Sterownik bramy mindy A400 - Arduino

seweryn
Posty: 3
Rejestracja: sob mar 09, 2019 12:17 pm

sob cze 22, 2019 9:54 pm

Witam forumowiczów.
Mam problem z rozwiązaniem problemu ze sterownikiem bramy mindy A400. Posiada on jedno wyjście sygnałowe informujące o stanie otwarcia bramy. Wolna pulsacja oznacza otwieranie bramy, szybkie zamykanie, a świecenie ciągłe że brama jest otwarta.
Wykorzystując te informacje mógłbym uniknąć montowania dodatkowych czujników.
Preferuję środowisko Arduino. Czy da się w nim emulować stany wejść czujników NO?
Na podstawie stanów sygnału ze sterownika chciałbym przesyłać do serwera SUPLA informację czy brama jest otwarta i częściowo otwarta.
Myślałem że channelSetValue da radę ale stan wejścia jest nadrzędny. Myślałem też żeby obejść to poprzez łączenie fizycznie dwóch wyjść GPIO, ale wtedy nie starczy mi wejść.
Jakieś pomysły i czy jest możliwe zrealizowanie tego programowo bez konieczności modyfikacji biblioteki SuplaDevice?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8471
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob cze 22, 2019 10:26 pm

Można wprowadzić drobną modyfikację która odpowiednio będzie rozumiała takie
zachowanie. Możesz też po prostu zastosować osobny kontraktron
seweryn
Posty: 3
Rejestracja: sob mar 09, 2019 12:17 pm

sob cze 22, 2019 10:43 pm

No właśnie tego kontaktronu i modyfikacji biblioteki chciałem uniknąć, ale jak mus to mus.
Przy okazji są jakieś plany aktualizacji biblioteki pod Arduino?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8471
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz cze 23, 2019 10:28 am

Są. Poszukaj jeszcze w dokumentacji bramy jak włączyć ten sygnał na aux-ie
seweryn
Posty: 3
Rejestracja: sob mar 09, 2019 12:17 pm

wt cze 25, 2019 9:28 pm

Może zaprezentuję postęp prac i nietypowe rozwiązanie mojego problemu. Sterownik mindy nie posiada opcji wystawienia sygnału bramy otwartej i zamkniętej. Nie idzie tego również zmienić w opcjach.
Aby nie modyfikować biblioteki Supli, postanowiłem to zrobić na okrętkę. Node miał jeszcze trzy wolne wyjścia. Jedno wykorzystałem do analizy sygnału ze sterownika (stan niski = brama zamknięta, wysoki = brama otwarta, pulsowanie = otwiera lub zamyka). Dwa kolejne wystawiają emulowane sygnały czujnika otwarcia i częściowego otwarcia. Teraz wystarczy zrobić mostki między wejściami i wyjściami emulowanymi.
Na kabelkach działa świetnie. W praktyce sprawdzę po powrocie z urlopu.
Załączniki
Połączenia.jpg
Połączenia.jpg (93.14 KiB) Przejrzano 616 razy
vijay2
Posty: 16
Rejestracja: sob mar 09, 2019 5:54 pm

pt cze 28, 2019 6:30 am

Daj znać jaki uzyskałeś efekt.
Ja od dawna z braku pomysłów poprostu widzę w apce jak zmienia się stan open/close takie "wachlowanie" skrzydeł. Dzięki temu odróżniam, kiedy brama się otwiera a kiedy zamyka. Przyzwyczaiłem się do tej prowizorki i nie wiem czy będzie mi pasować normalne informowanie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”