[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

ndz mar 15, 2020 6:54 pm

Jako że padła mi karta microSD postawiłem na SSD...teraz to dopiero śmiga!!
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1161
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz mar 15, 2020 7:08 pm

To jaki masz sprzęt teraz?
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

ndz mar 15, 2020 7:10 pm

Rpi3b+ i do tego SSD 120GB, RPI4 wykorzystałem do innych celów...
jaku2k
Posty: 23
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm

ndz maja 24, 2020 8:48 pm

Dobry wieczór,
na wstępie zaznaczę, że jestem początkujący.
Przechodząc do meritum: nie mam pojęcia co wpisać w polu CLOUD_DOMAIN w pliku env. Czy ma to być adres serwera podany w żółtym polu na stronie domowej supli, utworzony adres DDNS czy coś zupełnie innego :lol: ?
Przy okazji chciałem się zapytać czy dobrze przekierowałem porty?
Pozdrawiam
Załączniki
Adnotacja 2020-05-24 224649.png
Adnotacja 2020-05-24 224649.png (252.88 KiB) Przejrzano 419 razy
lukfud
Posty: 311
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

ndz maja 24, 2020 9:53 pm

adres DDNS i tak
.newbie
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 570
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

pn maja 25, 2020 3:13 am

jaku2k pisze:
ndz maja 24, 2020 8:48 pm
Dobry wieczór,
na wstępie zaznaczę, że jestem początkujący.
Przechodząc do meritum: nie mam pojęcia co wpisać w polu CLOUD_DOMAIN w pliku env. Czy ma to być adres serwera podany w żółtym polu na stronie domowej supli, utworzony adres DDNS czy coś zupełnie innego :lol: ?
Przy okazji chciałem się zapytać czy dobrze przekierowałem porty?
Pozdrawiam
Rozumiem ze wykupiłeś zewnętrzne IP, bo korzystając z LTE jest wszystko po blokowane po stronie operatora.
Nie spełniony automatyk.
XiaomiFans.PL
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 448
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn maja 25, 2020 7:03 am

tijo pisze:
ndz mar 15, 2020 6:54 pm
Jako że padła mi karta microSD postawiłem na SSD...teraz to dopiero śmiga!!
Jaką miałeś kartę i po jakim czasie uzywania nastąpił zgon?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
jaku2k
Posty: 23
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm

pn maja 25, 2020 7:15 am

Dziękuję za odpowiedzi.
W celu utworzenia adresu skorzystałem z darmowego serwisu no-ip. Rozumiem, że mam wpisać (w env) adres z pola "Domain name"? Do tego mam jedno pytanie: nie mogę wejść na tę stronę, wpisując link w przeglądarce. Czy to normalne?
Czy po instalacji supli na rpi pojawi mi się ono na liście urządzeń podłączonych do supli?
Pozdrawiam
Załączniki
Adnotacja 2020-05-25 085943ff.png
Adnotacja 2020-05-25 085943ff.png (226.15 KiB) Przejrzano 381 razy
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 570
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

pn maja 25, 2020 8:35 am

jaku2k pisze:
pn maja 25, 2020 7:15 am
Dziękuję za odpowiedzi.
W celu utworzenia adresu skorzystałem z darmowego serwisu no-ip. Rozumiem, że mam wpisać (w env) adres z pola "Domain name"? Do tego mam jedno pytanie: nie mogę wejść na tę stronę, wpisując link w przeglądarce. Czy to normalne?
Czy po instalacji supli na rpi pojawi mi się ono na liście urządzeń podłączonych do supli?
Pozdrawiam
Po screenie widać że masz internet mobilny.
Jak nie masz wykupionego zewnętrznego IP to nie połączyć się przez internet z serwerem.
Nie spełniony automatyk.
XiaomiFans.PL
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1161
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn maja 25, 2020 8:59 am

jaku2k pisze:
pn maja 25, 2020 7:15 am
Rozumiem, że mam wpisać (w env) adres z pola "Domain name"?
Tak, ale żeby z sieci LAN wejść na ten adres musisz mieć NATLoopback.
jaku2k pisze:
pn maja 25, 2020 7:15 am
Do tego mam jedno pytanie: nie mogę wejść na tę stronę, wpisując link w przeglądarce. Czy to normalne?
Jeśli nie masz NATLoopback to normalne, sprawdź działanie np. z telefonu korzystając z transmisji mobilnej.
jaku2k pisze:
pn maja 25, 2020 7:15 am
Czy po instalacji supli na rpi pojawi mi się ono na liście urządzeń podłączonych do supli?
Hmm, nie do końca rozumiem to pytanie :)
To co opisane w tym poradniku to uruchomienie własnej instancja serwera Supli. Do niej podłączasz wszystkie urządzenia wykonawcze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”