SUPLA (Docker) - zarządzanie własną instancją

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8449
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw mar 07, 2019 10:20 am

supla_temperature_log
slavo_s2k
Posty: 27
Rejestracja: sob mar 10, 2018 7:32 pm

ndz mar 10, 2019 2:39 pm

Próbuje zrobić kopię bazy danych, niestety mam błąd:

Kod: Zaznacz cały

Got error: 1045: Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES) when trying to connect
hasło mam zapisane (zmieniłem domyślne podczas intalacji na QNAPie), jak mogę sprawdzić czy hasło mam dobre?? może inny użytkownik niż root??
Awatar użytkownika
milion81
Posty: 190
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:34 am

wt mar 19, 2019 7:28 am

Witam.
W jaki sposób zrobić przywrócenie danych z kopii zapasowej w przypadku zmiany z armv6 na armv7?
Rozumiem, że robię backup na armv6:

Kod: Zaznacz cały

source supla-docker/.env
docker exec supla-db mysqldump -u root --password="$DB_PASSWORD" supla > supla.sql
Potem stawiam od nowa serwer na armv7 na nowej karcie i co dalej ?
Kaowiec
Posty: 76
Rejestracja: śr lip 26, 2017 8:15 am
Lokalizacja: Czernichów

wt mar 19, 2019 7:50 am

Kaowiec pisze:
śr lut 27, 2019 9:34 pm
(...)
Czas na przywrócenie bazy:
po kolei lecą:

Kod: Zaznacz cały

source supla-docker/.env
docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console doctrine:database:drop --force
docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console doctrine:database:create
cat supla.sql | docker exec -i supla-db mysql -u root --password=$DB_PASSWORD supla

supla.sql oczywiście w katalogu głównym.
robię:
./suplash restart - kontenery się restartują
Wchodzę do clouda, mam swoje dane ale
Serwer is down
log mówi: "Incorect database version!"
robię jedyne co mi przychodzi do głowy:

Kod: Zaznacz cały

git pull
./supla.sh upgrade
(...)
Powinno działać.
Awatar użytkownika
milion81
Posty: 190
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:34 am

wt mar 19, 2019 9:11 am

Kaowiec pisze:
wt mar 19, 2019 7:50 am
Kaowiec pisze:
śr lut 27, 2019 9:34 pm
(...)
Czas na przywrócenie bazy:
po kolei lecą:

Kod: Zaznacz cały

source supla-docker/.env
docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console doctrine:database:drop --force
docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console doctrine:database:create
cat supla.sql | docker exec -i supla-db mysql -u root --password=$DB_PASSWORD supla

supla.sql oczywiście w katalogu głównym.
robię:
./suplash restart - kontenery się restartują
Wchodzę do clouda, mam swoje dane ale
Serwer is down
log mówi: "Incorect database version!"
robię jedyne co mi przychodzi do głowy:

Kod: Zaznacz cały

git pull
./supla.sh upgrade
(...)
Powinno działać.
OK, ale nie jest dla mnie jasna kwestia w jaki sposób następuje przywrócenie bazy...
Robię kopię bazy na armv6 (rozumiem że ta kopia zapisuje się na karcie), potem wszystko robię od nowa na na nowej karcie dla architektury armv7 ?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1101
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt mar 19, 2019 10:02 am

Kopia bazy jest zrzucona do pliku supla.sql w katalogu supla-docker. Musisz przekopiować ten plik na nową kartę do tego samego katalogu i dopiero zrobić przywrócenie z kopii.
Awatar użytkownika
milion81
Posty: 190
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:34 am

wt mar 19, 2019 10:10 am

lesny8 pisze:
wt mar 19, 2019 10:02 am
Kopia bazy jest zrzucona do pliku supla.sql w katalogu supla-docker. Musisz przekopiować ten plik na nową kartę do tego samego katalogu i dopiero zrobić przywrócenie z kopii.
no i teraz wszystko jasne
dzięki leśny8, na Ciebie zawsze można liczyć ;)
kudzu
Posty: 9
Rejestracja: pt paź 05, 2018 9:13 am

ndz kwie 07, 2019 8:57 pm

Hej,
możecie mnie pokierować albo odpowiedzieć na kilka pytań? Będę wdzięczny.

Akcja dzieje się na Orange Pi z Armbianem. Sklonowałem kontener (jeśli się poprawnie wyrażam) do katalogu domowego, uruchomiłem skrypt i mam już domyślną konfigurację. Na tym na razie poprzestałem.

Na tej samej maszynie mam Apacha, MySQLa i jeszcze parę innych. Porty 80 i 443 mam zajęte przez Apacha.

Potrzebuję skonfigurować Supla Cloud tak, by móc w Apachu przypisać subdomenę. Czy tak się da?

Do czego służy parametr CLOUD_DOMAIN? Czy mam tu podać adres lokalny serwera, mój adres publiczny czy może właśnie tę docelową domenę (tylko co wtedy na to Apache)?

A parametry FIRST_USER_EMAIL i _PASSWORD? Czy tu chodzi o to, bym mógł się zalogować po raz pierwszy do chmury, a potem mógł w chmurze zmienić swoje hasło?

A "mailer settings" - rozumiem, że tu powinienem podać dane jakiegoś swojego konta SMTP (na Orange Pi nie postawiłem serwera pocztowego), żeby serwer Supli mógł wysyłać wiadomości do użytkowników (czyli do mnie)?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1101
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz kwie 07, 2019 9:40 pm

kudzu pisze:
ndz kwie 07, 2019 8:57 pm
...
Potrzebuję skonfigurować Supla Cloud tak, by móc w Apachu przypisać subdomenę. Czy tak się da?

Do czego służy parametr CLOUD_DOMAIN? Czy mam tu podać adres lokalny serwera, mój adres publiczny czy może właśnie tę docelową domenę (tylko co wtedy na to Apache)?
Podajesz w tym parametrze domenę, subdomene lub adres IP Orange Pi.
Żeby nie gryzło się z Apachem musisz przestawić porty w zmiennych PORT_HTTP i PORT_HTTPS na inne niż 80 i 443.
kudzu pisze:
ndz kwie 07, 2019 8:57 pm
A parametry FIRST_USER_EMAIL i _PASSWORD? Czy tu chodzi o to, bym mógł się zalogować po raz pierwszy do chmury, a potem mógł w chmurze zmienić swoje hasło?
Pierwszy użytkownik, możesz go dodać również z linki komend. Hasło możesz zmienić z chmury ale mailer musi działać.
kudzu pisze:
ndz kwie 07, 2019 8:57 pm
A "mailer settings" - rozumiem, że tu powinienem podać dane jakiegoś swojego konta SMTP (na Orange Pi nie postawiłem serwera pocztowego), żeby serwer Supli mógł wysyłać wiadomości do użytkowników (czyli do mnie)?
Tak, ale nie jest to konieczne.
kudzu
Posty: 9
Rejestracja: pt paź 05, 2018 9:13 am

pn kwie 08, 2019 6:44 am

lesny8 pisze:
ndz kwie 07, 2019 9:40 pm
kudzu pisze:
ndz kwie 07, 2019 8:57 pm
...
Potrzebuję skonfigurować Supla Cloud tak, by móc w Apachu przypisać subdomenę. Czy tak się da?

Do czego służy parametr CLOUD_DOMAIN? Czy mam tu podać adres lokalny serwera, mój adres publiczny czy może właśnie tę docelową domenę (tylko co wtedy na to Apache)?
Podajesz w tym parametrze domenę, subdomene lub adres IP Orange Pi.
Żeby nie gryzło się z Apachem musisz przestawić porty w zmiennych PORT_HTTP i PORT_HTTPS na inne niż 80 i 443.
Ale to dotyczy trybu standalone, w którym Supla Cloud jest jednocześnie serwerem HTTP, dobrze rozumiem? Coś jak w RPi Monitorze, gdzie można sobie wybrać czy ma działać samodzielnie czy korzystać z innego serwera (np Apache)?
A można uruchomić Supla Cloud inaczej, tak, by w Apache’u skonfigurować nową stronę i wskazać Suplę?

Mój OPi nie jest podłączony bezpośrednio do WANu, a przez router. Port 80 i 443 WANu jest przekierowany na 80 i 443 IP w LANie mojego OPi. Apache zajmuje się obsługą subdomen. Jeśli zmienię domyślne porty Supli na inne niż 80 i 443, to będę musiał takich używać do łączenia z serwerem, ale wtedy stracę SSL. Muszę to zrobić przez Apache’a, ale jak?
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”