FOTA

User avatar
Espablo
Posts: 1324
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sat Sep 22, 2018 8:38 am

Hmm. Patrząc po źródłach to każda płytka ma chyba osobną parę kluczy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
pzygmunt
Posts: 4579
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Sep 22, 2018 8:42 am

Osobne pary dla każdej płytki pozwalają uniknąć pomylenia aktualizacji oraz w przypadku wycieku klucza prywatnego nie narażasz wszystkich płytek na fałszywe/nieautoryzowane aktualizacje.
lesny8
Posts: 195
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Sep 22, 2018 7:06 pm

pzygmunt wrote:
Sat Sep 22, 2018 8:42 am
Osobne pary dla każdej płytki pozwalają uniknąć pomylenia aktualizacji oraz w przypadku wycieku klucza prywatnego nie narażasz wszystkich płytek na fałszywe/nieautoryzowane aktualizacje.
Globalnie patrząc jest to właściwe podejście, biorąc pod uwagę serwer publiczny i oficjalne buildy dla płytek. Możliwość wydania aktualizacji dla wszystkich użytkowników posiadających płytkę, tak jak jest to realizowane w przypadku produktów Zamela. Wtedy takie podejście (keys per board) jest lepsze.
Ale jeśli serwer mam w domu, a do wszystkiego co mam w domu sam sobie kompiluje soft, to wystarczy mi jeden klucz do wszystkich płytek. Te same definicje kompiluję dla kolegi, ale tu już używam innej pary kluczy. Zastosowałem podejście (keys per user), które w moim przypadku wydaje się być lepsze. W takim kontekście wypowiedziałem się wcześniej.
lesny8 wrote:
Sat Sep 22, 2018 8:00 am
Nie ma takiej potrzeby. Możesz mieć jedną paprę kluczy na wszystko co masz w domu. Ale jak chcesz mieć to nikt Ci nie zabroni ;)
A tak nawiasem mówiąc na wesoło, takie równanie mi przyszło do głowy
wyciek klucza prywatnego + włam na serwer sql + włam na serwer www + wprowadzenie wszystkich płytek w tryb aktualizacji = prawdopodobieństwo 6 w lotto :D
Rozwiązanie równania jest możliwe, dlatego wybór należy do Was ;)
User avatar
pzygmunt
Posts: 4579
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Sep 22, 2018 8:10 pm

W lotto dużo łatwiej 6 trafić
slawek
Posts: 1913
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Oct 11, 2018 9:55 pm

Prawie się udało... tzn. nie udało mi się zainstalować softu do podpisywania kluczem w wirtualce IOT_SDK nawet po upgrade wersji (chyba nie do końca przechodzi), ale udało się zupgradować mój linuxmint do wersji 18.3 (19-ka wali błędami i zrezygnowałem) i tam "toto" zainstalowałem, przenoszę tam skompilowane pliki i podpisuję... trochę naokoło, ale testowo powinno zadziałać. Mam rację???
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1324
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Oct 12, 2018 5:35 am

A dla czego nie kompilujesz odrazu pod mintem?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
slawek
Posts: 1913
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Oct 12, 2018 6:08 am

Bo nie chce mi się stawiać środowiska :oops:
Kiedyś próbowałem i miałem jakiś problem, a teraz nie mogę dobrać czasu, ale docelowo mam taki plan aby mieć wszystko w kupie.
Te wirtualki to jednak są wygodne, bo nauczony doświadczeniem mam ich parę, bo nigdy nie wiadomo, po której aktualizacji się wysypie... :lol: dlatego używam ich nawet w linuxie ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
kris.sg
Posts: 73
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Fri Nov 16, 2018 4:11 pm

Witam
próbuję na malinie z postawioną suplą zrobić serwer z ota
utknąłem przy tym punkcie :

Code: Select all

INSERT INTO `esp_update` (`device_id`, `device_name`, `platform`, `latest_software_version`, `fparam1`, `fparam2`, `protocols`, `host`, `port`, `path`) VALUES
(0, 'moja', 1, '2.7.2', 5, 0, 1, 'www.mojadomena.pl', 80, 'get_file.php?file=moja_user2.2048.new.5.bin'),
(0, 'moja', 1, '2.7.2', 5, 1, 1, 'www.mojadomena.pl', 80, 'get_file.php?file=moja_user1.2048.new.5.bin');
oczywiście wprowadziłem swoje wartości

po wydaniu komendy otrzymuję błąd:
bash: błąd składni przy nieoczekiwanym znaczniku `('

wcześniejsze kroki poszły bez problemów
lesny8
Posts: 195
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Nov 16, 2018 5:31 pm

Zamień wszystkie wystąpienia tego znaku ` na ten '

Edit
Albo je po prostu usuń
kris.sg
Posts: 73
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Sat Nov 17, 2018 10:46 am

zrobiłem jak poradziłeś usunąłem znaki ale dalej mam ten sam błąd

Code: Select all

INSERT INTO esp_update (device_id, device_name, platform, latest_software_version, fparam1, fparam2, protocols, host, port, path) VALUES (0, 'gniazdko_neo', 1, '2.7.2', 2, 0, 1, 'krissg.ovh', 80, 'get_file.php?file=gniazdko_neo_user2.1024_DIO.new.2.bin'),(0, 'gniazdko_neo', 1, '2.7.2', 2, 1, 1, 'krissg.ovh', 80, 'get_file.php?file=gniazdko_neo_user1.1024_DIO.new.2.bin');
bash: błąd składni przy nieoczekiwanym znaczniku `('
pi@raspberrypi:~ $ 
Post Reply