Page 2 of 4

Re: Zarządzanie własną instancją SUPLA (Docker)

Posted: Tue Feb 19, 2019 9:28 pm
by fracz
Zmieniłem komendę aktualizującą limity dla użytkownika w sposób interaktywny:

Code: Select all

docker exec -it -u www-data supla php bin/console supla:change-user-limits
2019-02-19_23h28_07.png
2019-02-19_23h28_07.png (10.92 KiB) Viewed 953 times

Re: Zarządzanie własną instancją SUPLA (Docker)

Posted: Wed Feb 20, 2019 9:35 am
by djack2017
Nie mogę usunąć urządzenia z clouda (wyswietla się żółty komunikat: "Internal server error").
Czy jakimś magicznym poleceniem z linii komend mogę to osiągnąć?

Re: Zarządzanie własną instancją SUPLA (Docker)

Posted: Wed Feb 20, 2019 12:41 pm
by pzygmunt
Dodałeś urządzenie z nieobsługiwanym typem kanału.

Re: Zarządzanie własną instancją SUPLA (Docker)

Posted: Wed Feb 20, 2019 12:50 pm
by kris.sg
miałem ten sam problem i udało mi się usunąć urządzenie z clouda
link do posta:

viewtopic.php?p=35401#p35401

Re: Zarządzanie własną instancją SUPLA (Docker)

Posted: Wed Feb 20, 2019 2:07 pm
by djack2017
kris.sg wrote:
Wed Feb 20, 2019 12:50 pm
miałem ten sam problem i udało mi się usunąć urządzenie z clouda
link do posta:

viewtopic.php?p=35401#p35401
Dzięki za pomoc. Udało się.

Re: Zarządzanie własną instancją SUPLA (Docker)

Posted: Wed Feb 20, 2019 9:00 pm
by siba
fracz wrote:
Tue Feb 19, 2019 9:28 pm
Zmieniłem komendę aktualizującą limity dla użytkownika w sposób interaktywny:

Code: Select all

docker exec -it -u www-data supla php bin/console supla:change-user-limits
napisało że nie znaleziono kontenera o nazwie supla, ale u mnie zadziałało:

Code: Select all

docker exec -it -u www-data supla-cloud php bin/console supla:change-user-limits
co nie zmienia faktu że to bardzo przydatna zmiana, jakoś tak łatwiej mi się teraz połapać w limitach,
dzięki

Re: SUPLA (Docker) - zarządzanie własną instancją

Posted: Wed Feb 27, 2019 9:34 pm
by Kaowiec
Zainstalowałem od nowa system na rpi.
Postawiłem zielone serwery. Na próbę zalogowałem się do pustej instancji supla oraz przez token do skryptów.
Wszystko działała pięknie.

Czas na przywrócenie bazy:
po kolei lecą:

Code: Select all

source supla-docker/.env
docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console doctrine:database:drop --force
docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console doctrine:database:create
cat supla.sql | docker exec -i supla-db mysql -u root --password=$DB_PASSWORD supla

supla.sql oczywiście w katalogu głównym.
robię:
./suplash restart - kontenery się restartują
Wchodzę do clouda, mam swoje dane ale
Serwer is down
log mówi: "Incorect database version!"
robię jedyne co mi przychodzi do głowy:

Code: Select all

git pull
./supla.sh upgrade
wchodzę do clouda
wszystkie urządzenia rozłączone (z wyjątkiem jednego zamela sbw z oprogramowaniem 2.7.0)
logi mówią tylko o tym jednym zamelu: Device registered.
warmup też robiłem

Pomocy!
Co robię źle?

Re: SUPLA (Docker) - zarządzanie własną instancją

Posted: Thu Feb 28, 2019 6:00 pm
by lesny8
A może to kwestia adresu IP jaki ma RPi? Nie zmieniłeś przypadkiem?
Moze to jedno jedyne podłączone urządzenie dodawaleś przez wskazanie domeny a resztę po IP?
Jeżeli w logach supla-server masz info tylko o podłączeniu jednego modułu, to reszta puka pod inny adres. Tak mi się wydaje.
Wejdź w tryb konfiguracyjny modułu, który się nie łączy i zobacz co jest w LastState.

Re: SUPLA (Docker) - zarządzanie własną instancją

Posted: Thu Feb 28, 2019 8:36 pm
by Kaowiec
lesny8 wrote:
Thu Feb 28, 2019 6:00 pm
A może to kwestia adresu IP jaki ma RPi?
Oczywiście, że to!
Dwa dni się męczę!
Przecież postawiłem wszystko na innej malinie! A w roztargnieniu przeoczyłem adresacje skupiając sie na właściwym przekierowaniu portów.
Moduły łączą się po wewnętrznym ip a ten jeden zamelowy moduł jest "daleko" wiec przez zewnętrzny - dlatego się logował jako jedyny!

Dzięki - już wszystko działa
Teraz baza skryptów :)

Re: SUPLA (Docker) - zarządzanie własną instancją

Posted: Thu Mar 07, 2019 6:53 am
by djack2017
Gdzie są pamiętane historie pomiarów dla kanałów urządzeń?
Zrobiłem backup bazy danych aby je znaleźć ale jakoś nie mogę namierzyć ich w żadnej tabeli.