Strona 1 z 1

Jak podłączyć licznik impulsów do licznika energii z wbudowanym wyjściem impulsowym.

: pt maja 03, 2019 6:56 pm
autor: Robert Błaszczak
W temacie licznika zużycia energii elektrycznej (licznika impulsów) popełniłem taki artykuł: https://www.blaszczak.pl/supla-licznik- ... ktrycznej/. Myślę, że przyda się początkującym.

Wszelkie uwagi mile widziane :) .

Re: Licznik energii elektrycznej

: pt maja 03, 2019 8:04 pm
autor: o_rany
Swietny tutorial. Gratuluję kolegom.

Re: Jak podłączyć licznik impulsów do licznika energii z wbudowanym wyjściem impulsowym.

: wt maja 07, 2019 6:57 pm
autor: Robert Błaszczak
Dzisiaj podłączyłem w drugiej lokalizacji licznik 3-fazowy. Wszystko poszło bezproblemowo.

Obrazek

Obrazek

Re: Jak podłączyć licznik impulsów do licznika energii z wbudowanym wyjściem impulsowym.

: czw cze 27, 2019 12:58 pm
autor: klew
Mam zamontowane 7 podliczników z wyjściem impulsowym Zamela (6 szt. LEM-02 i jeden LEM-30). Wg instrukcji na wyjście impulsowe trzeba podać 12-24 V DC.
Czy są jakieś gotowe moduły, żeby to wszystko spiąć ze sobą? Wszystkie liczniki mam w jednej szafie.

Może ktoś by był w stanie złożyć całość w jeden układ za jakąś opłatą?

Re: Jak podłączyć licznik impulsów do licznika energii z wbudowanym wyjściem impulsowym.

: czw sty 23, 2020 9:34 am
autor: damian_w
Czy możliwa jest taka modyfikacja softu dla użytkowników taryf dwustrefowych, aby po podaniu sygnału na któreś z wejść Wemosa, impulsy zliczane byłyby na poczet drugiej strefy?
Tzn, sygnał obecny=2 strefa, brak sygnału=1 strefa.

Re: Jak podłączyć licznik impulsów do licznika energii z wbudowanym wyjściem impulsowym.

: czw sty 23, 2020 10:05 am
autor: klew
damian_w pisze:
czw sty 23, 2020 9:34 am
Czy możliwa jest taka modyfikacja softu dla użytkowników taryf dwustrefowych, aby po podaniu sygnału na któreś z wejść Wemosa, impulsy zliczane byłyby na poczet drugiej strefy?
Tzn, sygnał obecny=2 strefa, brak sygnału=1 strefa.
Taryfy są gdzieś w planach.

Natomiast szybki workaround to użycie dwóch/trzech liczników impulsów w sofcie, które w zalężności od stanu wejścia (sygnał wybierający taryfę) zlicza impulsy do innego licznika.
Pod Arduino IDE byłaby to relatywnie prosta zmiana do zrobienia.