[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

cino111
Posts: 404
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Apr 20, 2019 3:02 pm

Przelacz sie na root. sudo su
User avatar
lesny8
Posts: 501
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Apr 20, 2019 3:56 pm

Albo edytuj z podniesionymi uprawnieniami jako root

Code: Select all

sudo nano ~/supla-scripts/docker/.env
procekms89
Posts: 53
Joined: Thu Jun 28, 2018 4:21 am

Sat Apr 20, 2019 4:40 pm

Ok. To poszło dobrze, ale nie do końca.
Teraz mam problem z następem błędem po zalogowaniu się.
Attachments
Untitled.jpg
Untitled.jpg (10.69 KiB) Viewed 324 times
User avatar
lesny8
Posts: 501
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Apr 20, 2019 5:47 pm

Musisz podać wiecej szczegółów.
Masz suplę i suplascripts, ale nie wiem jak masz rozwiązywane nazwy domen/subdomen dla tych usług.
Trochę teraz powróżę ale jeśli masz podobnie do mnie to dodaj to i ruszy.
procekms89
Posts: 53
Joined: Thu Jun 28, 2018 4:21 am

Sun Apr 21, 2019 6:32 am

domeny mam na DDNS.

mój plik .env:

Code: Select all

  
DATABASE_PASSWORD=LBBJeYnwFVtrKljYoVbPpo4cDCsICX3e

VOLUME_SOURCES=../
VOLUME_DATA=../var


##### STANDALONE MODE CONFIGURATION #####
#PORT_HTTP=81
#PORT_HTTPS=444


##### PROXIED MODE CONFIGURATION #####
DOMAIN_NAME=????????????????.ddns.net
ADMIN_EMAIL=??????????????????????

COMPOSE_PROJECT_NAME=suplascripts
COMPOSE_PATH_SEPARATOR=:
#COMPOSE_FILE=docker-compose.base.yml:docker-compose.standalone.yml:docker-compose.arm32v7.yml
COMPOSE_FILE=docker-compose.base.yml:docker-compose.proxy.yml:docker-compose.arm32v7.yml:docker-compose.local.yml


dodałem plik docker-compose.local.yml i dopisałem ustawienia w pliku .env. Ale to nie pomaga.

spróbowałem wygenerować nowy Token i wpisać w SUPLA-Scripts, ale po chwili ramka robi się czerwona i nic się nie dzieje, żadnego błędu itp.

Jakieś pomysły?
procekms89
Posts: 53
Joined: Thu Jun 28, 2018 4:21 am

Tue Apr 23, 2019 8:18 am

procekms89 wrote:
Sun Apr 21, 2019 6:32 am
domeny mam na DDNS.

mój plik .env:

Code: Select all

  
DATABASE_PASSWORD=LBBJeYnwFVtrKljYoVbPpo4cDCsICX3e

VOLUME_SOURCES=../
VOLUME_DATA=../var


##### STANDALONE MODE CONFIGURATION #####
#PORT_HTTP=81
#PORT_HTTPS=444


##### PROXIED MODE CONFIGURATION #####
DOMAIN_NAME=????????????????.ddns.net
ADMIN_EMAIL=??????????????????????

COMPOSE_PROJECT_NAME=suplascripts
COMPOSE_PATH_SEPARATOR=:
#COMPOSE_FILE=docker-compose.base.yml:docker-compose.standalone.yml:docker-compose.arm32v7.yml
COMPOSE_FILE=docker-compose.base.yml:docker-compose.proxy.yml:docker-compose.arm32v7.yml:docker-compose.local.yml


dodałem plik docker-compose.local.yml i dopisałem ustawienia w pliku .env. Ale to nie pomaga.

spróbowałem wygenerować nowy Token i wpisać w SUPLA-Scripts, ale po chwili ramka robi się czerwona i nic się nie dzieje, żadnego błędu itp.

Jakieś pomysły?
czy to normalne że opcja ze screena jest nie aktywna?
przeglądam forum i nie mogę znaleźć nic co by rozwiązało problem, wszystko działało dopóki nie uruchomiłem proxy. Teraz nawet jak chce wrócić do standalone to i tak skrypty nie działają.
Próbowałem też zalogować się hasłem i usunąć swoje konto w scripts, wygenerować nowy token ale to też nic nie pomaga.
Attachments
Untitled.png
Untitled.png (34.08 KiB) Viewed 222 times
User avatar
lesny8
Posts: 501
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Apr 23, 2019 10:51 am

procekms89 wrote:
Tue Apr 23, 2019 8:18 am
czy to normalne że opcja ze screena jest nie aktywna?
Ja też tak mam, że ta pierwsza opcja logowania jest nieaktywna. Używam akurat logowania do skryptów drugą metodą, bo mam już swoją instancję od bardzo dawna, kiedy nie było jeszcze tylu możliwości logowania i już mam w bazie suplascripts swoje konto. Nie pamiętam, jak to robiłem wcześniej dlatego usunąłem Token, żeby przejść proces wiązania aplikacji od nowa.

Wejdź na Supla Cloud i wygeneruj Token z uprawnieniami
token.jpg
token.jpg (170.01 KiB) Viewed 207 times
Skopiuj go i przejdź do strony logowania SuplaScripts i tam wybierz 'Inne metody logowania', kliknij w 3 motodę i wklej skopiowany Token
wklej_token.jpg
wklej_token.jpg (73.48 KiB) Viewed 207 times
U mnie już konto istnieje, dlatego dostaję takie info z możliwością zmiany hasła
zmiana_hasla.jpg
zmiana_hasla.jpg (56.45 KiB) Viewed 207 times
Po zmianie hasła ukazuje się dashboard z wszystkimi dostępnymi w Cloud urządzeniami.
procekms89
Posts: 53
Joined: Thu Jun 28, 2018 4:21 am

Tue Apr 23, 2019 11:04 am

lesny8 wrote:
Tue Apr 23, 2019 10:51 am
procekms89 wrote:
Tue Apr 23, 2019 8:18 am
czy to normalne że opcja ze screena jest nie aktywna?
Ja też tak mam, że ta pierwsza opcja logowania jest nieaktywna. Używam akurat logowania do skryptów drugą metodą, bo mam już swoją instancję od bardzo dawna, kiedy nie było jeszcze tylu możliwości logowania i już mam w bazie suplascripts swoje konto. Nie pamiętam, jak to robiłem wcześniej dlatego usunąłem Token, żeby przejść proces wiązania aplikacji od nowa.

Wejdź na Supla Cloud i wygeneruj Token z uprawnieniami
token.jpg

Skopiuj go i przejdź do strony logowania SuplaScripts i tam wybierz 'Inne metody logowania', kliknij w 3 motodę i wklej skopiowany Token
wklej_token.jpg

U mnie już konto istnieje, dlatego dostaję takie info z możliwością zmiany hasła
zmiana_hasla.jpg

Po zmianie hasła ukazuje się dashboard z wszystkimi dostępnymi w Cloud urządzeniami.
Robiłem to już kilka razy i nie działa. Po wpisaniu tokena "kulki się kręcą" kilka razy i na koniec ramka tokena robi się na czerwono i tyle.
Attachments
2019-04-23 12_54_14-Logowanie - SUPLA Scripts.jpg
2019-04-23 12_54_14-Logowanie - SUPLA Scripts.jpg (41.41 KiB) Viewed 202 times
User avatar
lesny8
Posts: 501
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Apr 23, 2019 12:45 pm

A w pliku docker-compose.local.yml wpisałeś nazwę domeny Cloud z adresem wewnętrznym maliny?

Code: Select all

version: '3'

services:
  suplascripts:
    extra_hosts:
      - "mojadomena.pl:192.168.0.2"
procekms89
Posts: 53
Joined: Thu Jun 28, 2018 4:21 am

Tue Apr 23, 2019 12:59 pm

lesny8 wrote:
Tue Apr 23, 2019 12:45 pm
A w pliku docker-compose.local.yml wpisałeś nazwę domeny Cloud z adresem wewnętrznym maliny?

Code: Select all

version: '3'

services:
  suplascripts:
    extra_hosts:
      - "mojadomena.pl:192.168.0.2"
Tak.
wszystkie kontenery startują prawidłowo, na wszystkich stronach Supla-cloud i Suplascripts są na zielono. W supla-cloud wszystko działa prawidłowo. A na stronie suplascripts niby wszystko na zielono a nie da się zalogować w żaden sposób. Już nawet usunąłem całą bazę danych skryptów (miałem tylko dwa skrypty na testy) i wystartowałem skrypty od nowa i nic to nie daje.
Post Reply