Jak podłączyć licznik impulsów do licznika energii z wbudowanym wyjściem impulsowym.

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 913
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt maja 03, 2019 6:56 pm

W temacie licznika zużycia energii elektrycznej (licznika impulsów) popełniłem taki artykuł: https://www.blaszczak.pl/supla-licznik- ... ktrycznej/. Myślę, że przyda się początkującym.

Wszelkie uwagi mile widziane :) .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

pt maja 03, 2019 8:04 pm

Swietny tutorial. Gratuluję kolegom.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 913
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt maja 07, 2019 6:57 pm

Dzisiaj podłączyłem w drugiej lokalizacji licznik 3-fazowy. Wszystko poszło bezproblemowo.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
klew
Posty: 679
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw cze 27, 2019 12:58 pm

Mam zamontowane 7 podliczników z wyjściem impulsowym Zamela (6 szt. LEM-02 i jeden LEM-30). Wg instrukcji na wyjście impulsowe trzeba podać 12-24 V DC.
Czy są jakieś gotowe moduły, żeby to wszystko spiąć ze sobą? Wszystkie liczniki mam w jednej szafie.

Może ktoś by był w stanie złożyć całość w jeden układ za jakąś opłatą?
damian_w
Posty: 1
Rejestracja: czw sty 23, 2020 12:33 am

czw sty 23, 2020 9:34 am

Czy możliwa jest taka modyfikacja softu dla użytkowników taryf dwustrefowych, aby po podaniu sygnału na któreś z wejść Wemosa, impulsy zliczane byłyby na poczet drugiej strefy?
Tzn, sygnał obecny=2 strefa, brak sygnału=1 strefa.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 679
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw sty 23, 2020 10:05 am

damian_w pisze:
czw sty 23, 2020 9:34 am
Czy możliwa jest taka modyfikacja softu dla użytkowników taryf dwustrefowych, aby po podaniu sygnału na któreś z wejść Wemosa, impulsy zliczane byłyby na poczet drugiej strefy?
Tzn, sygnał obecny=2 strefa, brak sygnału=1 strefa.
Taryfy są gdzieś w planach.

Natomiast szybki workaround to użycie dwóch/trzech liczników impulsów w sofcie, które w zalężności od stanu wejścia (sygnał wybierający taryfę) zlicza impulsy do innego licznika.
Pod Arduino IDE byłaby to relatywnie prosta zmiana do zrobienia.
ODPOWIEDZ