Jak wgrać firmware do sonoff

User avatar
elhenio
Posts: 60
Joined: Tue Jan 02, 2018 1:30 pm

Wed Jan 02, 2019 7:24 pm

@muchac35 Ma takie trzy moduły. Wgrałem za pierwszy razem wszytki trzy... z rożnymi softami na próbę.
Na początek zacząłem od blank_1MB.bin
Połączenia: 3V3, TX>RX, RX>TX, GND
Program: flash_download_tools_v1.2
Standardowo przycisk przed podaniem zasilania.

PS Nie rozkminiałem tematu ale z flash_download_tools_v3.6.5 miałem problemy z wgrywaniem... z jednymi modułami działało idealnie a z innymi już nie. Dokładnie taki sam objaw.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 02, 2019 8:33 pm

Nie tylko ja na tym forum polecam program flash_download_tools_v1.2 (lub esptool dla bardziej wtajemniczonych), ale większość uparcie próbuje "wynalazki" z różnym skutkiem.
Naprawdę nie piszemy o tym, aby utrudniać innym życie, staramy się podawać skuteczne sposoby...
@muchac35 - napisz czym flaszujesz i dorzuć screeny, bo w ciemno nie damy rady pomóc.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1434
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Jan 02, 2019 8:45 pm

A najlepiej przeczytaj FAQ viewtopic.php?f=23&t=2108 to będziesz wiedział czego potrzebujemy aby Ci pomóc.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
muchac35
Posts: 109
Joined: Tue Jan 01, 2019 1:15 pm

Thu Jan 03, 2019 9:42 pm

Witam jestem nowy - wreszcie wgrałem Firmware Multiboard do sonoff basic
i mam pytanko czy można jednocześnie podłączyć czujnik temperatury oraz 2 czujniki położenia bramy (2 kontaktrony)
jeśli tak to do których pinów?
plnuker
Posts: 45
Joined: Sun Dec 30, 2018 10:11 pm

Wed Jan 23, 2019 9:54 pm

U mnie inny problem na sonoff touch eu. Przed wgraniem softu, chciałem zrobic backup starego(orginalnego) no i tu jest problem bo wygląda na to ze nie wchodzi w tryb programowania.
W cmmand line taki blad:

PS C:\Users\xxxxx\AppData\Local\Programs\Python\Python37-32\Scripts> .\esptool.py.exe --port com3 --baud 115200 read_fla
sh 0x00000 0x100000 D:\temp\sonoff_bckp_touch.bin
esptool.py v2.7-dev
Serial port com3
Connecting........_____....._____....._____....._____....._____....._____....._____

A fatal error occurred: Failed to connect to Espressif device: Timed out waiting for packet header

oczywiście pin 2 zwarty do masy na czas podłączania itd... nie pomaga.
Attachments
IMG_4468.PNG
wzor
IMG_4468.PNG (905.67 KiB) Viewed 751 times
IMG_4469.JPG
tak podlaczylem
IMG_4469.JPG (1.14 MiB) Viewed 751 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1677
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Jan 23, 2019 10:50 pm

Nie GPIO2 tylko GPIO0 musisz zwierać do masy przed włączeniem zasilania.
Pozdrawiam
Wojtek
plnuker
Posts: 45
Joined: Sun Dec 30, 2018 10:11 pm

Thu Jan 24, 2019 9:49 am

wojtas567 wrote:
Wed Jan 23, 2019 10:50 pm
Nie GPIO2 tylko GPIO0 musisz zwierać do masy przed włączeniem zasilania.
napisałem 2 pin nie GPIO2 , GPIO0 i tu jest wlutowany kabel, zwieram, podłączam i nic się nie dzieje.
User avatar
wojtas567
Posts: 1677
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Jan 24, 2019 11:16 am

Ja to zauważyłem i rozróżniam ale jak ktoś będzie to czytał niewtajemniczony to dla niego GPIO2 czy pin2 to będzie to samo, w module PSF-A pin2 to jest ADC a GPIO0 jest 10 pinem.
Przytrzymaj go może dłużej do masy, tzn aż zacznie wgrywać się soft lub znajdź ścieżkę i dotknij na końcu tej ścieżki przy rezystorze będzie łatwiej.
Sprawdź jeszcze zamieniając kabelki TX, RX któreś moduły esp programowało się tx-tx, rx-rx.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
wojtas567
Posts: 1677
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Jan 24, 2019 11:30 am

Patrząc na to zdjęcie masz odwrotnie TX, RX
Attachments
sonoff-touch-flash.jpg
sonoff-touch-flash.jpg (358.28 KiB) Viewed 696 times
Pozdrawiam
Wojtek
plnuker
Posts: 45
Joined: Sun Dec 30, 2018 10:11 pm

Thu Jan 24, 2019 12:29 pm

ok, dzęki. Jeszcze po testuje. Wg zdjecia które wsadziłeś i pinoutu programatora
Pomarańczowy -TX
Zolty - RX
,czyli jednak dobrze podłączyłem.

Moje zdjęcie wzoru to zrzut z filmu gdzie gość tłumaczy gdzie podłączyć konkretne piny programatora. Dlatego są zamienione.
Wydaje mi sie ze problem jest gdzie indziej. Słabe luty albo styki kabli, bo w trybie flash raczej nie powinien startować, łączyć się do wifi, i nie powinien zapalać niebieskiej diody przy dotknięciu pola dotykowego i być widoczny w ewelink.
Wychodzi na to ze najprawdopodobniej nie jest poprawnie podawana masa na GPIO0
Attachments
programator.JPG
programator.JPG (53.38 KiB) Viewed 685 times
Post Reply