Page 3 of 5

Re: wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

Posted: Thu May 23, 2019 1:15 pm
by milion81
ok, poprawiłem żeby nie było pomyłek

Re: wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

Posted: Sun May 26, 2019 9:53 pm
by akszyn
Kojarzy ktoś jak się nazywa ta wersja która jest użyta w tym filmiku? gdyż chciałbym zrobić coś identycznego u siebie https://youtu.be/W8U9kZf2UwY

Re: wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

Posted: Mon May 27, 2019 8:41 am
by milion81
akszyn wrote:
Sun May 26, 2019 9:53 pm
Kojarzy ktoś jak się nazywa ta wersja która jest użyta w tym filmiku? gdyż chciałbym zrobić coś identycznego u siebie https://youtu.be/W8U9kZf2UwY
Tutaj także możesz użyć Incan z softu mulitoboard viewtopic.php?f=11&t=3843 lub każdy inny który obsługuje przekaźnik.
A tak by to wyglądało na schemacie z ustawieniem przekaźnika na D5:

Re: wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

Posted: Sun Jun 09, 2019 8:53 pm
by akszyn
Czy w supla jest możliwość sczytania stanu diody LED jak w tym filmiku o domoticz i wemos aby móc w supli sprawdzić czy jest pc włączony czy nie za pomocą diody LED na obudowie ? https://youtu.be/LUtw3Rbfc7g np.: ustawiając w supli jako guzik mono stabilny?

Re: wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

Posted: Tue Jul 16, 2019 3:03 pm
by akszyn
podczas podłączania do USB przytrzymuje przycisk reset na wemos (co chyba i tak nic nie daje) i po dodaniu 3 plików od zibiego i wciśnięciu start po chwili mam takie coś wiec co robię źle że wyskakuje mi fail ? nawet przy próbie wgrania blank tez mam identyczny komunikat w programie flash download tool v1.2 150512 jak widać na screenshot

Re: wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

Posted: Tue Jul 16, 2019 3:56 pm
by shimano73
Zaprogramowałem już ok 10 szt wemos i nigdy nie trzeba było nic robić oprócz podłączenia usb , wybrać odpowiedni com i start lub erase i tyle . Należy pamiętać aby podczas wgrywania nie był włączony Putty lub inny terminal bo wówczas to nie zadziała

Re: wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

Posted: Tue Jul 16, 2019 3:59 pm
by akszyn
czyli co mogę zrobić aby nie było ciagle na czerwono? skoro mam fail za każdym razem chyba ze coś źle robię z tym softem https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/3 ... v2.5.3.rar chyba ze zepsułem wemosa złe wgrywając soft choć nie wiem czy to możliwe

Re: wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

Posted: Tue Jul 16, 2019 4:16 pm
by shimano73
Nie trzymaj wciśniętego resetu .
Jeszcze raz :
1.podłącz usb
2.wybierz odpowiedni com i prędkość 115200
3. Kliknij start
Koniec
Prościej się nie da 😁

Re: wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

Posted: Tue Jul 16, 2019 4:22 pm
by akszyn
tak już robię któryś raz i dalej mam fail wiec widać najprostsze metody zawodzą, a nie trzeba użyć przycisku RESET?

Re: wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

Posted: Tue Jul 16, 2019 4:28 pm
by milion81
Może nie ten port com?