[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 584
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt cze 26, 2020 7:59 am

stroXo pisze:
pt cze 26, 2020 7:49 am
usunąłem wpisy w pliku host pingując otrzymuje

Kod: Zaznacz cały

C:\Users\striXunio>ping suplaxxxxxx.online

Pinging suplaxxxxxx.online [195.8.52.203] with 32 bytes of data:
Reply from 195.8.52.203: bytes=32 time<1ms TTL=64
Reply from 195.8.52.203: bytes=32 time<1ms TTL=64
Reply from 195.8.52.203: bytes=32 time<1ms TTL=64
Reply from 195.8.52.203: bytes=32 time<1ms TTL=64

Ping statistics for 195.8.52.203:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms
No i tak widzi to Twoje urządzenie. Próbuje wyjść do internetu, żeby połączyć się z adresem 195.8.52.203 a jest to adres internetowy Twojego routera. Większość routerów nie pozwala na taki ruch sieciowy z wewnątrz sieci do wewnątrz sieci via interfejs internetowy.
Ja specjalnie do tego celu uruchomiłem własny serwer DNS w LAN, który pokazuje urządzeniom podłączonym do niego wewnętrzny adres IP serwera supla.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
stroXo
Posty: 27
Rejestracja: śr cze 17, 2020 11:09 pm

pt cze 26, 2020 8:08 am

Goral64 pisze:
pt cze 26, 2020 7:59 am
stroXo pisze:
pt cze 26, 2020 7:49 am
usunąłem wpisy w pliku host pingując otrzymuje

Kod: Zaznacz cały

C:\Users\striXunio>ping suplaxxxxxx.online

Pinging suplaxxxxxx.online [195.8.52.203] with 32 bytes of data:
Reply from 195.8.52.203: bytes=32 time<1ms TTL=64
Reply from 195.8.52.203: bytes=32 time<1ms TTL=64
Reply from 195.8.52.203: bytes=32 time<1ms TTL=64
Reply from 195.8.52.203: bytes=32 time<1ms TTL=64

Ping statistics for 195.8.52.203:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms
No i tak widzi to Twoje urządzenie. Próbuje wyjść do internetu, żeby połączyć się z adresem 195.8.52.203 a jest to adres internetowy Twojego routera. Większość routerów nie pozwala na taki ruch sieciowy z wewnątrz sieci do wewnątrz sieci via interfejs internetowy.
Ja specjalnie do tego celu uruchomiłem własny serwer DNS w LAN, który pokazuje urządzeniom podłączonym do niego wewnętrzny adres IP serwera supla.
kolega @lesny8 wspominał o opcji NAT loopback czy o to może chodzić ?

w routerze mam takie coś

Obrazek


czy to może być ta opcja ?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1259
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt cze 26, 2020 8:20 am

Tak to może być to.
stroXo
Posty: 27
Rejestracja: śr cze 17, 2020 11:09 pm

pt cze 26, 2020 8:36 am

lesny8 pisze:
pt cze 26, 2020 8:20 am
Tak to może być to.
zaznaczyłem porty LAN 1 i 2 na enable reboot routera pinguje i nadal z lan pinguje mi na adres ip zewnętrzny wiec raczej to nie to

jest jeszcze taka opcja

Obrazek
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1259
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt cze 26, 2020 8:46 am

Przy Loopbacku nie ważne jest czy z zewnątrz, czy z środka pingujesz, zawsze odpowie adresem zewnętrznym i odbije w dobrą stronę.
Możesz przy włączonym loopbacku z środka wejść na Cloud na przekierowanym porcie 1080?
stroXo
Posty: 27
Rejestracja: śr cze 17, 2020 11:09 pm

pt cze 26, 2020 8:49 am

lesny8 pisze:
pt cze 26, 2020 8:46 am
Przy Loopbacku nie ważne jest czy z zewnątrz, czy z środka pingujesz, zawsze odpowie adresem zewnętrznym i odbije w dobrą stronę.
Możesz przy włączonym loopbacku z środka wejść na Cloud na przekierowanym porcie 1080?
nie mogę
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1259
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt cze 26, 2020 9:00 am

To coś nie działa ten loopback jak się należy.
stroXo
Posty: 27
Rejestracja: śr cze 17, 2020 11:09 pm

pt cze 26, 2020 9:01 am

lesny8 pisze:
pt cze 26, 2020 9:00 am
To coś nie działa ten loopback jak się należy.
ten cały loopback potrzebny jest tylko żeby sie po Lan łączyć prawda to samo załatwi wpis w pliku host ?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1259
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt cze 26, 2020 9:07 am

Tak
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 584
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt cze 26, 2020 9:19 am

stroXo pisze:
pt cze 26, 2020 9:01 am
ten cały loopback potrzebny jest tylko żeby sie po Lan łączyć prawda to samo załatwi wpis w pliku host ?
Niestety nie. Loopback pozwala Ci na łączenie się pod adres IP, który zwraca internetowy DNS. Wpis w pliku hosts powoduje, że system nie pyta się DNS-u o adres IP tylko korzysta z tego wpisu.
Wg mnie musisz mieć coś skopane w konfiguracji letsencrypt-nginx-proxy.
Stąd są problemy z nginx, bo nie wie co gdzie przekierować.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”