Konwersja bmp do kodu arduino.

andras
Posts: 219
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Wed Jan 30, 2019 3:45 pm

Dzięki za informację ,jest jak trzeba :)
Możesz napisać co zmienić dla wyswietlacza 1.3" .
User avatar
slawek
Posts: 2175
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 30, 2019 4:20 pm

andras wrote:
Wed Jan 30, 2019 3:45 pm
Dzięki za informację ,jest jak trzeba :)
Możesz napisać co zmienić dla wyswietlacza 1.3" .
1.3" ma inne biblioteki - inny procek.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
andras
Posts: 219
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Wed Jan 30, 2019 7:25 pm

Sławek rozumiem że w tej częsci kodu zmienić bibliotekę :

#include <Adafruit_GFX.h> //OLED
#include <Adafruit_SSD1306.h> //OLED
#define OLED_RESET 0 //OLED
#define LOGO32_GLCD_HEIGHT 32
#define LOGO32_GLCD_WIDTH 32
#define NUMFLAKES 10
Adafruit_SSD1306 display(OLED_RESET); //OLED

możesz napisać na jaką i czy jeszcze jest coś do zmiany .?
Last edited by andras on Wed Jan 30, 2019 8:05 pm, edited 1 time in total.
MMarcin
Posts: 67
Joined: Fri Sep 08, 2017 6:38 am

Wed Jan 30, 2019 7:26 pm

Tu jest film na którym jest pokazane co zmienić i gdzie aby wybrać odpowiednią rozdzielczość oleda 0,96"
https://youtu.be/jkNkpzy8TbY
andras
Posts: 219
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Wed Jan 30, 2019 8:04 pm

MMarcin z tym już sobie poradziłem i wszystko jest super , ale teraz chciałbym przejść na oled 1.3"
User avatar
slawek
Posts: 2175
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 30, 2019 8:20 pm

andras wrote:
Wed Jan 30, 2019 7:25 pm
Sławek rozumiem że w tej częsci kodu zmienić bibliotekę :

#include <Adafruit_GFX.h> //OLED
#include <Adafruit_SSD1306.h> //OLED
#define OLED_RESET 0 //OLED
#define LOGO32_GLCD_HEIGHT 32
#define LOGO32_GLCD_WIDTH 32
#define NUMFLAKES 10
Adafruit_SSD1306 display(OLED_RESET); //OLED

możesz napisać na jaką i czy jeszcze jest coś do zmiany .?
To bardziej skomplikowane niż tylko zmiana zdefinowanej biblioteki... zajrzyj do przykładów w bibliotece
A jaką - nie wiem jaki masz oled...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
MMarcin
Posts: 67
Joined: Fri Sep 08, 2017 6:38 am

Wed Jan 30, 2019 9:20 pm

https://github.com/wonho-maker/Adafruit ... 64_i2c.ino

Tu jest przykładowy kod do obsługi 1 3". Jest on na innym sterowniku sh1106. Mam taki wyświetlacz ale jeszcze go nie próbowałem. Jak znajdę czas to spróbuję to dodać do softu z Suplą.
andras
Posts: 219
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Fri Feb 01, 2019 9:58 am

Czy mógłbyś spróbować też dodać przekaźnik , męczę się z tym już długo i co bym nie zrobił to moduł po 10s się resetuje , rozłącza
przekaznik . Na samym oledzie i czujnikach jest ok .
Slawek77
Posts: 1
Joined: Fri Feb 08, 2019 7:39 am

Sun Mar 31, 2019 1:53 pm

Chciałbym wykorzystać plik .ino jak w DS8x_OLED_2019.rar proszę o podpowiedź czy dobrze myślę


#define off_lcd 12//15
const int buzzer = 16; // PIN BUZZER
const char* Config_Wifi_name = "nazwa sieci"; <--- tu wpisuję nazwę mojej sieci
const char* Config_Wifi_pass = "password"; <-- tu hasło


dalej
char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0xB5,0x14,0x96,0x36,0x68,0x00,0xD0,0xA2,0x30,0x8B,0x60,0xCE,0x74,0x3F,0x07,0x74}; <-- tu wpisuję wygenerowanego guida

//mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 6],
//mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 5],
// mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 4],
// mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 3],
// mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 2],
// mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 1],



My_guid = "B5149636-"+String(mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 6],HEX) + String(mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 5],HEX) + "-" + String(mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 4],HEX) + String(mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 3],HEX) + "-" + String(mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 2],HEX) + String(mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 1],HEX) + "-041234567890";
My_mac = String(mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 6],HEX) +":"+ String(mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 5],HEX) +":"+ String(mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 4],HEX) +":"+ String(mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 3],HEX) +":"+ String(mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 2],HEX) +":"+ String(mac[WL_MAC_ADDR_LENGTH - 1],HEX);




SuplaDevice.setName("PIEC");//("Supla/TS-8xDS");//Nazwa w CLOUD
wifi_station_set_hostname("PIEC");
SuplaDevice.begin(GUID,{0xA5,0x14,0x96,0x36,0x68,0x00,0xD0,0xA2,0x30,0x8B,0x60,0xCE,0x74,0x3F,0x07,0x74}); <-- tu wpisuję wygenerowanego guida
// Global Unique Identifier
mac, // Ethernet MAC address
"svr1.supla.org", // SUPLA server address
1111, // Location ID
"abcd"); // Location Password


jednak po kompilacji mam coś takiego:

UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) (avr) i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) (esp8266).
C:\tymczasowe\7zOC1695A8F\DS8x_OLED\DS8x_OLED.ino: In function 'void setup()':

DS8x_OLED:334:109: error: no matching function for call to 'SuplaDeviceClass::begin(char [16], <brace-enclosed initializer list>)'

SuplaDevice.begin(GUID,{0xB5,0x14,0x96,0x36,0x68,0x00,0xD0,0xA2,0x30,0x8B,0x60,0xCE,0x74,0x3F,0x07,0x74}); // Global Unique Identifier

^

C:\tymczasowe\7zOC1695A8F\DS8x_OLED\DS8x_OLED.ino:334:109: note: candidates are:

In file included from C:\tymczasowe\7zOC1695A8F\DS8x_OLED\DS8x_OLED.ino:4:0:

C:\Users\Goniek\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice/SuplaDevice.h:236:9: note: bool SuplaDeviceClass::begin(IPAddress*, char*, uint8_t*, const char*, int, const char*)

bool begin(IPAddress *local_ip, char GUID[SUPLA_GUID_SIZE], uint8_t mac[6], const char *Server,

^

C:\Users\Goniek\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice/SuplaDevice.h:236:9: note: candidate expects 6 arguments, 2 provided

C:\Users\Goniek\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice/SuplaDevice.h:239:9: note: bool SuplaDeviceClass::begin(char*, uint8_t*, const char*, int, const char*)

bool begin(char GUID[SUPLA_GUID_SIZE], uint8_t mac[6], const char *Server,

^

C:\Users\Goniek\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice/SuplaDevice.h:239:9: note: candidate expects 5 arguments, 2 provided

DS8x_OLED:338:29: error: expected ';' before ')' token

"abcd"); // Location Password

^
Pozdrawiam
Sławek
MMarcin
Posts: 67
Joined: Fri Sep 08, 2017 6:38 am

Sun Mar 31, 2019 3:22 pm

Jeśli to kod po mojej modyfikacji to nic nie wpisuj. Skompiluj i wgraj. Wejdź na stronę konfiguracyjną i tam wprowadź ssid i hasło do swojej sieci WiFi.
Post Reply