[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

User avatar
lesny8
Posts: 797
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Jul 14, 2019 8:07 pm

W pliku .env masz błąd przy domenie.
Widziałeś ten filmik? Tu akurat Wojtek podaje adres IP maszyny, na której postawił te instancje, ale żeby Let's Encrypt wystawiło certyfikat musisz podać nazwę domeny.
User avatar
pilcu
Posts: 129
Joined: Fri Jan 11, 2019 9:49 am
Location: Wrocław

Sun Jul 14, 2019 8:15 pm

lesny8 wrote:
Sun Jul 14, 2019 8:07 pm
W pliku .env masz błąd przy domenie.
Widziałeś ten filmik? Tu akurat Wojtek podaje adres IP maszyny, na której postawił te instancje, ale żeby Let's Encrypt wystawiło certyfikat musisz podać nazwę domeny.
Filmik widziałem i wszystko zrobiłem jak w tutorialu, podając nazwę domeny xxx.tk

Możliwe, że coś nie tak jest z domeną? Źle ją "założyłem" sobie?
Co to znaczy, że zmienna środowiskowa nie może zawierać białych znaków?
Przecież nazwa nie zawiera białego znaku.
Last edited by pilcu on Sun Jul 14, 2019 8:31 pm, edited 2 times in total.
cino111
Posts: 698
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Jul 14, 2019 8:28 pm

Nie chcę przerywać wątku, ale Lesny8 moze by tu w kolejnym kontenerze dostawic jeszcze supla-dev? Przydałby się :D
User avatar
lesny8
Posts: 797
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Jul 14, 2019 8:30 pm

Jeśli ją zarejestrowałeś na swoje dane na dot.tk i na freenom.com skonfigurowałem DNSy tak, żeby pokazywały na Twój zewnętrzny adres IP to jest ok w kwestii samego posiadania domeny i jej zaparkowania.
Tutaj dostajesz błąd, jakbyś coś źle wpisał w samym pliku .env
Wpisz dla testu wewnętrzny adres IP i sprawdź czy się uruchomi. Jak się uruchomi to zatrzymaj kontenery i zrób podmianę IP na nazwę domeny. Wystartuj skrypt, powinno przebudować kontener i ruszyć.
User avatar
lesny8
Posts: 797
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Jul 14, 2019 8:41 pm

cino111 wrote:
Sun Jul 14, 2019 8:28 pm
Nie chcę przerywać wątku, ale Lesny8 moze by tu w kolejnym kontenerze dostawic jeszcze supla-dev? Przydałby się :D
Kiedyś się tym bawiłem i nawet chyba mi się udało. Brakło mi czasu, żeby to jakoś przetestować. Muszę to odgrzebać...
User avatar
pilcu
Posts: 129
Joined: Fri Jan 11, 2019 9:49 am
Location: Wrocław

Sun Jul 14, 2019 8:44 pm

lesny8 wrote:
Sun Jul 14, 2019 8:30 pm
Jeśli ją zarejestrowałeś na swoje dane na dot.tk i na freenom.com skonfigurowałem DNSy tak, żeby pokazywały na Twój zewnętrzny adres IP to jest ok w kwestii samego posiadania domeny i jej zaparkowania.
Tutaj dostajesz błąd, jakbyś coś źle wpisał w samym pliku .env
Wpisz dla testu wewnętrzny adres IP i sprawdź czy się uruchomi. Jak się uruchomi to zatrzymaj kontenery i zrób podmianę IP na nazwę domeny. Wystartuj skrypt, powinno przebudować kontener i ruszyć.
Ok. Docker ruszył z nazwą domeny, mój błąd/przeoczenie jednego # przed opisem.

A co do domeny to niby wpisałem IP zewnętrzne w DNSach na freenom.com ale coś dalej mi wywala błąd związany z adresem email.
cino111
Posts: 698
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Jul 14, 2019 8:44 pm

Będę czekał na rezultaty :D
User avatar
lesny8
Posts: 797
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Jul 14, 2019 9:05 pm

pilcu wrote:
Sun Jul 14, 2019 8:44 pm
...
Ok. Docker ruszył z nazwą domeny, mój błąd/przeoczenie jednego # przed opisem.

A co do domeny to niby wpisałem IP zewnętrzne w DNSach na freenom.com ale coś dalej mi wywala błąd związany z adresem email.
Adres email też jest niezbędny w procesie wystawiania i odnowy certyfikatu dla posiadanej domeny. Do podania w pliku .env w tym miejscu

Code: Select all

...
# If you want to be notified about some server errors, set this
ADMIN_EMAIL=prawdziwy_adrs_email@o2.pl
...
Przekierowanie portów 80 i 443 masz zrobione?
User avatar
pilcu
Posts: 129
Joined: Fri Jan 11, 2019 9:49 am
Location: Wrocław

Sun Jul 14, 2019 9:10 pm

Tak, porty w routerze mam przekierowane, a w pliku wpisałem oczywiście adres email.
Problem jest przy zakładaniu domeny, nazwa jaką wymyśliłem została przydzielone, potem w kolejnym kroku dla DNS wpisałem mój IP zewnętrzny i kolejnym krokiem jest weryfikacja przez maila i tu wyskakuje komunikat że ten adres jest już użyty. Ja domeny innej nie mam na tym mailu więc nie wiem dlaczego taki komunikat.
User avatar
lesny8
Posts: 797
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Jul 14, 2019 9:19 pm

Czyli domenę zarejestrowałeś czy nie?
Może podaj tam inny adres mailowy, jeśli masz, albo spróbuj opcji odzyskiwania hasła dla tego co nie przechodzi weryfikacji. Może kiedyś już coś rejestrowałeś tam i masz już założone konto i stąd ten komunikat?
Post Reply