[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1042
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz lip 14, 2019 8:07 pm

W pliku .env masz błąd przy domenie.
Widziałeś ten filmik? Tu akurat Wojtek podaje adres IP maszyny, na której postawił te instancje, ale żeby Let's Encrypt wystawiło certyfikat musisz podać nazwę domeny.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

ndz lip 14, 2019 8:15 pm

lesny8 pisze:
ndz lip 14, 2019 8:07 pm
W pliku .env masz błąd przy domenie.
Widziałeś ten filmik? Tu akurat Wojtek podaje adres IP maszyny, na której postawił te instancje, ale żeby Let's Encrypt wystawiło certyfikat musisz podać nazwę domeny.
Filmik widziałem i wszystko zrobiłem jak w tutorialu, podając nazwę domeny xxx.tk

Możliwe, że coś nie tak jest z domeną? Źle ją "założyłem" sobie?
Co to znaczy, że zmienna środowiskowa nie może zawierać białych znaków?
Przecież nazwa nie zawiera białego znaku.
Ostatnio zmieniony ndz lip 14, 2019 8:31 pm przez pilcu, łącznie zmieniany 2 razy.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz lip 14, 2019 8:28 pm

Nie chcę przerywać wątku, ale Lesny8 moze by tu w kolejnym kontenerze dostawic jeszcze supla-dev? Przydałby się :D
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1042
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz lip 14, 2019 8:30 pm

Jeśli ją zarejestrowałeś na swoje dane na dot.tk i na freenom.com skonfigurowałem DNSy tak, żeby pokazywały na Twój zewnętrzny adres IP to jest ok w kwestii samego posiadania domeny i jej zaparkowania.
Tutaj dostajesz błąd, jakbyś coś źle wpisał w samym pliku .env
Wpisz dla testu wewnętrzny adres IP i sprawdź czy się uruchomi. Jak się uruchomi to zatrzymaj kontenery i zrób podmianę IP na nazwę domeny. Wystartuj skrypt, powinno przebudować kontener i ruszyć.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1042
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz lip 14, 2019 8:41 pm

cino111 pisze:
ndz lip 14, 2019 8:28 pm
Nie chcę przerywać wątku, ale Lesny8 moze by tu w kolejnym kontenerze dostawic jeszcze supla-dev? Przydałby się :D
Kiedyś się tym bawiłem i nawet chyba mi się udało. Brakło mi czasu, żeby to jakoś przetestować. Muszę to odgrzebać...
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

ndz lip 14, 2019 8:44 pm

lesny8 pisze:
ndz lip 14, 2019 8:30 pm
Jeśli ją zarejestrowałeś na swoje dane na dot.tk i na freenom.com skonfigurowałem DNSy tak, żeby pokazywały na Twój zewnętrzny adres IP to jest ok w kwestii samego posiadania domeny i jej zaparkowania.
Tutaj dostajesz błąd, jakbyś coś źle wpisał w samym pliku .env
Wpisz dla testu wewnętrzny adres IP i sprawdź czy się uruchomi. Jak się uruchomi to zatrzymaj kontenery i zrób podmianę IP na nazwę domeny. Wystartuj skrypt, powinno przebudować kontener i ruszyć.
Ok. Docker ruszył z nazwą domeny, mój błąd/przeoczenie jednego # przed opisem.

A co do domeny to niby wpisałem IP zewnętrzne w DNSach na freenom.com ale coś dalej mi wywala błąd związany z adresem email.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz lip 14, 2019 8:44 pm

Będę czekał na rezultaty :D
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1042
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz lip 14, 2019 9:05 pm

pilcu pisze:
ndz lip 14, 2019 8:44 pm
...
Ok. Docker ruszył z nazwą domeny, mój błąd/przeoczenie jednego # przed opisem.

A co do domeny to niby wpisałem IP zewnętrzne w DNSach na freenom.com ale coś dalej mi wywala błąd związany z adresem email.
Adres email też jest niezbędny w procesie wystawiania i odnowy certyfikatu dla posiadanej domeny. Do podania w pliku .env w tym miejscu

Kod: Zaznacz cały

...
# If you want to be notified about some server errors, set this
ADMIN_EMAIL=prawdziwy_adrs_email@o2.pl
...
Przekierowanie portów 80 i 443 masz zrobione?
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

ndz lip 14, 2019 9:10 pm

Tak, porty w routerze mam przekierowane, a w pliku wpisałem oczywiście adres email.
Problem jest przy zakładaniu domeny, nazwa jaką wymyśliłem została przydzielone, potem w kolejnym kroku dla DNS wpisałem mój IP zewnętrzny i kolejnym krokiem jest weryfikacja przez maila i tu wyskakuje komunikat że ten adres jest już użyty. Ja domeny innej nie mam na tym mailu więc nie wiem dlaczego taki komunikat.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1042
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz lip 14, 2019 9:19 pm

Czyli domenę zarejestrowałeś czy nie?
Może podaj tam inny adres mailowy, jeśli masz, albo spróbuj opcji odzyskiwania hasła dla tego co nie przechodzi weryfikacji. Może kiedyś już coś rejestrowałeś tam i masz już założone konto i stąd ten komunikat?
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
ODPOWIEDZ