Page 3 of 4

Re: Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

Posted: Wed May 15, 2019 1:45 pm
by wrobel111
Jeśli chodzi o odczyt impulsów z licznika gazu to faktycznie można to zrobić za pomocą kontaktronu. Jeśli masz takie szare pudełko pod okienkiem licznika , to w nie wkłada się moduł z kontaktronem. Ja mam taki licznik :
20190425_224742.jpg
20190425_224742.jpg (1.35 MiB) Viewed 473 times
Tam od dołu była zaślepka którą się wydłubuje. Można dokupić do tego oryginalny adapter, kosztuje on ok 50 zł jak czytałem. Ja za to postanowiłem wydrukować sobie sam taką wkładkę na drukarce 3d. Oto co mi wyszło:
20190425_220347.jpg
20190425_220347.jpg (1.31 MiB) Viewed 473 times
Kontaktron zwiera do masy wejście, dodatkowo podciągnięte do zasilania przez rezystor 4,7k.

Tutaj link do oryginalnego rozwiązania: http://www.apator.com/uploads/files/Pro ... -3-dtr.pdf

Re: Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

Posted: Thu May 16, 2019 6:00 am
by michael
Dzięki za podsunięcie tego rozwiązanie :D
Zabieram się za ten projekt. Zawsze jak trzeba spisać to zapominam i nareszcie nie będę musiał gonić żony do spisywania stanu licznika :lol:

Re: Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

Posted: Thu May 16, 2019 5:04 pm
by andrzejano
Mam to ....znalazłem miejsce na kontaktron.Dzięki.

Re: Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

Posted: Thu May 23, 2019 9:34 am
by Budek
Witajcie,

mam problem z wgraniem opprogramowania do wemosa nodemcu v3
Tak wyglądają ustawienia w programie esp8266 download tool:

Image

Niestety, po wgraniu w konsoli mam takie błędy:

-------------------------

ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,7)

load 0x40100000, len 1856, room 16
tail 0
chksum 0x63
load 0x3ffe8000, len 776, room 8
tail 0
chksum 0x02
load 0x3ffe8310, len 552, room 8
tail 0
chksum 0x79
csum 0x79

2nd boot version : 1.5
SPI Speed : 40MHz
SPI Mode : DIO
SPI Flash Size & Map: 32Mbit(512KB+512KB)
jump to run user2 @ 81000

error magic!
backup boot failed.

user code done

----------------------------------------------

Nadmienię, że kasowałem pamięci blankiem i dodatkowo wgrywałem soft na nodemcu dla BME280 i z tym softem wszystko jest OK.

Ktoś ma jakiś pomysł, gdzie robię błąd ?

/Budek

Re: Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

Posted: Thu May 23, 2019 9:39 am
by pzygmunt
Wyczyść pamięć flash blankiem 2MB

Re: Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

Posted: Thu May 23, 2019 9:45 am
by Budek
Dziękuję za informację, ale szukam i szukam i szukajka tylko 1MB znajduje. Nigdy nie widziałem 2MB. Gdzie mogę pobrać taki plik i jak ustawić adresację do wgrania ?

/Budek

Re: Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

Posted: Thu May 23, 2019 9:53 am
by pzygmunt

Code: Select all

cat blank.bin > 2mb.bin && cat blank.bin >> 2mb.bin

Re: Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

Posted: Thu May 23, 2019 9:56 am
by Patryk
W tym programie masz przycisk ERASE.
( W dolnym lewym rogu)
To jest czyszczenie pamięci.
Ja tylko z tego korzystam.
Jak na razie zawsze z powodzeniem.

Re: Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

Posted: Thu May 23, 2019 9:57 am
by elmaya
32Mbit ???
powinno być?
16Mbit

Re: Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

Posted: Thu May 23, 2019 10:01 am
by pzygmunt
16MBit-C1