SUPLA-DEV na Orange Pi One

Post Reply
admoskal
Posts: 3
Joined: Mon Dec 25, 2017 11:32 am

Sun Feb 04, 2018 6:21 pm

Podzielę się moim sposobem na szybką instalację supla-dev na OPI ONE.

1. Instalacja systemu - ja używam Armbiana : www.armbian.org
Zainstalowałem za pomocą Win32DiskImager obraz : Armbian_5.35_Orangepione_Ubuntu_xenial_default_3.4.113.img

2. Pierwsze kroki : zmiana hasła roota, założenie nowego usera itp.
3. Aktualizacja :

Code: Select all

apt-get update
apt-get upgrade
4. Logujemy się przez SSH - ja zalogowałem sie na roota
5. Pobieramy :

Code: Select all

git clone https://github.com/SUPLA/raspberry.git
git clone https://github.com/SUPLA/supla-core.git
git clone https://github.com/zhaolei/WiringOP.git -b h3
6. Instalujemy biblioteki przydatne do obsługi GPIO - będą nam pomocne do odczytania adresów portów :

Code: Select all

cd WiringOP
chmod +x ./build
sudo ./build
gpio readall
7. Kompilacja supla-dev :

Code: Select all

cd ~
cd supla-core
cd supla-dev
cd Release
make clean
make
Powinno polecieć bezboleśnie
Skompilowany plik supla-dev będziemy przegrywać do /usr/sbin - na razie go pozostawiamy.
8. Doinstalowujemy mc - będzie prościej :

Code: Select all

apt-get install mc
9. Kopiujemy pliki z repozytorium raspberry/ext01 bez plików :
/boot/config.txt – plik konfiguracyjny Raspbiana - nie jest nam potrzebny
/etc/modules – nie będzie potrzebny
/usr/sbin/supla-dev – w to miejsce przegrasz plik skomilowany
Reasumując - przegrałeś :
/raspberry/ext01/boot/location.txt do /boot/lotaction.txt
/raspberry/ext01/etc/init.d/supla-dev do /etc/init.d/supla-dev
/raspberry/ext01/etc/supla-dev/supla.cfg do /etc/supla-dev/supla.cfg

10. Kopiujemy skomilowany supla-dev :

Code: Select all

cp ~/supla-core/supla-dev/Release/supla-dev /usr/sbin
11. Konfiguracja /boot/location.txt - zgodnie z danymi ze strony www.supla.org
12. Konfiguracja /etc/supla-dev/supla.cfg
Moja prosta konfiruracja :

Code: Select all

[GLOBAL]
device_name=OPI_ONE_01
device_guid_file=/etc/supla-dev/dev_guid
alt_cfg=/boot/location.txt
state_file=/boot/last_state.txt

[SERVER]
host=127.0.0.1
tcp_port=2015
ssl_port=2016
ssl_enabled=Y

# DHT 22 sensor connected to GPIO22 pin
# [CHANNEL_0]
# type=DHT22
# w1=22
#

# Available types: SENSORNO,RELAYHFD4,RELAYG5LA1A,2XRELAYG5LA1A,THERMOMETERDS18B20,DHT11,D$
# Help: https://forum.supla.org

[CHANNEL_0]
type=RELAYG5LA1A
gpio1=7

[CHANNEL_1]
type=RELAYG5LA1A
gpio1=8

[CHANNEL_2]
type=RELAYG5LA1A
gpio1=9

[CHANNEL_3]
type=RELAYG5LA1A
gpio1=10
W numerach wolnych portów pomoże nam polecenie konsoli : gpio readall - czytamy wartości BCM z tabeli
Ja wybrałem do testów GPIO.21, GPIO.22, GPIO.23, GPIO 24

13. Doinstalowujemy jeszcze jedną bibliotekę - bez niej u mnie nie chodziło :

Code: Select all

cd ~
wget  http://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/o/openssl/libssl1.0.0_1.0.1t-1+deb8u7_armhf.deb
dpkg -i libssl1.0.0_1.0.1t-1+deb8u7_armhf.deb
14. Z konsoli uruchamiamy : armbian-config
Zakładka System
Zakładka : Services
Zaznaczamy spacją : supla-dev
<OK> <Cancel> <Cancel>
Reboot

Powinno chodzić
P.S. Pamiętajcie o włączeniu aktywacji rejestracji urządzeń na stronie.
Miłego instalowania.
Na OPI zero jak też na NanopiNeo powyższa instalacja przebiega identycznie.
byniom
Posts: 203
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Fri May 25, 2018 5:45 am

Próbuję zainstalować na orange własny serwer i już robię któreś podejście ale nic mi nie wychodzi . Wywaliło mi taki błąd przy pierwszych komendach

root@orangepipcplus:~# apt-get upgrade
E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?
User avatar
pzygmunt
Posts: 3854
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri May 25, 2018 5:47 am

byniom wrote:
Fri May 25, 2018 5:45 am
Próbuję zainstalować na orange własny serwer i już robię któreś podejście ale nic mi nie wychodzi . Wywaliło mi taki błąd przy pierwszych komendach

root@orangepipcplus:~# apt-get upgrade
E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?
Masz miejsce na karcie ? Sprawdź w logach czy sama karta się nie sypie.
byniom
Posts: 203
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Fri May 25, 2018 5:51 am

No karta nowa , szybka , 32GB więc powinno działać . Sprawdzę potem na innej karcie bo wcześniej jak walczyłem to mi zainstalował z tego opisu wszystko tylko poległem na doinstalowaniu biblioteki która jest podana w opisie . W między czasie mieszałem z innymi kartami więc nie pamiętam na której poszło aż tak daleko . Potem wgram system na inną kartę to dam znać.
User avatar
pzygmunt
Posts: 3854
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri May 25, 2018 5:56 am

byniom wrote:
Fri May 25, 2018 5:51 am
No karta nowa , szybka , 32GB więc powinno działać . Sprawdzę potem na innej karcie bo wcześniej jak walczyłem to mi zainstalował z tego opisu wszystko tylko poległem na doinstalowaniu biblioteki która jest podana w opisie . W między czasie mieszałem z innymi kartami więc nie pamiętam na której poszło aż tak daleko . Potem wgram system na inną kartę to dam znać.
No karta 32GB ale czy rozszerzyłeś wolumin ?
byniom
Posts: 203
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Fri May 25, 2018 6:05 am

Nie bardzo wiem jak ale jak uruchomi mi się system to napoczątku podaje ile jest zajęte i z tego co mi pokazało to 16% ale chyba znalazłem przyczynę bo na początku po uruchomieniu podało jakiś komunikat że chyba trzeba coś zaktualizować . Była podana komenda "apt upgrade" . Wpisałem tą komendę to teraz cały czas mi się coś aktualizuje . Poczekam i dopiero przejdę do instalacji supla . Wcześniej działy mi się cyrki bo nawet miałem problem z zainstalowaniem mc . Czy z tej wersji instalacji będzie można przejść na dokerową ?

====================================================================================================
Udało mi się wszystko zainstalować zgodnie z opisem , nie było żadnych błędów a problem polegał na tym że na początku jak odpalał się system to chciało żeby go zaktualizować . po aktualizacji poleciało wszystko pięknie ale nie mogę odpalić supli . Po podaniu adresu ip strona jest pusta tzn. tak jak by nie było adresu. Przekopiowałem wszystkie pliki jakie sa podane w opisie i podałem też konfigurację supli. Dane supli podałem wymyślone bo chyba jakie podam to na takie się loguję ?
Post Reply