Własne urządzenie dołączone do serwera Cloud

djack2017
Posty: 377
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

pt sty 04, 2019 2:10 pm

Ogólnie rzecz ujmując, czy jest możliwe (i jeśli tak, to czy jest to gdzieś opisane) podłączenie jakiegoś własnego urządzenia, które przesyłałoby jakieś własne wartości liczbowe, do serwera Cloud, tak aby te kanały były widoczne w rejestarcji urządzenia i umożliwiały zdefiniowanie linków bezpośrednich?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8423
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt sty 04, 2019 2:23 pm

Na tak ogólnie zadane pytanie można odpowiedzieć tylko tak... "Oczywiście"
djack2017
Posty: 377
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

sob sty 05, 2019 5:06 pm

Kiedykolwiek bym się Ciebie o coś nie spytał, prawie zawsze otrzymuję od Ciebie niewiele mówiącą odpowiedź. I koniec końcem, do prawie wszystkiego muszę dochodzić sam. Niestety przejrzystej dokumentacji serwera Cloud, dotyczącej np rejestracji urządzeń, kanałów i przesyłania danych poprzez te kanały, nie ma.
W takim razie pytanie: jak dołączyć (zarejestrować) do serwera cloud wirtualne urządzenie, które np ma dwa wirtualne kanały, i poprzez te kanały przesyłane są cyklicznie wartości liczbowe (całkowite), tak aby na stronie cloud.supla.org widoczne było to urządzenie i jego kanały. A tym samym można byłoby utworzyć linki bezpośrednie do odczytu wartości z tych kanałów.
Jacek
elmaya
Posty: 816
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob sty 05, 2019 7:38 pm

może wysłać jako temperaturę

Kod: Zaznacz cały

double get_temperature(int channelNumber, double last_val) {
    double t = -275;
          switch(channelNumber)
          {
            case 0: //--- SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();---na pierwszej pozycji w void setup () 
        t = (ESP.getVcc()/1024.0);  // ------------Twój kod daje = t      
                    break;
            case 1: //  --------------- na drugiej pozycji
         t = WiFi.RSSI();  // ---------------------Twój kod daje = t
                    break;
            case 2:  // --------------- w trzecim
         t = (ESP.getVcc()/1024.0);  // -----------Twój kod daje = t
                    break;
                    
djack2017
Posty: 377
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

ndz sty 06, 2019 11:07 am

Uściślę: mam np.maszynę wirtualną pracującą w oparciu o Debiana, np. o nazwie SERW, która wysyłałaby, w cronie, na clouda wartość zmiennej TEMP. Jest konto na cloud.supla.org z użytownikiem "user" i hasłem "pass". Jaką sekwencję poleceń trzeba by wysłać na clouda aby na koncie user poajwiło się urządzenie SERW z kanałem TEMP?
Duch__
Posty: 702
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz sty 06, 2019 12:10 pm

Zapoznał się kolega z tym tematem?

viewtopic.php?f=23&t=4160

Protokół też jest przystępnie opisany na forum.
djack2017 pisze:
pt sty 04, 2019 2:10 pm
podłączenie jakiegoś własnego urządzenia
Nie narzekaj że otrzymujesz takie odpowiedzi jak nie precyzujesz dokładnie o jakie urządzenie Ci chodzi... równie dobrze mogło Ci chodzić o mikser, tutaj nie przesiadują wróżki
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8423
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz sty 06, 2019 5:29 pm

djack2017 pisze:
sob sty 05, 2019 5:06 pm
Kiedykolwiek bym się Ciebie o coś nie spytał, prawie zawsze otrzymuję od Ciebie niewiele mówiącą odpowiedź. I koniec końcem, do prawie wszystkiego muszę dochodzić sam. Niestety przejrzystej dokumentacji serwera Cloud, dotyczącej np rejestracji urządzeń, kanałów i przesyłania danych poprzez te kanały, nie ma.
W takim razie pytanie: jak dołączyć (zarejestrować) do serwera cloud wirtualne urządzenie, które np ma dwa wirtualne kanały, i poprzez te kanały przesyłane są cyklicznie wartości liczbowe (całkowite), tak aby na stronie cloud.supla.org widoczne było to urządzenie i jego kanały. A tym samym można byłoby utworzyć linki bezpośrednie do odczytu wartości z tych kanałów.
Jacek
Nie kojarzę wszystkich użytkowników więc nie traktuj mojej odpowiedzi osobiście. Nie odpowiadam w ten sposób bo Ty zadałeś to pytanie. Każdy otrzymałby taką samą - ogólną odpowiedź na tak "ogólnie" zadane pytanie/a.
djack2017
Posty: 377
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

śr sty 09, 2019 9:46 am

Postawiłem urządzenie na nanopi (armbian). Wszystko działa, ale według opisu możliwe są tylko następujące typy kanałów:
SENSORNO,RELAYHFD4,RELAYG5LA1A,2XRELAYG5LA1A,THERMOMETERDS18B20,DHT11,DHT22,AM2302
Jak utworzyć kanał przekazujący wartość liczbową jakiejś zmiennej?
Yepestis
Posty: 246
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

śr sty 09, 2019 2:17 pm

djack2017 pisze:
śr sty 09, 2019 9:46 am
Postawiłem urządzenie na nanopi (armbian). Wszystko działa, ale według opisu możliwe są tylko następujące typy kanałów:
SENSORNO,RELAYHFD4,RELAYG5LA1A,2XRELAYG5LA1A,THERMOMETERDS18B20,DHT11,DHT22,AM2302
Jak utworzyć kanał przekazujący wartość liczbową jakiejś zmiennej?
Nie ma takiego kanału. Możesz wykorzystać do tego celu kanał THERMOMETERDS18B20.
djack2017
Posty: 377
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

śr sty 09, 2019 8:11 pm

Nie ma takiego kanału. Możesz wykorzystać do tego celu kanał THERMOMETERDS18B20.
A no właśnie. Skoro akurat teraz jest wprowadzana nowa wersja Clouda, czy nie byłoby zasadne, przy tej okazji, dołożenie kanału typu
"general purpose", do takich właśnie celów. Znacznie rozszerzyłoby to zastosowanie systemu SUPLA.
Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”