[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

stroXo
Posty: 31
Rejestracja: śr cze 17, 2020 11:09 pm

pt kwie 09, 2021 8:32 pm

Witam, pytanko do osób używających własnej instancji supli + supla scripts.

Czy działają wam sceny z warunkiem w oparciu o stan kanału ?

Gdy urządzenie testowe 2 kanały dodałem do supla.org + supla.fracz.com i ustawiłem scenę o warunek kanału to działało idealnie po odpaleniu kanału 1 załączyło kanał 2. Gdy dodaje to samo urządzenie do własnej instancji supla + supla scripts ustawiam taką samą scenę to załączenie kanału 1 nie robi nic . Gdzie może być błąd , aktualizowałem już suplę i supla scripts do najwyższej wersji i dalej klapa.

Jakieś pomysły :?
NetAs
Posty: 112
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

pn kwie 26, 2021 11:59 am

stroXo pisze:
pt kwie 09, 2021 8:32 pm
Witam, pytanko do osób używających własnej instancji supli + supla scripts.

Czy działają wam sceny z warunkiem w oparciu o stan kanału ?

Gdy urządzenie testowe 2 kanały dodałem do supla.org + supla.fracz.com i ustawiłem scenę o warunek kanału to działało idealnie po odpaleniu kanału 1 załączyło kanał 2. Gdy dodaje to samo urządzenie do własnej instancji supla + supla scripts ustawiam taką samą scenę to załączenie kanału 1 nie robi nic . Gdzie może być błąd , aktualizowałem już suplę i supla scripts do najwyższej wersji i dalej klapa.

Jakieś pomysły :?
a to robiłeś? zobacz
QLQ
Posty: 1633
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt maja 25, 2021 8:49 pm

Gdzie jest na dzień dzisiejszy najbardziej aktualny opis instalacji własnej instancji Supli na RPI?
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1702
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt maja 25, 2021 9:00 pm

Hmm... ;) Opis tutaj tyczy się instalacji dla Raspbiana w wersji Stretch. Na najnowszym Raspberry Pi OS zamiast pip instalujesz pip3, reszta bez zmian.
QLQ
Posty: 1633
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt maja 25, 2021 9:12 pm

lesny8 pisze:
wt maja 25, 2021 9:00 pm
Hmm... ;) Opis tutaj tyczy się instalacji dla Raspbiana w wersji Stretch. Na najnowszym Raspberry Pi OS zamiast pip instalujesz pip3, reszta bez zmian.
To mi laikowi wytłumaczyłeś....dalej wiem tyle co poprzednio czyli nic
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1702
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt maja 25, 2021 9:18 pm

Pobierz najnowszy OS na RPi i postępuj zgodnie z pierwszym postem i w razie problemów pisz ;)
QLQ
Posty: 1633
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz maja 30, 2021 7:37 pm

lesny8 pisze:
wt maja 25, 2021 9:18 pm
Pobierz najnowszy OS na RPi i postępuj zgodnie z pierwszym postem i w razie problemów pisz ;)
a jak zainstalowac lokalnie na jakimś tam np IP 192.168.1.18
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
edm
Posty: 205
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

ndz maja 30, 2021 8:05 pm

QLQ pisze:
ndz maja 30, 2021 7:37 pm
lesny8 pisze:
wt maja 25, 2021 9:18 pm
Pobierz najnowszy OS na RPi i postępuj zgodnie z pierwszym postem i w razie problemów pisz ;)
a jak zainstalowac lokalnie na jakimś tam np IP 192.168.1.18
Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie, ale.
1. pobierz Raspberry Pi OS Lite https://www.raspberrypi.org/software/operating-systems/
2. rozpakuj Raspberry Pi OS Lite
3. pobierz balenaEtcher Portable bądź instalator i za pomocą tego programu "zainstaluj" w/w pobrany OS na dysk czy kartę (co tam masz).
4. podłącz dysk czy kartę do Raspberry Pi i włącz. System już działa.
Stały adres IP np. 192.168.2.2 maliny dla LAN ustawiasz tak

Kod: Zaznacz cały

sudo nano /etc/dhcpcd.conf
interface eth0
static ip_address=192.168.2.2/24
static routers=192.168.2.1
static domain_name_servers=192.168.2.1
Gdzie 192.168.2.1 to u mnie adres routera wifi (do którego podłączony jest internet). Router jest w tej samej sieci.
QLQ
Posty: 1633
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz maja 30, 2021 8:07 pm

edm pisze:
ndz maja 30, 2021 8:05 pm
QLQ pisze:
ndz maja 30, 2021 7:37 pm
lesny8 pisze:
wt maja 25, 2021 9:18 pm
Pobierz najnowszy OS na RPi i postępuj zgodnie z pierwszym postem i w razie problemów pisz ;)
a jak zainstalowac lokalnie na jakimś tam np IP 192.168.1.18
Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie, ale.
1. pobierz Raspberry Pi OS Lite https://www.raspberrypi.org/software/operating-systems/
2. rozpakuj Raspberry Pi OS Lite
3. pobierz balenaEtcher Portable bądź instalator i za pomocą tego programu "zainstaluj" w/w pobrany OS na dysk czy kartę (co tam masz).
4. podłącz dysk czy kartę do Raspberry Pi i włącz. System już działa.
Stały adres IP np. 192.168.2.2 maliny dla LAN ustawiasz tak

Kod: Zaznacz cały

sudo nano /etc/dhcpcd.conf
interface eth0
static ip_address=192.168.2.2/24
static routers=192.168.2.1
static domain_name_servers=192.168.2.1
Gdzie 192.168.2.1 to u mnie adres routera wifi (do którego podłączony jest internet). Router jest w tej samej sieci.
ok. to już wiem o co kaman. Nie zawracam głowy. Dzięki
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
QLQ
Posty: 1633
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn maja 31, 2021 8:47 am

@edm a mam jeszcze ostatnie pytanie - chodzi mi o taką instalację aby na razie zrobić sobie bez nazwy domeny etc... tylko na właśnie stałym IP po sieci wewnętrznej - czyli j/w ustawiamy ip ....
ale zamiast proxy w plikach konfigu zostawiamy standalone i nie haszujemy portów ?

chodzi mi o to czy tak ma być:

Kod: Zaznacz cały

# Where the SUPLA Cloud will be accessible? Put domain or IP address here with port.
CLOUD_DOMAIN=192.168.1.16

# Initial user account details; delete these settings after the first launch
FIRST_USER_EMAIL=prawdziwy_adres@mailowy.pl
FIRST_USER_PASSWORD=nasze_haslo
....
# If you want to be notified about some server errors, set this
ADMIN_EMAIL=prawdziwy_adres@mailowy.pl
....
# On which ports the SUPLA Cloud should listen (only if standalone mode)
PORT_HTTP=80
PORT_HTTPS=443
....
COMPOSE_FILE=docker-compose.yml:docker-compose.standalone.yml:docker-compose.arm32v7.yml
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”