wemos d1 mini + d1 relay shield + supla

Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 95
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

wt lip 16, 2019 4:41 pm

użyłem innej wersji (ESPFlashDownloadTool v3.4.4) i wszystko poszło gładko na win 10. czyli mogę już odłączyć USB i podłączyć ponownie aby móc kontynuować konfiguracje na 192.168.4.1 czy coś jeszcze muszę zrobić przedtem? polecam instrukcje obsługi a konfiguracja str.20: https://supla.zamel.pl/wp-content/uploa ... 7jdjmqe4Js
Załączniki
brave_icon_512x.png
brave_icon_512x.png (446.2 KiB) Przejrzano 817 razy
Ostatnio zmieniony czw wrz 05, 2019 3:56 pm przez akszyn, łącznie zmieniany 2 razy.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
Awatar użytkownika
milion81
Posty: 190
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:34 am

wt lip 16, 2019 4:50 pm

Odłącz i ponownie podłącz USB, następnie wyszukaj sieci WiFi w nazwie z SUPLA... nastepnie wejdź na adres 192.168.4.1
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 95
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

wt lip 16, 2019 5:06 pm

dodałem wifi tylko teraz nie wiem jak ustawić guzik z obudowy pc bo pod tym ip nie było nic poza wybraniem serwera supla i wifi. Przekaźnik to ma znaczenie który się wybierze czy drzwi czy furtka czy coś innego dla włącznika pc ?
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (112.57 KiB) Przejrzano 810 razy
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 95
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

śr lip 24, 2019 2:43 pm

akszyn pisze:
śr maja 22, 2019 6:35 pm
.... lutowanie to może dla mnie nie problem tylko nie wiem co z czym a czym się różni ten multiboard lub incan pomijam fakt że to nie supla oraz co mi da ten txt z gpio wraz z przełożenie na d w wemos ?
Chyba przecenilem swoje możliwości bo prawdopodobnie zepsułem swojego pierwszego wemosa próbując przylutowanc goldpiny przez co odlutowalo mi się coś z liczbą (chyba 471) :( . Mam nadzieję że mi się udało to naprawić bo ESP łączy się z supla ale przekaźnik się nie odzywa więc układ jako wemosa [*] i nie wiem czy coś nie łączy czy, przez to że mi się odlutowalo to coś z liczbą co samemu źle mogłem przylutowac oraz mam nadzieje ze więcej już nic nie zepsuje jak uda mi się zrobić aby działało
Załączniki
Chyba odratowalem
Chyba odratowalem
IMG_20190724_170741.jpg (5.75 MiB) Przejrzano 737 razy
Wemosa RIP
Wemosa RIP
IMG_20190724_164231.jpg (5.54 MiB) Przejrzano 741 razy
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
tomkowski
Posty: 96
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw lip 25, 2019 7:15 am

Nie panikuj.
To rezystory SMD - jak masz miernik, to sprawdź sobie czy ich nie przepaliłeś. Można wlutować te albo nowe kupić. Wbrew pozorom dużo potrafią znieść.
Nie wiem czym lutujesz, ale na Twoim miejscu bym najpierw poćwiczył na jakiejś płytce uniwersalnej za grosze + trochę golpinów. Możesz sobie przygotować jakieś nie za grube przewody, obrobić koncówki, pobielić ładnie i wlutować.
Nie wiem jakie masz doświadczenie - nie gniewaj się. Mogę oceniać tylko na podstawie wstawionego zdjęcia.

Przy golpinach chyba najłatwiej (dla mnie) - z jednej strony przykładasz lutownicę, z drugiej drut cynowy. Odrobina kalafonii od czasu do czasu.
I pilnujesz by nie przegrzać cyny.

Aaa - i obróć płytkę o 180st. Lutownica od zewnątrz płytki. Cyna od strony elementów - wtedy już nic więcej nie powinno odpaść :D
Sibikk
Posty: 301
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

czw lip 25, 2019 8:27 am

akszyn pisze:
śr lip 24, 2019 2:43 pm
/]

Akszyn zerknij TU Mi bardzo pomogli ;-) Podstawa to dobra pasta do luowania, żadna kalafonia itp U Ciebiewygląda jak bys nie używał pasty.
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 95
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

czw lip 25, 2019 8:27 am

Nie posiadam miernika więc je po prostu przylutowalem a pozatm do czego one są ( za jaką funkcję pelni) bo może nic się nie stało i dobrze je przylutowalem zdjęcie dodam później z efektów lutowania jak wrócę z pracy bo jak naciskam w supli na otwiorz to nie słychać zmiany stanu przekaźnika a lutuje cyna i lutownica transformatorowa
Załączniki
Od spodu
Od spodu
FB_IMG_1564043119653.jpg (139.25 KiB) Przejrzano 659 razy
Ostatnio zmieniony czw lip 25, 2019 1:10 pm przez akszyn, łącznie zmieniany 2 razy.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

czw lip 25, 2019 8:35 am

Sibikk pisze:
czw lip 25, 2019 8:27 am
akszyn pisze:
śr lip 24, 2019 2:43 pm
/]

Akszyn zerknij TU Mi bardzo pomogli ;-) Podstawa to dobra pasta do luowania, żadna kalafonia itp U Ciebiewygląda jak bys nie używał pasty.
A jaka pastę polecasz
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw lip 25, 2019 8:53 am

Podstawa to lutownica kolbowa. Nawet taka za kilka złotych. Ja ostatnio kupiłem w lidlu stację lutowniczą chyba za niecałe 100zł z regulacją temperatury. Transformatorową tego nie zrobisz, a przynajmniej nie tak jak to powinno wyglądać.
Sibikk
Posty: 301
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

czw lip 25, 2019 9:00 am

Arek.kandula pisze:
czw lip 25, 2019 8:35 am
Sibikk pisze:
czw lip 25, 2019 8:27 am
akszyn pisze:
śr lip 24, 2019 2:43 pm
/]

Akszyn zerknij TU Mi bardzo pomogli ;-) Podstawa to dobra pasta do luowania, żadna kalafonia itp U Ciebiewygląda jak bys nie używał pasty.
A jaka pastę polecasz
Nie mam jak sprawdzić teraz ale brałem od chińczyka za kilka $ i się sprawdza.
ODPOWIEDZ