[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

stroXo
Posty: 26
Rejestracja: śr cze 17, 2020 11:09 pm

pt cze 26, 2020 5:40 pm

lesny8 pisze:
pt cze 26, 2020 4:42 pm
A na jakich portach?
viewtopic.php?p=39308#p39308
kony pobierane są z serwera po https-ie. Aplikacja dostaje url-a na podstawie nazwy hosta lub adresu w konfiguracji /etc/supla-server/supla.cfg

Kod: Zaznacz cały

[OAUTH]
url=https://abcd.com
czyli mam stworzyć ten plik ? bo wpisując

Kod: Zaznacz cały

cd /etc/supla-server/
nie ma takiej lokalizacji a wpisując

Kod: Zaznacz cały

nano /etc/supla-server/supla.cfg 
brak pliku
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1173
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt cze 26, 2020 9:04 pm

Nie musisz nic tworzyć. Podlinkowałem by zaznaczyć to, że ikony są pobierane po https na porcie, który masz w pliku .env
Jest jednak dla trybu standalone pewien mały mankament. Jeśli uruchamiasz go na niestandardowych portach to musisz w pliku .env w sekcji CLOUD_DOMAIN podać adres/domenę razem z portem po :

Poniżej przykładowy wycinek dla portu 4443

Kod: Zaznacz cały

# Where the SUPLA Cloud will be accessible? Put domain or IP address here with port.
CLOUD_DOMAIN=192.168.0.200:4443
....
# On which ports the SUPLA Cloud should listen (only if standalone mode)
PORT_HTTP=88
PORT_HTTPS=4443
....
COMPOSE_PROJECT_NAME=supla
COMPOSE_PATH_SEPARATOR=:
COMPOSE_FILE=docker-compose.yml:docker-compose.standalone.yml:docker-compose.arm32v7.yml
Inaczej aplikacja nie pociągnie ikon.
stroXo
Posty: 26
Rejestracja: śr cze 17, 2020 11:09 pm

pt cze 26, 2020 10:27 pm

dzięki kolego @ lesny8 odpaliło jeszcze raz dziękuje za cierpliwość do laika :)

loopback u mnie nie śmiga jakiś popsuty

ale znalazłem Twój post o postawieniu dns na malinie czy on nadal jest aktualny viewtopic.php?f=40&t=2955&start=70


pytam dlatego gdyż po odpaleniu

Kod: Zaznacz cały

docker build -t sameersbn/bind .
dostaje coś takiego

Kod: Zaznacz cały

docker build -t sameersbn/bind .
Sending build context to Docker daemon  234.5kB
Step 1/13 : FROM ubuntu:focal-20200423 AS add-apt-repositories
focal-20200423: Pulling from library/ubuntu
no matching manifest for linux/arm/v7 in the manifest list entries
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1173
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt cze 26, 2020 10:50 pm

Możesz postawiać własny DNS, nawet nic nie trzeba za bardzo zmieniać, tak jak kiedyś. Nie wiem czy nie prościej postawić obok instancji supli w dockerze na malinie pi-hole. Przy okazji będziesz miał świetny bloker reklam :) a da się tam zdefiniować własne wpisy statyczne, które dla sieci lokalnej będą maskować prawdziwy zewnętrzny adres. Jeszcze nie testowałem tego na malinie, na razie mam instancję na qnapie.
Rekordy dodajesz tu
pi-hole.jpg
pi-hole.jpg (59.7 KiB) Przejrzano 139 razy
stroXo
Posty: 26
Rejestracja: śr cze 17, 2020 11:09 pm

sob cze 27, 2020 7:07 am

postawiłem pihole

teraz tylko pytanie wystarczy w local DNS doda

domena ---> ip maliny


mimo że wywołuje sie portami prawda bo i tak wszystko będzie po dns lecieć najpierw do maliny zgadza się
?

poza lan jak i w lan aplikacja wywala błąd " Błędne poświadczenia"

EDIT

udało się ogarnąć temat okazało się że musiałem w supli założyć nowy Identyfikator dostępu i teraz aplikacja po lan i poza lan śmiga
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1173
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob cze 27, 2020 8:20 am

stroXo pisze:
sob cze 27, 2020 7:07 am
postawiłem pihole

teraz tylko pytanie wystarczy w local DNS doda

domena ---> ip maliny


mimo że wywołuje sie portami prawda bo i tak wszystko będzie po dns lecieć najpierw do maliny zgadza się
?
...
Tak.
Jak już dowiesz się (może operator odpowie na twoje pytanie) dlaczego ten 80 port nie chce prawidłowo forwardować, to instancje supli i skryptów możesz zawsze przepiąć z trybu standalone na proxy bez utraty czegokolwiek i mieć certy od letsencrypt ;)
podobnoja
Posty: 3
Rejestracja: wt cze 30, 2020 7:29 am

wt cze 30, 2020 7:40 am

Panowie,
trochę nie ogarniam Raspberry PI. Mam już w domu kilkanaście sonoff bascic, sonoff sv, esp 8266 nodemcu i teraz chciałem wykorzystać raspberry PI do stworzenia sterownika nawodnienia i przejęcia sterowania kilkoma przekaźnikami.

Zainstalowałem wczoraj Raspberry pI OS i teraz zastanawiam się czy wykorzystać poradnik z pierwszego postu?

Chciałbym dalej wykorzystywać supla clouds (jeszcze nie czas na serwer - kolejne RPI to będzie ogarniać). Bez problemu będę mógł wykorzystać wszystkie gpio do sterowania przekaźnikami.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8693
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt cze 30, 2020 8:00 am

Wygodniej Ci będzie użyć Arduino
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 477
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt cze 30, 2020 8:12 am

podobnoja pisze:
wt cze 30, 2020 7:40 am
Zainstalowałem wczoraj Raspberry pI OS i teraz zastanawiam się czy wykorzystać poradnik z pierwszego postu?
Ten wątek w całości poświęcony jest instalacji na RPi własnego serwera Supla. Jak oprogramować RPi aby było urządzeniem wykonawczym znajdziesz na https://majsterkowo.pl/otworz-brame-fur ... pberry-pi/ oraz w dziale viewforum.php?f=18
No i faktycznie Arduino łatwiej zaprząc do roboty ;)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
podobnoja
Posty: 3
Rejestracja: wt cze 30, 2020 7:29 am

wt cze 30, 2020 8:58 am

Dziękuję bardzo. Tak własnie podejrzewałem, ale chciałem się upewnić.

Jeśli postawie serwer na Raspberry Pi to bez problemu przepnę urządzenia z clouds'a? Warto stawiać już serwer (16 urządzeń) czy jeszcze za mała instalacja ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”