[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

Awatar użytkownika
makrz
Posty: 328
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

wt gru 15, 2020 2:16 pm

Witam
No i wcisnąłem openwrt do archera C7 TP-linka.
Przekierowałem porty, cloud i skrypty działają. Ale nadal nie mam pojęcia jak to skonfigurować żeby działało też bez internetu.
Ktoś chętny do pomocy?

Pozdrawiam
Albert
Posty: 122
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

sob gru 26, 2020 6:09 pm

Panowie podpowiecie które na dzień dzisiejszy raspberry kupić, żeby stabilnie to funkcjonowało? Starczy 3 czy brac czwórkę?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1436
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob gru 26, 2020 7:21 pm

Jakiego byś nie wziął to będzie działać :)

Ja mam od samego początku RPi 3B, działa już 3 lata. W tym roku pod poduszkę kupiłem sobie model 4B tylko nie przeniosłem jeszcze wszystkiego do końca, brak czasu :cry:

Przy 4B możesz postawić wszystko na SSD podłączonym przez USB3.0 i działa to zdecydowanie lepiej niż na karcie microSD.

Sprawdziłem właśnie ceny
RPi 4B 2GB ~188zł
RPi 3B+ 1GB ~185zł

Bierz 4B, a jak masz większy budżet to możesz wybrać wersję z większą ilością ramu.
Albert
Posty: 122
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

ndz gru 27, 2020 8:56 pm

lesny8 no właśnie przymierzam się zeby wziąć pi4 z 4gb ramu. Ale na alle zestawy z obudową wychodzą ponad 320zl. I chyba na miejscu taniej nie znajdzie ;)

Zamówiłem pi4 4gb :mrgreen:
ale jak ja to uruchomię to nie wiem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
piotr.bieda@post.pl
Posty: 24
Rejestracja: pt lis 15, 2019 7:07 pm

sob sty 02, 2021 7:21 pm

Cześć,

Mam pewien problem.
Otóż po powrocie z Sylwestra nie działa mi Supla na Raspberry Pi.
Nic nie ruszałem bo mnie nie było a wyniki z serwera są takie.

Kod: Zaznacz cały

pi@raspberrypi:~ $ docker ps
CONTAINER ID        IMAGE                                                 COMMAND                  CREATED             STATUS              PORTS                                      NAMES
37a494bb5ed5        lesny8/rpi-docker-letsencrypt-nginx-proxy-companion   "/bin/bash /app/entr…"   19 minutes ago      Up 19 minutes                                                  nginx-letsencrypt
3f8713ce8354        nginx                                                 "/docker-entrypoint.…"   19 minutes ago      Up 19 minutes       0.0.0.0:80->80/tcp, 0.0.0.0:443->443/tcp   nginx-web
d4bac2a98889        lesny8/rpi-docker-gen                                 "/usr/local/bin/dock…"   19 minutes ago      Up 19 minutes                                                  nginx-gen
3a673f4579f8        suplascripts_suplascripts                             "docker-php-entrypoi…"   20 minutes ago      Up 20 minutes       80/tcp                                     suplascripts
1aa0e0826b75        hypriot/rpi-mysql:5.5                                 "/entrypoint.sh mysq…"   20 minutes ago      Up 20 minutes       3306/tcp                                   suplascripts-db
bc29659e93f7        supla/supla-server:arm32v7                            "/usr/bin/server-ent…"   20 minutes ago      Up 20 minutes       0.0.0.0:2015-2016->2015-2016/tcp           supla-server
9257edb6c918        supla/supla-cloud:arm32v7                             "docker-php-entrypoi…"   20 minutes ago      Up 20 minutes       80/tcp                                     supla-cloud
35e1d6fdf7bf        hypriot/rpi-mysql:5.5                                 "/entrypoint.sh mysq…"   20 minutes ago      Up 20 minutes       3306/tcp                                   supla-db
pi@raspberrypi:~ $
Żadne urządzenie nie chce się połączyć z Suplą i w przeglądarce nie działa Cloud ani Scripts :(
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 866
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob sty 02, 2021 7:55 pm

A adres IP maliny jest taki jak ten po którym się łączyłeś?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
piotr.bieda@post.pl
Posty: 24
Rejestracja: pt lis 15, 2019 7:07 pm

sob sty 02, 2021 8:43 pm

Nie, łączyłem się przez host no ip.
I tutaj jest chyba problem. Korzystałem z no-ip.pl ale niestety mam z nimi coraz większe problemy.
Przyniosłem się na inny serwer i działa :)
Teraz czeka mnie przepisanie adresu we wszystkich urządzeniach :(
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 452
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz sty 03, 2021 10:59 am

piotr.bieda@post.pl pisze:
sob sty 02, 2021 8:43 pm
Nie, łączyłem się przez host no ip.
I tutaj jest chyba problem. Korzystałem z no-ip.pl ale niestety mam z nimi coraz większe problemy.
Przyniosłem się na inny serwer i działa :)
Teraz czeka mnie przepisanie adresu we wszystkich urządzeniach :(
Jeżeli maline miałeś w tej samej sieci lan to dlaczego odwoływales sie przez nazwe dns? apke w tel rozumiem ale esp?
e-talking............
home
Posty: 23
Rejestracja: pn gru 28, 2020 12:36 pm

pn sty 04, 2021 4:22 pm

Witam, pozwólcie że się podepne pod temat, instaluje serwer supli na linux Debian 10.7.
Debian 4.19.146-1 i686.
Docker -v: 18.09.1
Docker-compose -v: 1.21.0
Błąd jaki mi wyskoczył:
ERROR: no matching manifest for unknow in the manifest list entries.
Proszę o poradę jak pokonać ten błąd, dzięki.

COMPOSE_FILE=docker-compose.yml:docker-compose.standalone.yml u mnie wygląda to tak.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1436
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn sty 04, 2021 6:05 pm

Przełącz się na src i zbuduj obrazy dla swojej architektury.
Zerknij tutaj, kolega miał podobny problem
viewtopic.php?p=82161#p82161
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”