wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 100
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

śr maja 22, 2019 2:55 pm

witam przymierzam się do zakupu owego zestawu https://s.click.aliexpress.com/e/SK2iB2o +https://s.click.aliexpress.com/e/bjVYb4mM i chciałbym na niego wgrać suple ale nie bardzo wiem jak się zabrać za złożenie zestawu a już nie wspomnę o instalacji softu. gdzieś tu na forum szukałem supli na wemos ale już linki nie działają (404) oraz gdzieś na innej stronie wyczytałem że
Ze strony wemos.cc zniknęły wszystkie opisy wemos d1 mini. Niestety – usunięto nawet zasoby z serwera, więc linki są martwe. Czyżby koniec tego produktu?
w skrócie potrzebuje pomocy z tym jak to poskładać (lutowanie) , gdzie podłączyć zasilanie, gdzie podłączyć urządzenie którym chce sterować (na 5v) , oraz jak wgrać soft na wemosa aby go nie zepsuć i czy jest możliwość podłączenia zewnętrznego guzika. cel projektu to włącznik do pc z możliwością włączenie pc tradycyjnie oraz z możliwością podpięcia pod gh i ifttt
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

śr maja 22, 2019 5:15 pm

Przekaźnik masz na „kanapkę” wiec kupujesz d1 mini i taki przekaźnik( jeśli tylko chcesz jeden przekaznik) lutujesz gold piny które masz w zestawie wgrywasz soft przez usb np multiboard lub incan i ma działać a w każdym suplowym sofcie jest txt z rozpisem GPIO a przełożenie tego na oznaczenia „D” na wemosie ma Google w grafikach
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 100
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

śr maja 22, 2019 6:35 pm

Można prosić o instrukcje bardziej dla zielonych (krok po kroku), w jakim sensie na kanapkę (znając moje umiejętności to wszystko na odwrót złoże) , lutowanie to może dla mnie nie problem tylko nie wiem co z czym a czym się różni ten multiboard lub incan pomijam fakt że to nie supla oraz co mi da ten txt z gpio wraz z przełożenie na d w wemos ?
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr maja 22, 2019 6:54 pm

Lutujesz jak na zdjęciu, wgrywasz np incan easy i ustawiasz w sofcie przekaźnik na D1.
Załączniki
Screenshot_20190522-205322_WhatsApp.jpg
Screenshot_20190522-205322_WhatsApp.jpg (682.45 KiB) Przejrzano 2170 razy
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 100
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

śr maja 22, 2019 7:30 pm

Myślałem że przekaźnik ma być od spodu a wemos u góry choć nie wiem czy to ma znaczenie to po lutowaniu zostaje jeszcze jedna kwestia przed instalacja oprogramowania gdzie podłączyć zasilanie oraz gdzie urządzenia którym chce się sterować pomijam fakt że incan easy to nie supla więc nie wiem jakby to miało działać z asystentem google oraz czy ma to znaczenie na które d się ustawi przekaźnik ?
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

śr maja 22, 2019 7:53 pm

akszyn pisze:
śr maja 22, 2019 7:30 pm
Myślałem że przekaźnik ma być od spodu a wemos u góry choć nie wiem czy to ma znaczenie to po lutowaniu zostaje jeszcze jedna kwestia przed instalacja oprogramowania gdzie podłączyć zasilanie oraz gdzie urządzenia którym chce się sterować pomijam fakt że incan easy to nie supla więc nie wiem jakby to miało działać z asystentem google oraz czy ma to znaczenie na które d się ustawi przekaźnik ?

Zwykły Incan jest softem dla supli zreszta jak każdy inny
Soft incan można mieć 2 przekaźniki pierwszy przekaźnik działa na d1 wiec działa tak jak powinien zasilasz sobie to najprościej przez Micro-USB jak już idziemy tak na łatwiznę i uczymy się krok po kroku
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 100
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

śr maja 22, 2019 8:13 pm

A jest inna możliwość podłączenia zasilania niż podłączając się do portu USB wemosa bo chciałbym znać alternatywne opcje oraz gdzie podłączyć urządzenie którym chce sterować może być schemat. Właśnie wolał bym instrukcje typu krok po kroku typu żeby nawet chłlop z pola zrozumiał
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr maja 22, 2019 8:19 pm

Obejrzyj sobie najpierw moduł (ścieżki), poczytaj forum, a jak chcesz dla chłopa z pola to kup sonoffa i szukaj instrukcji na majsterkowo.
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

śr maja 22, 2019 8:24 pm

Wemos jest zasilany 5V można podłączyć na pin bezpośrednio na płycie wemosa ale wtedy już nie zrobisz kanapki ewentualnie poszukaj na Ali shield do wemosa tez do kanapki który ma wejście normalne na zasilacz i z tego co pamietam na 12v

resztę znajdziesz na forum i w FAQ bo tu wszystko jest
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 100
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

śr maja 22, 2019 8:39 pm

Dla mnie nie problem dolutowac dwa kabelki do zasilania 5v a także na tamtej stronie wyczytałem
żeby w swoich aplikacjach nie używać GPIO0, GPIO2 i 12. Porty te używane są do programowania czipa oraz że bezpieczne są GPIO 4 (D2), 5 (D1), 12 (D6),13 (D7),14 (D5) .
Może i sonoff jest najprostszy ale nie najtańszy
cino111 pisze:
śr maja 22, 2019 8:19 pm
Obejrzyj sobie najpierw moduł (ścieżki), poczytaj forum, a jak chcesz dla chłopa z pola to kup sonoffa i szukaj instrukcji na majsterkowo.
oraz o jakiś ścieżkach mowa bo nie chce czegoś zepsuć więc wolę zapytać aby wszystko było w jednym miejscu
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”