[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

marcinszarmach
Posty: 6
Rejestracja: śr gru 09, 2020 11:18 pm

śr gru 09, 2020 11:50 pm

W cloud domain mam szarmach.ddns.net (tak jak widać w logach supli), mam router TL-MR6400 z LTE Play.

Port 80 przekierowałem, i 443 tez ale nie jestem pewien czy na 100% jest do dobrze zrobione (zgodnie z tutkami z neta). Nawet DMZ ustawiłem na adres maliny :(
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1636
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw gru 10, 2020 5:30 am

Jak masz Internet z Play, to musisz wykupić usługę publicznego (nie koniecznie stałego) adresu IP. Każdy polski operator komórkowy daje standardowo użytkownikom Internet za swoim NAT'em.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
marcinszarmach
Posty: 6
Rejestracja: śr gru 09, 2020 11:18 pm

czw gru 10, 2020 8:15 am

A tunelling przez inny serwer albo VPN ?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3277479.html

nie wiem co lepiej wybrać :/
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1636
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw gru 10, 2020 8:45 am

Ja nigdy tunelu na takie potrzeby nie robiłem, więc w szczegółach nie pomogę. Na firmowych kartach SIM (tam, gdzie potrzebujemy) mamy wykupioną usługę m2m (Polkomtel).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
marcinszarmach
Posty: 6
Rejestracja: śr gru 09, 2020 11:18 pm

czw gru 10, 2020 9:36 am

W Play nigdzie nie widzę zeby ta usługa była możliwa do włączenia więc zaczynam się rozglądać za alternatywami.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 328
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

czw gru 10, 2020 12:18 pm

Goral64 pisze:
czw cze 25, 2020 10:09 pm
Żeby scripts wiedziały gdzie jest w sieci LAN serwer supla cloud, bo nie masz własnego serwera DNS w LAN-ie, musisz także w kontenerze scripts umieścić w pliku hosts namiary:

Kod: Zaznacz cały

suplaxxxxxx.online  192.168.0.200
Witam
Podpowiedzcie koledzy gdzie jest plik hosts w jakim katalogu bo nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1441
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw gru 10, 2020 12:22 pm

makrz pisze:
czw gru 10, 2020 12:18 pm
Goral64 pisze:
czw cze 25, 2020 10:09 pm
Żeby scripts wiedziały gdzie jest w sieci LAN serwer supla cloud, bo nie masz własnego serwera DNS w LAN-ie, musisz także w kontenerze scripts umieścić w pliku hosts namiary:

Kod: Zaznacz cały

suplaxxxxxx.online  192.168.0.200
Witam
Podpowiedzcie koledzy gdzie jest plik hosts w jakim katalogu bo nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam
Zrób tak
viewtopic.php?p=71939#p71939
a potem restart suplascripts
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1441
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw gru 10, 2020 1:15 pm

marcinszarmach pisze:
śr gru 09, 2020 11:50 pm
...
Port 80 przekierowałem, i 443 tez ale nie jestem pewien czy na 100% jest do dobrze zrobione (zgodnie z tutkami z neta). Nawet DMZ ustawiłem na adres maliny :(
Wyłącz DMZ.
Pokaż screeny z konfiguracji routera.
Forwarding
- Virtual Servers
- Port Triggering
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 328
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

czw gru 10, 2020 2:06 pm

lesny8 pisze:
czw gru 10, 2020 12:22 pm
makrz pisze:
czw gru 10, 2020 12:18 pm
Goral64 pisze:
czw cze 25, 2020 10:09 pm
Żeby scripts wiedziały gdzie jest w sieci LAN serwer supla cloud, bo nie masz własnego serwera DNS w LAN-ie, musisz także w kontenerze scripts umieścić w pliku hosts namiary:

Kod: Zaznacz cały

suplaxxxxxx.online  192.168.0.200
Witam
Podpowiedzcie koledzy gdzie jest plik hosts w jakim katalogu bo nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam
Zrób tak
viewtopic.php?p=71939#p71939
a potem restart suplascripts
Dzięki, działa.

Kolejne pytanie. Co zrobić, żeby wszystko działało w lokalnej sieci w przypadku braku Internetu? Bo nie działa.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1441
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw gru 10, 2020 2:08 pm

Jaki masz router?
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”