliki boot na 0x00000 sonoff ... na 0x01000 i esp na 0xfc000 zgodnie z parametrami w readme.txt. Wgrywa prawidłowo lecz potem żadna lampa już się nie świeci/mruga, a w sieciach wifi widnieje otwarta sieć ESP B6721A, z którą nic nie można zrobić (nie wchodzi na 192.168.4.1). Reasumując:
1. Nie mogę wgrać supli, a nawet jakby mi się to udało, z tego co widziałem nie działa z czujnikiem Si7021,
2. Nie mogę wrócić do ewelinka bo nie zachowałem oryginału i z tego co wiem jakbym wziął od kogoś to i tak nie ruszy?
3. Mogę wgrać ponownie tasmote, ale co z tego jeśli nie postawię nigdzie serwera mqtt, czy domoticza, a przez www nie ma możliwości sterowania on/off temperaturą/wilgotnością, tak w ogóle można ustawić tam harmonogram, a już wyzwalania temperaturą, czy wilgotnością już nie. Bez sensu.
4. Mogłem zostawić na ewelinku i cieszyć się tym co mam, a teraz nie mam nic. Chciałem zmienić oprogramowanie bo w ewelinku można było ustawiać temperaturę przełączania co 0,5 stopnia C, a miałem nadzieję, że gdzie indziej będzie to można robić co 0,1 stopnia C.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw maja 07, 2020 8:47 am

Trochę Cię pociesze jest soft na ten czujnik musisz poszukać na forum. Nie podam Ci linku bo pisze z telefonu. Wygrasz go pod 0x00.... tam jest tylko jeden plik.
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ