FOTA

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob wrz 22, 2018 8:38 am

Hmm. Patrząc po źródłach to każda płytka ma chyba osobną parę kluczy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob wrz 22, 2018 8:42 am

Osobne pary dla każdej płytki pozwalają uniknąć pomylenia aktualizacji oraz w przypadku wycieku klucza prywatnego nie narażasz wszystkich płytek na fałszywe/nieautoryzowane aktualizacje.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 986
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob wrz 22, 2018 7:06 pm

pzygmunt pisze:
sob wrz 22, 2018 8:42 am
Osobne pary dla każdej płytki pozwalają uniknąć pomylenia aktualizacji oraz w przypadku wycieku klucza prywatnego nie narażasz wszystkich płytek na fałszywe/nieautoryzowane aktualizacje.
Globalnie patrząc jest to właściwe podejście, biorąc pod uwagę serwer publiczny i oficjalne buildy dla płytek. Możliwość wydania aktualizacji dla wszystkich użytkowników posiadających płytkę, tak jak jest to realizowane w przypadku produktów Zamela. Wtedy takie podejście (keys per board) jest lepsze.
Ale jeśli serwer mam w domu, a do wszystkiego co mam w domu sam sobie kompiluje soft, to wystarczy mi jeden klucz do wszystkich płytek. Te same definicje kompiluję dla kolegi, ale tu już używam innej pary kluczy. Zastosowałem podejście (keys per user), które w moim przypadku wydaje się być lepsze. W takim kontekście wypowiedziałem się wcześniej.
lesny8 pisze:
sob wrz 22, 2018 8:00 am
Nie ma takiej potrzeby. Możesz mieć jedną paprę kluczy na wszystko co masz w domu. Ale jak chcesz mieć to nikt Ci nie zabroni ;)
A tak nawiasem mówiąc na wesoło, takie równanie mi przyszło do głowy
wyciek klucza prywatnego + włam na serwer sql + włam na serwer www + wprowadzenie wszystkich płytek w tryb aktualizacji = prawdopodobieństwo 6 w lotto :D
Rozwiązanie równania jest możliwe, dlatego wybór należy do Was ;)
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob wrz 22, 2018 8:10 pm

W lotto dużo łatwiej 6 trafić
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw paź 11, 2018 9:55 pm

Prawie się udało... tzn. nie udało mi się zainstalować softu do podpisywania kluczem w wirtualce IOT_SDK nawet po upgrade wersji (chyba nie do końca przechodzi), ale udało się zupgradować mój linuxmint do wersji 18.3 (19-ka wali błędami i zrezygnowałem) i tam "toto" zainstalowałem, przenoszę tam skompilowane pliki i podpisuję... trochę naokoło, ale testowo powinno zadziałać. Mam rację???
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt paź 12, 2018 5:35 am

A dla czego nie kompilujesz odrazu pod mintem?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt paź 12, 2018 6:08 am

Bo nie chce mi się stawiać środowiska :oops:
Kiedyś próbowałem i miałem jakiś problem, a teraz nie mogę dobrać czasu, ale docelowo mam taki plan aby mieć wszystko w kupie.
Te wirtualki to jednak są wygodne, bo nauczony doświadczeniem mam ich parę, bo nigdy nie wiadomo, po której aktualizacji się wysypie... :lol: dlatego używam ich nawet w linuxie ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
kris.sg
Posty: 130
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

pt lis 16, 2018 4:11 pm

Witam
próbuję na malinie z postawioną suplą zrobić serwer z ota
utknąłem przy tym punkcie :

Kod: Zaznacz cały

INSERT INTO `esp_update` (`device_id`, `device_name`, `platform`, `latest_software_version`, `fparam1`, `fparam2`, `protocols`, `host`, `port`, `path`) VALUES
(0, 'moja', 1, '2.7.2', 5, 0, 1, 'www.mojadomena.pl', 80, 'get_file.php?file=moja_user2.2048.new.5.bin'),
(0, 'moja', 1, '2.7.2', 5, 1, 1, 'www.mojadomena.pl', 80, 'get_file.php?file=moja_user1.2048.new.5.bin');
oczywiście wprowadziłem swoje wartości

po wydaniu komendy otrzymuję błąd:
bash: błąd składni przy nieoczekiwanym znaczniku `('

wcześniejsze kroki poszły bez problemów
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 986
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt lis 16, 2018 5:31 pm

Zamień wszystkie wystąpienia tego znaku ` na ten '

Edit
Albo je po prostu usuń
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
kris.sg
Posty: 130
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

sob lis 17, 2018 10:46 am

zrobiłem jak poradziłeś usunąłem znaki ale dalej mam ten sam błąd

Kod: Zaznacz cały

INSERT INTO esp_update (device_id, device_name, platform, latest_software_version, fparam1, fparam2, protocols, host, port, path) VALUES (0, 'gniazdko_neo', 1, '2.7.2', 2, 0, 1, 'krissg.ovh', 80, 'get_file.php?file=gniazdko_neo_user2.1024_DIO.new.2.bin'),(0, 'gniazdko_neo', 1, '2.7.2', 2, 1, 1, 'krissg.ovh', 80, 'get_file.php?file=gniazdko_neo_user1.1024_DIO.new.2.bin');
bash: błąd składni przy nieoczekiwanym znaczniku `('
pi@raspberrypi:~ $ 
ODPOWIEDZ