wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Tue Jul 16, 2019 4:41 pm

użyłem innej wersji (ESPFlashDownloadTool v3.4.4) i wszystko poszło gładko na win 10. czyli mogę już odłączyć USB i podłączyć ponownie aby móc kontynuować konfiguracje na 192.168.4.1 czy coś jeszcze muszę zrobić przedtem? polecam instrukcje obsługi a konfiguracja str.20: https://supla.zamel.pl/wp-content/uploa ... 7jdjmqe4Js
Attachments
brave_icon_512x.png
brave_icon_512x.png (446.2 KiB) Viewed 472 times
Last edited by akszyn on Thu Sep 05, 2019 3:56 pm, edited 2 times in total.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
milion81
Posts: 162
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Tue Jul 16, 2019 4:50 pm

Odłącz i ponownie podłącz USB, następnie wyszukaj sieci WiFi w nazwie z SUPLA... nastepnie wejdź na adres 192.168.4.1
User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Tue Jul 16, 2019 5:06 pm

dodałem wifi tylko teraz nie wiem jak ustawić guzik z obudowy pc bo pod tym ip nie było nic poza wybraniem serwera supla i wifi. Przekaźnik to ma znaczenie który się wybierze czy drzwi czy furtka czy coś innego dla włącznika pc ?
Attachments
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (112.57 KiB) Viewed 465 times
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Wed Jul 24, 2019 2:43 pm

akszyn wrote:
Wed May 22, 2019 6:35 pm
.... lutowanie to może dla mnie nie problem tylko nie wiem co z czym a czym się różni ten multiboard lub incan pomijam fakt że to nie supla oraz co mi da ten txt z gpio wraz z przełożenie na d w wemos ?
Chyba przecenilem swoje możliwości bo prawdopodobnie zepsułem swojego pierwszego wemosa próbując przylutowanc goldpiny przez co odlutowalo mi się coś z liczbą (chyba 471) :( . Mam nadzieję że mi się udało to naprawić bo ESP łączy się z supla ale przekaźnik się nie odzywa więc układ jako wemosa [*] i nie wiem czy coś nie łączy czy, przez to że mi się odlutowalo to coś z liczbą co samemu źle mogłem przylutowac oraz mam nadzieje ze więcej już nic nie zepsuje jak uda mi się zrobić aby działało
Attachments
IMG_20190724_170741.jpg
Chyba odratowalem
IMG_20190724_170741.jpg (5.75 MiB) Viewed 392 times
IMG_20190724_164231.jpg
Wemosa RIP
IMG_20190724_164231.jpg (5.54 MiB) Viewed 396 times
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
tomkowski
Posts: 88
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm
Location: Orzesze

Thu Jul 25, 2019 7:15 am

Nie panikuj.
To rezystory SMD - jak masz miernik, to sprawdź sobie czy ich nie przepaliłeś. Można wlutować te albo nowe kupić. Wbrew pozorom dużo potrafią znieść.
Nie wiem czym lutujesz, ale na Twoim miejscu bym najpierw poćwiczył na jakiejś płytce uniwersalnej za grosze + trochę golpinów. Możesz sobie przygotować jakieś nie za grube przewody, obrobić koncówki, pobielić ładnie i wlutować.
Nie wiem jakie masz doświadczenie - nie gniewaj się. Mogę oceniać tylko na podstawie wstawionego zdjęcia.

Przy golpinach chyba najłatwiej (dla mnie) - z jednej strony przykładasz lutownicę, z drugiej drut cynowy. Odrobina kalafonii od czasu do czasu.
I pilnujesz by nie przegrzać cyny.

Aaa - i obróć płytkę o 180st. Lutownica od zewnątrz płytki. Cyna od strony elementów - wtedy już nic więcej nie powinno odpaść :D
Sibikk
Posts: 299
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Thu Jul 25, 2019 8:27 am

akszyn wrote:
Wed Jul 24, 2019 2:43 pm
/]

Akszyn zerknij TU Mi bardzo pomogli ;-) Podstawa to dobra pasta do luowania, żadna kalafonia itp U Ciebiewygląda jak bys nie używał pasty.
User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Thu Jul 25, 2019 8:27 am

Nie posiadam miernika więc je po prostu przylutowalem a pozatm do czego one są ( za jaką funkcję pelni) bo może nic się nie stało i dobrze je przylutowalem zdjęcie dodam później z efektów lutowania jak wrócę z pracy bo jak naciskam w supli na otwiorz to nie słychać zmiany stanu przekaźnika a lutuje cyna i lutownica transformatorowa
Attachments
FB_IMG_1564043119653.jpg
Od spodu
FB_IMG_1564043119653.jpg (139.25 KiB) Viewed 314 times
Last edited by akszyn on Thu Jul 25, 2019 1:10 pm, edited 2 times in total.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
Arek.kandula
Posts: 283
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Thu Jul 25, 2019 8:35 am

Sibikk wrote:
Thu Jul 25, 2019 8:27 am
akszyn wrote:
Wed Jul 24, 2019 2:43 pm
/]

Akszyn zerknij TU Mi bardzo pomogli ;-) Podstawa to dobra pasta do luowania, żadna kalafonia itp U Ciebiewygląda jak bys nie używał pasty.
A jaka pastę polecasz
cino111
Posts: 679
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Jul 25, 2019 8:53 am

Podstawa to lutownica kolbowa. Nawet taka za kilka złotych. Ja ostatnio kupiłem w lidlu stację lutowniczą chyba za niecałe 100zł z regulacją temperatury. Transformatorową tego nie zrobisz, a przynajmniej nie tak jak to powinno wyglądać.
Sibikk
Posts: 299
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Thu Jul 25, 2019 9:00 am

Arek.kandula wrote:
Thu Jul 25, 2019 8:35 am
Sibikk wrote:
Thu Jul 25, 2019 8:27 am
akszyn wrote:
Wed Jul 24, 2019 2:43 pm
/]

Akszyn zerknij TU Mi bardzo pomogli ;-) Podstawa to dobra pasta do luowania, żadna kalafonia itp U Ciebiewygląda jak bys nie używał pasty.
A jaka pastę polecasz
Nie mam jak sprawdzić teraz ale brałem od chińczyka za kilka $ i się sprawdza.
Post Reply