SUPLA (Docker) - zarządzanie własną instancją

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1441
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn kwie 08, 2019 12:39 pm

kudzu pisze:
pn kwie 08, 2019 6:44 am
Ale to dotyczy trybu standalone
Tak, myślałem, że o taki tryb Ci chodzi. Nigdzie nie napisałeś, że masz uruchomione usługi w trybie proxy, a piszac o Apachu nie było to dla mnie jednoznaczne, bo to przecież serwer www tak jak Nginx.
kudzu pisze:
pn kwie 08, 2019 6:44 am
Mój OPi nie jest podłączony bezpośrednio do WANu, a przez router. Port 80 i 443 WANu jest przekierowany na 80 i 443 IP w LANie mojego OPi. Apache zajmuje się obsługą subdomen. Jeśli zmienię domyślne porty Supli na inne niż 80 i 443, to będę musiał takich używać do łączenia z serwerem, ale wtedy stracę SSL. Muszę to zrobić przez Apache’a, ale jak?
Jak chcesz to zainstalować bezpośrednio w systemie obsługującym OPi i istniejące usługi zostawić tak jak są, to musisz zainstalować Supla-Cloud i Supla-Server ze źródeł, a nie przez dockera. Będziesz musiał się z tym trochę pobawić, zadbać o wszystkie potrzebne pakiety do prawidłowego działania suplowych usług.
Możesz też przez dockera gdzie o te wszystkie zależności zadbali już twórcy Supli, ale istniejące usługi webowe musiałbyś zdockeryzować, żeby działały w symbiozie na tych samych portach i przenieść je za uruchomione proxy. Zobacz jak wygląda to na przykładzie RPi. Tutaj to opisywałem.
kudzu
Posty: 9
Rejestracja: pt paź 05, 2018 9:13 am

pn kwie 08, 2019 7:41 pm

Fajnie, że się w końcu zrozumieliśmy. Trudno amatorowi ocenić, które informacje są ważne. Byłem przekonany, że
Na tej samej maszynie mam Apacha, MySQLa i jeszcze parę innych. Porty 80 i 443 mam zajęte przez Apacha.

Potrzebuję skonfigurować Supla Cloud tak, by móc w Apachu przypisać subdomenę.
wyczerpuje opis.

Dzięki Tobie wiem już o wiele więcej.

To jest właśnie bolączka projektu Supla - dokumentacja. Wielu fantastycznych ludzi poświęca swój czas na doskonalenie projektu od strony technicznej; na forum prowadzone są dyskusje na wysokim poziome merytorycznym. Ale znaleźć samemu informację nie wiedząc, czego dokładnie szukać, to tutaj trudna sztuka. Kliknięcie pomocy w Supla Cloud odsyła do forum. A na forum... Gdyby chociaż najważniejsze tematy były poprzypinane i na bierząco aktualizowane.
Ale projekt zacny.
plnuker
Posty: 85
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

sob sie 31, 2019 9:31 am

Jak skonfigurować maila w supla-docker?
konfiguracja:

# Mailer settings (SMTP)
MAILER_HOST=smtp.gmail.com
MAILER_PORT=587
MAILER_USER=xxxx@gmail.com
MAILER_PASSWORD=xxxxx
MAILER_ENCRYPTION=TLSv1.2
MAILER_FROM=SUPLA_xxxx

dostaje bledy :
In SwiftmailerTransportFactory.php line 152:

The TLSv1.2 encryption is not supported
plnuker
Posty: 85
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

sob sie 31, 2019 6:18 pm

Nie do konca o to mi chodzilo. Bardziej o konfiguracje dockera supla cloud w pliku .env, niz obsluge maila php symphony
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1880
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

sob sie 31, 2019 7:13 pm

Ale to jest dokładnie to co Ci nie działa. Na tej stronie jest info że możesz ustawić tylko ssl lub tls. Twojego TLSv1.2 nie rozumie.
plnuker
Posty: 85
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

ndz wrz 01, 2019 8:34 pm

przy ustawieniach SSL, TLS, TLSv1 ,TLSv1.2, a nawet STARTTLS jest dokładnie tak samo.
sam gmail wymusza juz:
[000.052] TLS is an option on this server
[000.052] --> STARTTLS
[000.068] <-- 220 2.0.0 Ready to start TLS
[000.068] STARTTLS command works on this server
[000.094] Connection converted to SSL
SSLVersion in use: TLSv1_3
Cipher in use: TLS_AES_256_GCM_SHA384

czego swift mailer chyba nie potrafi strawić ;/
lukfud
Posty: 796
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw gru 03, 2020 10:44 pm

Co znaczy "TEMPORARILY_UNAVAILABLE" ?

Przywróciłem bazę po "wywrotce" karty w raspberry i taka oto informacja mnie powitała.

Do Cloud loguję się bez problemu.

Usunąłem i utworzyłem nową bazę, ale urządzenia nie rejestrują się: "BAD_CREDENTIALS"
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10142
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw gru 03, 2020 11:51 pm

Musisz logi serwera sprawdzić. Może uprawnień nie ma do odtworzonej bazy.
lukfud
Posty: 796
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt gru 04, 2020 9:23 am

pzygmunt pisze:
czw gru 03, 2020 11:51 pm
Musisz logi serwera sprawdzić. Może uprawnień nie ma do odtworzonej bazy.
Zabrakło restartu kontenerów po utworzeniu bazy.

Po wykonaniu poleceń:

Kod: Zaznacz cały

docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console doctrine:database:drop --force
docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console doctrine:database:create
cat supla.sql | docker exec -i supla-db mysql -u root --password=$DB_PASSWORD supla

docker restart supla-server supla-cloud supla-db
pojawił się problem, ale po:

Kod: Zaznacz cały

docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console doctrine:database:drop --force
docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console doctrine:database:create

docker restart supla-server supla-cloud supla-db

cat supla.sql | docker exec -i supla-db mysql -u root --password=$DB_PASSWORD supla

docker restart supla-server supla-cloud supla-db
od razu wszystko ruszyło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”