[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

Awatar użytkownika
makrz
Posty: 328
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

czw gru 10, 2020 2:27 pm

lesny8 pisze:
czw gru 10, 2020 2:08 pm
Jaki masz router?
TP-Link AC1750
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1441
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw gru 10, 2020 3:00 pm

makrz pisze:
czw gru 10, 2020 2:27 pm
lesny8 pisze:
czw gru 10, 2020 2:08 pm
Jaki masz router?
TP-Link AC1750
W emulatorze systemu dla tego modelu, nie znalazłem rozwiązania Twojego problemu :roll:
Rozważałeś zmianę firmware na OpenWrt?
Masz uruchomiony DDNS?
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 328
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

czw gru 10, 2020 3:53 pm

lesny8 pisze:
czw gru 10, 2020 3:00 pm
makrz pisze:
czw gru 10, 2020 2:27 pm
lesny8 pisze:
czw gru 10, 2020 2:08 pm
Jaki masz router?
TP-Link AC1750
W emulatorze systemu dla tego modelu, nie znalazłem rozwiązania Twojego problemu :roll:
Rozważałeś zmianę firmware na OpenWrt?
Masz uruchomiony DDNS?
A w czym jest problem? Jak potrzeba to zmienię na OpenWrt. DDNS mam od TP-Linka uruchomiony.
marcinszarmach
Posty: 6
Rejestracja: śr gru 09, 2020 11:18 pm

czw gru 10, 2020 7:26 pm

lesny8 pisze:
czw gru 10, 2020 1:15 pm
marcinszarmach pisze:
śr gru 09, 2020 11:50 pm
...
Port 80 przekierowałem, i 443 tez ale nie jestem pewien czy na 100% jest do dobrze zrobione (zgodnie z tutkami z neta). Nawet DMZ ustawiłem na adres maliny :(
Wyłącz DMZ.
Pokaż screeny z konfiguracji routera.
Forwarding
- Virtual Servers
- Port Triggering
Wrzucam
Załączniki
Zrzut ekranu 2020-12-10 o 20.25.19.png
Zrzut ekranu 2020-12-10 o 20.25.19.png (106.04 KiB) Przejrzano 363 razy
Zrzut ekranu 2020-12-10 o 20.25.28.png
Zrzut ekranu 2020-12-10 o 20.25.28.png (260.66 KiB) Przejrzano 363 razy
rono21
Posty: 11
Rejestracja: sob gru 05, 2020 2:09 pm

czw gru 10, 2020 7:38 pm

pzygmunt pisze:
śr gru 09, 2020 10:18 pm
https://doc.qt.io/qt-5/json.html
Gdyby ktoś potrzebował napisałem funkcję która z QT ściąga dane

////// curl -kH "Content-Type: application/json" -X PATCH -d '{"code":"jdNzjYiNzZJj","action":"read"}' https://10.10.10.200/direct/4

QObject *parent = nullptr;
QString program = "curl";
QStringList arguments;
QProcess *myProcess = new QProcess(parent);
arguments << "-kH" << "Content-Type: application/json" << "-X" << "PATCH" << "-d" << "{\"code\": \"jdNzjYiNzZJj\",\"action\": \"read\"}" << "https://10.10.10.200/direct/4";
myProcess->start("curl", arguments,QIODevice::ReadWrite);
myProcess->waitForFinished();
QByteArray output = myProcess->readAll();
qDebug() << output;

o to dokładnie mi chodziło :)
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1441
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw gru 10, 2020 11:10 pm

marcinszarmach pisze:
czw gru 10, 2020 7:26 pm
Wrzucam
Usuń reguły z Port Triggering
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1441
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw gru 10, 2020 11:27 pm

makrz pisze:
czw gru 10, 2020 3:53 pm
lesny8 pisze:
czw gru 10, 2020 3:00 pm
makrz pisze:
czw gru 10, 2020 2:27 pm

TP-Link AC1750
W emulatorze systemu dla tego modelu, nie znalazłem rozwiązania Twojego problemu :roll:
Rozważałeś zmianę firmware na OpenWrt?
Masz uruchomiony DDNS?
A w czym jest problem? Jak potrzeba to zmienię na OpenWrt. DDNS mam od TP-Linka uruchomiony.
A nie masz problemu? Przecież pisałeś
makrz pisze:
czw gru 10, 2020 2:06 pm
...
Co zrobić, żeby wszystko działało w lokalnej sieci w przypadku braku Internetu? Bo nie działa.
Pozdrawiam
Musisz mieć albo możliwość zrobienia Loopbacka na routerze, albo możliwość zdefiniowania statycznych wpisów do DNS routera.
W elulatorze systemu Twojego routera nie znalazłem takich ustawień.
Jeśli masz DDNS i port forwarding zrobiony prawidłowo na adres maliny to sprawdź czy jak odepniesz WAN będzie wczytywać Cloud w przeglądarce na kompie w LAN. Gdzieś kiedyś widziałem u kogoś, że to działało, ale nie pamiętam na jakim sprzęcie.
Jeśli nie będzie to musisz pomyśleć o OpenWrt i wczytać się w dokumentację https://openwrt.org/docs/guide-user/bas ... cp.dnsmasq
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 328
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

pt gru 11, 2020 8:49 am

lesny8 pisze:
czw gru 10, 2020 11:27 pm
makrz pisze:
czw gru 10, 2020 3:53 pm
lesny8 pisze:
czw gru 10, 2020 3:00 pm


W emulatorze systemu dla tego modelu, nie znalazłem rozwiązania Twojego problemu :roll:
Rozważałeś zmianę firmware na OpenWrt?
Masz uruchomiony DDNS?
A w czym jest problem? Jak potrzeba to zmienię na OpenWrt. DDNS mam od TP-Linka uruchomiony.
A nie masz problemu? Przecież pisałeś
makrz pisze:
czw gru 10, 2020 2:06 pm
...
Co zrobić, żeby wszystko działało w lokalnej sieci w przypadku braku Internetu? Bo nie działa.
Pozdrawiam
Musisz mieć albo możliwość zrobienia Loopbacka na routerze, albo możliwość zdefiniowania statycznych wpisów do DNS routera.
W elulatorze systemu Twojego routera nie znalazłem takich ustawień.
Jeśli masz DDNS i port forwarding zrobiony prawidłowo na adres maliny to sprawdź czy jak odepniesz WAN będzie wczytywać Cloud w przeglądarce na kompie w LAN. Gdzieś kiedyś widziałem u kogoś, że to działało, ale nie pamiętam na jakim sprzęcie.
Jeśli nie będzie to musisz pomyśleć o OpenWrt i wczytać się w dokumentację https://openwrt.org/docs/guide-user/bas ... cp.dnsmasq
TP-LINK twierdzi że na tym routerze loopback jest domyślnie włączony. Ale jak widać nie bardzo działa. Tak jak na zdjęciach u kolegi wyżej mam w virtual servers przekierowane porty na malinę. Ten port forwarding to to samo? Jak odepnę WAN nie da się otworzyć cloud w przeglądarce. To chyba zostaje OpenWrt?
marcinszarmach
Posty: 6
Rejestracja: śr gru 09, 2020 11:18 pm

pt gru 11, 2020 10:42 am

lesny8 pisze:
czw gru 10, 2020 11:10 pm
marcinszarmach pisze:
czw gru 10, 2020 7:26 pm
Wrzucam
Usuń reguły z Port Triggering
Usunąłem ale niczego to nie zmieniło :/ Wydaje mi się iż to problem po stronie routera, i tego ze jest Play LTE.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1441
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz gru 13, 2020 2:57 pm

makrz pisze:
pt gru 11, 2020 8:49 am
...
Ten port forwarding to to samo? Jak odepnę WAN nie da się otworzyć cloud w przeglądarce. To chyba zostaje OpenWrt?
To to samo. Jak nie działa to musisz spróbować z alternatywnym firmwarem. OpenWrt daje większe możliwości konfiguracji.
marcinszarmach pisze:
pt gru 11, 2020 10:42 am
Usunąłem ale niczego to nie zmieniło :/ Wydaje mi się iż to problem po stronie routera, i tego ze jest Play LTE.
Gdzieś widziałem w przykładach, że przekierowywany był port 80. Może faktycznie to wina Plusa, bo blokują ten port. Wsadź jakąś kartę od innego operatora i sprawdź.
port80closed.jpg
port80closed.jpg (27.41 KiB) Przejrzano 323 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”