[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

home
Posty: 23
Rejestracja: pn gru 28, 2020 12:36 pm

wt sty 05, 2021 8:03 am

serdeczne dzięki za wskazówki , wolałbym jednak zostać przy opcji znalezienia problemu.
Mam dalsze wskazówki może teraz kogoś naprowadzę kto mi pomoże:
Załączniki
supla2.jpg
supla2.jpg (253.96 KiB) Przejrzano 235 razy
supla.jpg
supla.jpg (212.76 KiB) Przejrzano 235 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1436
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt sty 05, 2021 4:16 pm

Przecież problem został znaleziony.
Brak oficjalnie obrazów serwa i chmury dla architektury x86.

Obrazy są udostępnione na docker hubie dla arm i amd64.

Dlatego przełącz się na gałąź src i wybuduj obrazy sam.
jureg2
Posty: 11
Rejestracja: pt paź 11, 2019 8:11 pm

sob sty 09, 2021 7:00 pm

witam
Proszę o pomoc, podczas instalacji i edycji pliku
nano supla-scripts/docker/.env
wpisałem złe dane subdomeny i teraz podczas próby ponownej edycji pliku env mam że plik jest nie edytowalny.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1436
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob sty 09, 2021 7:29 pm

Każdy plik, którego jesteś właścicielem, możesz edytować, ale supla-scripts podczas pierwszego uruchamiania zmienia właściciela katalogów i plików, dlatego masz problem z edycją.

Podnieś uprawnienia przy użyciu sudo

Kod: Zaznacz cały

sudo nano supla-scripts/docker/.env
jureg2
Posty: 11
Rejestracja: pt paź 11, 2019 8:11 pm

ndz sty 10, 2021 12:36 pm

dzięki za wskazówki i szacun za rozwijanie i czuwanie nad tematem.
A tak przy okazji, w grudniu zgodnie z tutkiem z pierwszego postu bez problemu zainstalowałem i uruchomiłem wszystko na raspberry pi4,
a dzisiaj próbowałem zainstalować na następnej karcie i wyskakuje błąd E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1).
Po kilku próbach zrezygnowałem z przeprowadzenia aktualizacji
sudo apt update
sudo apt -y upgrade
i to pomogło, dalsza instalacja przebiegła bez problemu.
Albert
Posty: 122
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

ndz sty 24, 2021 5:48 pm

Witajcie.

Piszę z problemem. Dzięki uprzejmości kolegi @lesny8, jestem we władaniu własną instancją na RPI. Mam też na rpi postawione skrypty fracza.

Problemy są takowe, że:

1. skrypty widzą urządzenia, czujniki itd. Ale jeśli ustawiam jakąś scenę bazującą na zmianie stanu kanału, np. po otwarciu bramy garażowej zapal światło w garażu - to w sumie to nie działa. Albo zapali światło kiedy chce. Po otwarciu bramy nijak to nie działa.

2. Próbuję dodać usługę pushover - wcześniej na publicznych serverach śmigało. Teraz podając USER KEY i API TOKEN / KEY, chwilę "mieli" i wywala błąd INVALID PUSHOVER CREDENTIALS.

Coś ktoś podpowie? :oops:

P.S. Jeśli to złe miejsce na takie pytania to przepraszam i proszę o przeniesienie.

P.S.2. Być może nie działa to to, bo nie zarejestrowałem swojej chmury..
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1436
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz sty 24, 2021 6:58 pm

1. Wykona się ale opóźnienie może być nawet 5min.
2. Nie mam pojęcia :? :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”