Własne urządzenie dołączone do serwera Cloud

djack2017
Posts: 149
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Fri Jan 04, 2019 2:10 pm

Ogólnie rzecz ujmując, czy jest możliwe (i jeśli tak, to czy jest to gdzieś opisane) podłączenie jakiegoś własnego urządzenia, które przesyłałoby jakieś własne wartości liczbowe, do serwera Cloud, tak aby te kanały były widoczne w rejestarcji urządzenia i umożliwiały zdefiniowanie linków bezpośrednich?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5498
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Jan 04, 2019 2:23 pm

Na tak ogólnie zadane pytanie można odpowiedzieć tylko tak... "Oczywiście"
djack2017
Posts: 149
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Sat Jan 05, 2019 5:06 pm

Kiedykolwiek bym się Ciebie o coś nie spytał, prawie zawsze otrzymuję od Ciebie niewiele mówiącą odpowiedź. I koniec końcem, do prawie wszystkiego muszę dochodzić sam. Niestety przejrzystej dokumentacji serwera Cloud, dotyczącej np rejestracji urządzeń, kanałów i przesyłania danych poprzez te kanały, nie ma.
W takim razie pytanie: jak dołączyć (zarejestrować) do serwera cloud wirtualne urządzenie, które np ma dwa wirtualne kanały, i poprzez te kanały przesyłane są cyklicznie wartości liczbowe (całkowite), tak aby na stronie cloud.supla.org widoczne było to urządzenie i jego kanały. A tym samym można byłoby utworzyć linki bezpośrednie do odczytu wartości z tych kanałów.
Jacek
elmaya
Posts: 177
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Sat Jan 05, 2019 7:38 pm

może wysłać jako temperaturę

Code: Select all

double get_temperature(int channelNumber, double last_val) {
    double t = -275;
          switch(channelNumber)
          {
            case 0: //--- SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();---na pierwszej pozycji w void setup () 
        t = (ESP.getVcc()/1024.0);  // ------------Twój kod daje = t      
                    break;
            case 1: //  --------------- na drugiej pozycji
         t = WiFi.RSSI();  // ---------------------Twój kod daje = t
                    break;
            case 2:  // --------------- w trzecim
         t = (ESP.getVcc()/1024.0);  // -----------Twój kod daje = t
                    break;
                    
If you like my work please support it by buying me a cup of coffee :)
www.paypal.me/elmayasevilla
djack2017
Posts: 149
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Sun Jan 06, 2019 11:07 am

Uściślę: mam np.maszynę wirtualną pracującą w oparciu o Debiana, np. o nazwie SERW, która wysyłałaby, w cronie, na clouda wartość zmiennej TEMP. Jest konto na cloud.supla.org z użytownikiem "user" i hasłem "pass". Jaką sekwencję poleceń trzeba by wysłać na clouda aby na koncie user poajwiło się urządzenie SERW z kanałem TEMP?
User avatar
Duch__
Posts: 502
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Jan 06, 2019 12:10 pm

Zapoznał się kolega z tym tematem?

viewtopic.php?f=23&t=4160

Protokół też jest przystępnie opisany na forum.
djack2017 wrote:
Fri Jan 04, 2019 2:10 pm
podłączenie jakiegoś własnego urządzenia
Nie narzekaj że otrzymujesz takie odpowiedzi jak nie precyzujesz dokładnie o jakie urządzenie Ci chodzi... równie dobrze mogło Ci chodzić o mikser, tutaj nie przesiadują wróżki
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
pzygmunt
Posts: 5498
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Jan 06, 2019 5:29 pm

djack2017 wrote:
Sat Jan 05, 2019 5:06 pm
Kiedykolwiek bym się Ciebie o coś nie spytał, prawie zawsze otrzymuję od Ciebie niewiele mówiącą odpowiedź. I koniec końcem, do prawie wszystkiego muszę dochodzić sam. Niestety przejrzystej dokumentacji serwera Cloud, dotyczącej np rejestracji urządzeń, kanałów i przesyłania danych poprzez te kanały, nie ma.
W takim razie pytanie: jak dołączyć (zarejestrować) do serwera cloud wirtualne urządzenie, które np ma dwa wirtualne kanały, i poprzez te kanały przesyłane są cyklicznie wartości liczbowe (całkowite), tak aby na stronie cloud.supla.org widoczne było to urządzenie i jego kanały. A tym samym można byłoby utworzyć linki bezpośrednie do odczytu wartości z tych kanałów.
Jacek
Nie kojarzę wszystkich użytkowników więc nie traktuj mojej odpowiedzi osobiście. Nie odpowiadam w ten sposób bo Ty zadałeś to pytanie. Każdy otrzymałby taką samą - ogólną odpowiedź na tak "ogólnie" zadane pytanie/a.
djack2017
Posts: 149
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Wed Jan 09, 2019 9:46 am

Postawiłem urządzenie na nanopi (armbian). Wszystko działa, ale według opisu możliwe są tylko następujące typy kanałów:
SENSORNO,RELAYHFD4,RELAYG5LA1A,2XRELAYG5LA1A,THERMOMETERDS18B20,DHT11,DHT22,AM2302
Jak utworzyć kanał przekazujący wartość liczbową jakiejś zmiennej?
Yepestis
Posts: 72
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Wed Jan 09, 2019 2:17 pm

djack2017 wrote:
Wed Jan 09, 2019 9:46 am
Postawiłem urządzenie na nanopi (armbian). Wszystko działa, ale według opisu możliwe są tylko następujące typy kanałów:
SENSORNO,RELAYHFD4,RELAYG5LA1A,2XRELAYG5LA1A,THERMOMETERDS18B20,DHT11,DHT22,AM2302
Jak utworzyć kanał przekazujący wartość liczbową jakiejś zmiennej?
Nie ma takiego kanału. Możesz wykorzystać do tego celu kanał THERMOMETERDS18B20.
djack2017
Posts: 149
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Wed Jan 09, 2019 8:11 pm

Nie ma takiego kanału. Możesz wykorzystać do tego celu kanał THERMOMETERDS18B20.
A no właśnie. Skoro akurat teraz jest wprowadzana nowa wersja Clouda, czy nie byłoby zasadne, przy tej okazji, dołożenie kanału typu
"general purpose", do takich właśnie celów. Znacznie rozszerzyłoby to zastosowanie systemu SUPLA.
Jacek
Post Reply