FAQ - MODUŁY

szym3k
Posty: 187
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

pt wrz 14, 2018 11:23 am

Witam,

Ktoś na forum miał kiedyś pomysł aby stworzyć FAQ o modułach, czyli krótki opis i wyprowadzenia. Chciałbym mieć trochę wkładu w rozwój forum, więc postanowiłem wcielić taki pomysł w życie, mam nadzieję, że temat się przyjmie. Chciałbym żeby społeczność trochę pomogła przy tym pomyśle, czyli mile widziane wpisy dotyczące modułów na przykładzie mojego (mile widziane propozycje co zmienić), sam nie jestem w stanie opisać wszystkich. Temat postaram się aktualizować na bieżąco. Dzięki temu np. szybko ustawimy sobie soft inCan-Easy kolegi @Espablo - co zresztą mnie natchnęło do prowadzenia takiego tematu.

Na razie przykładowo opiszę mój ulubiony moduł czyli Yunshan'a, temat w fazie ALFA :).


Yunshan ESP8266 (występuje też często pod nazwą Green ESP8266):

Krótki opis: idealnie nadaje się do bramy / furki, posiada izolowane wejście przez transoptor (brak zakłóceń), do wysterowania wejścia izolowanego można użyć 5V z modułu (potrzebujemy wtedy złączyć masy).

Spis GPIO:
GPIO2 Niebieska dioda LED
GPIO4 Relay (przekaźnik).
GPIO5 Izolowane wejście.
GPIO0 Port P5
GPIO15 GND na porcie P5 (po drodze rezystor 1k)

Zasilanie: 7-30V

Tryb programowania: Uruchomienie modułu ze zworką na porcie P5, moduł należy zasilić z zewnętrznego zasilacza i pod programator podpiąć tylko TX, RX i GND

Wyprowadzenia na płytce:
Obrazek
Zasilanie: A: 7-30V+, B: GND
Wyjścia przekaźnika C: (NC), D: (COM), E: (NO)
Wyjścia: F: 5V+
Wejście izolowane: G: Transptor GPIO5, H: GND

Pomocne linki:
https://ucexperiment.wordpress.com/2016 ... ay-module/



Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt wrz 14, 2018 12:08 pm

szym3k pisze:
pt wrz 14, 2018 11:23 am
rezerwacja
o co chodzi?


Możesz jeszcze zaznaczyć piny RX i TX oraz który to jest port P5.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

sob wrz 15, 2018 6:50 am

W żółtej ramce od góry to TX , RX i Gnd. Poniżej 2 piny to port P5 czyli Gpio 0 i masa
Zasilanie u mnie na płytce jest podane od 5V
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 35
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

pn lut 25, 2019 9:58 pm

Witam
Mam problem z tym modułem mianowicie gdy wpinam czujnik do pinu G i ustawiając sensor na GPIO5 nigdy nie udaje mi się zmienić stanu natomiast jeśli ustawię sensor na RX lub TX działa bez problemu dlaczego tak jest skoro pin G to wyprowadzenie GPIO5 ?
Awatar użytkownika
bulek68
Posty: 149
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm
Lokalizacja: Podkarpackie

pn mar 04, 2019 3:26 am

Witaj, fajny pomysł ale mega ciężki do zrealizowania ponieważ to tak jak byś dużą część ogólnej wiedzy z forum i nie tylko chciał zamknąć w jednej pigułce-wątku.
Ja proponował bym coś bardziej ogólnikowego.
viewtopic.php?f=6&t=4506
Wiedząc co jest dostępne i do czego można to użyć można łatwo odnaleźć potrzebną wiedzę by to uruchomić.
7x inCan
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+TIMER.CWU+OLED by Zybi
1x Sonoff Dual R2 2xGATE+DHT22 by Zybi
1x Sonoff BASIC
2x MELINK
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 111
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

czw mar 26, 2020 8:13 pm

Daro1003 pisze:
pn lut 25, 2019 9:58 pm
Witam
Mam problem z tym modułem mianowicie gdy wpinam czujnik do pinu G i ustawiając sensor na GPIO5 nigdy nie udaje mi się zmienić stanu natomiast jeśli ustawię sensor na RX lub TX działa bez problemu dlaczego tak jest skoro pin G to wyprowadzenie GPIO5 ?
Mam to samo. jak kabelkiem na krótko przy samym esp stykam gnd do gpio to stan się zmienia.

Jak używać tego pinu G? ;)
elmaya
Posty: 711
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw mar 26, 2020 8:26 pm

according to the scheme connecting F (+5V) to G (input1) activates Gpio5


Obrazek
szym3k
Posty: 187
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

sob mar 28, 2020 12:50 pm

Gang pisze:
czw mar 26, 2020 8:13 pm
Daro1003 pisze:
pn lut 25, 2019 9:58 pm
Witam
Mam problem z tym modułem mianowicie gdy wpinam czujnik do pinu G i ustawiając sensor na GPIO5 nigdy nie udaje mi się zmienić stanu natomiast jeśli ustawię sensor na RX lub TX działa bez problemu dlaczego tak jest skoro pin G to wyprowadzenie GPIO5 ?
Mam to samo. jak kabelkiem na krótko przy samym esp stykam gnd do gpio to stan się zmienia.

Jak używać tego pinu G? ;)
Pin g to jest transoptor.

Przy takiej konfiguracji musimy masę (pin B), połączyć z pinem H i rozłączać pin F z G.

Na szybko "profesjonalny" schemat. :D :D

Obrazek

Edit:

jeszcze podpowiem, że transoptor można zasilać spokojnie większymi napięciami gdyż przed nim jest rezystor 10k, działa bez problemu z napięciami ~24vdc znajomym podłączałem bez pośrednio pod sterowniki nica, faaca.

Wtedy na pin H i G zasilamy z czegoś zewnętrznego.

Testowałem też różne softy na tym module miałem w ich rękach ponad 50 sztuk. No i soft by @Zybi jest po prostu "skałą".
Ostatnio zmieniony sob mar 28, 2020 10:25 pm przez szym3k, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7971
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob mar 28, 2020 2:43 pm

Piszesz „z prądami”, a później podajesz napięcie.
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 111
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

sob mar 28, 2020 9:41 pm

Elmaya i szym3k bardzo dziękuję!
A ja sobie dolutowałem kabelki do8266 bezpośrednio :p
ODPOWIEDZ