Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

wrobel111
Posty: 59
Rejestracja: wt cze 05, 2018 6:13 pm

śr maja 15, 2019 1:45 pm

Jeśli chodzi o odczyt impulsów z licznika gazu to faktycznie można to zrobić za pomocą kontaktronu. Jeśli masz takie szare pudełko pod okienkiem licznika , to w nie wkłada się moduł z kontaktronem. Ja mam taki licznik :
20190425_224742.jpg
20190425_224742.jpg (1.35 MiB) Przejrzano 1064 razy
Tam od dołu była zaślepka którą się wydłubuje. Można dokupić do tego oryginalny adapter, kosztuje on ok 50 zł jak czytałem. Ja za to postanowiłem wydrukować sobie sam taką wkładkę na drukarce 3d. Oto co mi wyszło:
20190425_220347.jpg
20190425_220347.jpg (1.31 MiB) Przejrzano 1064 razy
Kontaktron zwiera do masy wejście, dodatkowo podciągnięte do zasilania przez rezystor 4,7k.

Tutaj link do oryginalnego rozwiązania: http://www.apator.com/uploads/files/Pro ... -3-dtr.pdf
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1089
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw maja 16, 2019 6:00 am

Dzięki za podsunięcie tego rozwiązanie :D
Zabieram się za ten projekt. Zawsze jak trzeba spisać to zapominam i nareszcie nie będę musiał gonić żony do spisywania stanu licznika :lol:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

czw maja 16, 2019 5:04 pm

Mam to ....znalazłem miejsce na kontaktron.Dzięki.
Budek
Posty: 44
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

czw maja 23, 2019 9:34 am

Witajcie,

mam problem z wgraniem opprogramowania do wemosa nodemcu v3
Tak wyglądają ustawienia w programie esp8266 download tool:

Obrazek

Niestety, po wgraniu w konsoli mam takie błędy:

-------------------------

ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,7)

load 0x40100000, len 1856, room 16
tail 0
chksum 0x63
load 0x3ffe8000, len 776, room 8
tail 0
chksum 0x02
load 0x3ffe8310, len 552, room 8
tail 0
chksum 0x79
csum 0x79

2nd boot version : 1.5
SPI Speed : 40MHz
SPI Mode : DIO
SPI Flash Size & Map: 32Mbit(512KB+512KB)
jump to run user2 @ 81000

error magic!
backup boot failed.

user code done

----------------------------------------------

Nadmienię, że kasowałem pamięci blankiem i dodatkowo wgrywałem soft na nodemcu dla BME280 i z tym softem wszystko jest OK.

Ktoś ma jakiś pomysł, gdzie robię błąd ?

/Budek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7956
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw maja 23, 2019 9:39 am

Wyczyść pamięć flash blankiem 2MB
Budek
Posty: 44
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

czw maja 23, 2019 9:45 am

Dziękuję za informację, ale szukam i szukam i szukajka tylko 1MB znajduje. Nigdy nie widziałem 2MB. Gdzie mogę pobrać taki plik i jak ustawić adresację do wgrania ?

/Budek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7956
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw maja 23, 2019 9:53 am

Kod: Zaznacz cały

cat blank.bin > 2mb.bin && cat blank.bin >> 2mb.bin
Patryk
Posty: 711
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

czw maja 23, 2019 9:56 am

W tym programie masz przycisk ERASE.
( W dolnym lewym rogu)
To jest czyszczenie pamięci.
Ja tylko z tego korzystam.
Jak na razie zawsze z powodzeniem.
elmaya
Posty: 707
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw maja 23, 2019 9:57 am

32Mbit ???
powinno być?
16Mbit
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7956
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw maja 23, 2019 10:01 am

16MBit-C1
ODPOWIEDZ