Jak wgrać firmware do sonoff

pykaman
Posts: 39
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Wed May 16, 2018 8:01 pm

po zamianie rx tx i włączeniu putty oraz podłączeniu do kompa po pewnym czasie i po parokrotnym wciskaniu przycisku pojawiają się informacje że moduł połączył się z siecią wi fi w domu i że jest ok (w module jest już supla skonfigurowana ale inny soft)

RESET cfg_counter = 0
bcn 0
del if1
usl
▒▒*▒P*V▒▒ET▒▒▒▒T▒▒+▒▒u▒U+UZ▒Z▒T▒▒▒TQT▒QQ▒▒jPE*QB▒u▒▒▒▒▒ZT▒(E▒▒▒▒Q▒Eu▒▒▒▒▒QB▒▒▒U▒▒▒UP▒Q▒ZT▒▒UQ▒T▒j*Q▒▒▒▒Qi▒▒▒U▒u▒▒Q▒▒TQ▒▒ŕ(B▒▒▒▒E*▒u▒▒▒▒▒ZT▒(E▒▒▒▒QRUE▒j*QRU▒rf[112] : 00
rf[113] : 00
rf[114] : 01

SDK ver: 1.5.4(baaeaebb) compiled @ May 17 2016 19:23:54
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 4
CFG READ SUCCESS!
STATE READ SUCCESS!
▒▒*▒P*V▒▒ET▒▒▒▒T▒▒K▒▒u▒U+UZ▒Z▒T▒▒T
▒▒▒▒Eu▒▒T▒QQ▒▒jPE*QB▒u▒▒▒▒▒ZT▒(E▒▒▒▒Q▒Eu▒▒▒▒▒QB▒▒▒U▒▒▒UP▒Q▒ZT▒▒UQ▒T▒j*Q▒▒▒▒Qi▒▒▒U▒u▒▒Q▒▒TQ▒▒ŕ(B▒▒▒▒E*▒u▒▒▒▒▒ZT▒(E▒▒▒▒QRUE▒j*QRU▒rf[112] : 00
rf[113] : 00
rf[114] : 01

SDK ver: 1.5.4(baaeaebb) compiled @ May 17 2016 19:23:54
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 1
CFG READ SUCCESS!
STATE READ SUCCESS!
Starting 150072
Disconnected
data : 0x3ffe8000 ~ 0x3ffe83c1, len: 961
rodata: 0x3ffe83d0 ~ 0x3ffea8c4, len: 9460
bss : 0x3ffea8c8 ~ 0x3fff0eb8, len: 26096
heap : 0x3fff0eb8 ~ 0x3fffc000, len: 45384
mode : sta(60:01:94:89:0e:26)
add if0
WiFi Status: 1
scandone
state: 0 -> 2 (b0)
state: 2 -> 3 (0)
state: 3 -> 5 (10)
add 0
aid 3
cnt

connected with (tu nazwa mojej sieci), channel 1
dhcp client start...
ip:XXXXXXXXXXXX,mask:XXXXXXXXXXXXXXXX,gw:XXXXXXXXXXXXXX
WiFi Status: 5
IP Received
Resolv svr6.supla.org
client handshake start.
client handshake ok!
Server connected
Registered and ready.
Free heap size: 32168
pm open,type:2 0
User avatar
Espablo
Posts: 836
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Wed May 16, 2018 8:14 pm

Teraz masz już dobrze podlaczony.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
pykaman
Posts: 39
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Wed May 16, 2018 8:15 pm

wiem że dobrze ale w tryb flashowania nadal nie wchodzi
User avatar
Espablo
Posts: 836
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Wed May 16, 2018 8:20 pm

Nie mam sonoffa, ale ten przycisk jest chyba na GPIO0 i powinieneś go wcisnąć i zresetować sonoffa Jak wciskasz ten button to widać reakcje w putty?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
pykaman
Posts: 39
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Wed May 16, 2018 8:25 pm

po wciśnięciu przycisku w putty pojawia się
RESET cfg_counter = 0
najdziwniejsze jest to że do tej pory wszystko szło bez problemów zaprogramowałem z 5 urządzeń niektóre kilka razy (różne softy) i było wszystko ok . ostatni raz bawiłem się tym w lutym. i tu nagle takie coś i to na kilku modułach nawet na nówce sztuce
User avatar
Espablo
Posts: 836
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Wed May 16, 2018 8:28 pm

Wciśnij go i trzymając zresetuj uklad lub odłącz na chwilę zasilanie. Zobacz co będzie w putty.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
slawek
Posts: 1373
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed May 16, 2018 8:31 pm

pykaman wrote:
Wed May 16, 2018 8:01 pm
...podłączeniu do kompa po pewnym czasie i po parokrotnym wciskaniu przycisku
W tryb flaszowania wchodzisz trzymając wciśnięty przycisk podczas włączania zasilania, klikaniem nie dasz rady...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
pykaman
Posts: 39
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Wed May 16, 2018 8:32 pm

jak odłączam zasilanie to putty znika, a jak spinam rst i gnd to nic się nie dzieje. tak sławku wiem i tak też zawsze robiłem i zawsze działało
User avatar
Espablo
Posts: 836
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Wed May 16, 2018 8:37 pm

Zakladam, że sonoffa zasilasz z przejscoiwki USB. Odłącz "+" wciśnij button i trzymając podłącz "+".
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
pykaman
Posts: 39
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Wed May 16, 2018 8:38 pm

i tak też juz próbowałem. Slawek z Białej nadajesz??:)
Post Reply