Odświeżanie stanu czujnika sonoff gate

Post Reply
madu
Posts: 7
Joined: Wed Sep 13, 2017 6:22 pm

Fri Aug 23, 2019 6:09 am

może już ktoś to przerabiał i wie jak to rozwiązać
zrobiłem sterowanie bramą na sonoff gate i sterowanie otwarciem czy zamknięciem działa
natomiast właściwy stan bramy pokazany jest tylko raz
po odświeżeniu ustawień na koncie - pierwsze otwarcie/zamkniecie jest pokazana zmiana
i potem muszę na stronie ponownie zapisać ustawienia aby pokazało w apce właściwy stan bramy
(czujnik krańcowy mechaniczny nie ma mowy o niepewnym sygnale)
sonoff basic flash-owałem osobiście do SONOFF-gate-p5-DS1B20 by@Zybi
chyba ze to inna przyczyna że stan bramy nie jest odświeżany na koncie a tym samym w aplikacji w telefonie
(konto na serwerze założone około 3tyg temu jeśli to ma jakieś znaczenie)
krystiant
Posts: 1
Joined: Sun May 26, 2019 7:11 pm

Wed Aug 28, 2019 11:53 am

Też mam podobny problem z czujnikiem wilgotności/temperatury...
Sonoff basic z sofetm SONOFF-p4-DHT22 by@Zybi (kupiony na allegro, bo sam jeszcze nie czuję się na siłach żeby samemu coś kombinować)
Co jakiś czas przestaje wyświetlać wartości z czujnika - sterowanie przekaźnikiem działa cały czas. Ja sobie radzę robiąc restart sonoffa odcinając zasilanie.
Czyżby jakiś bug w oprogramowaniu dodatkowej funkcjonalności? Z drugiej strony, gdyby faktycznie błąd, to przypadków z problemami musiałoby być więcej...
Na razie 2 x sonoff 4ch do sterowania orchodarium (oświetlenie, zraszacz, fogger, wodospad, wentylator)
User avatar
Espablo
Posts: 1450
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Aug 28, 2019 12:03 pm

krystiant wrote:
Wed Aug 28, 2019 11:53 am
Też mam podobny problem z czujnikiem wilgotności/temperatury...
Sonoff basic z sofetm SONOFF-p4-DHT22 by@Zybi (kupiony na allegro, bo sam jeszcze nie czuję się na siłach żeby samemu coś kombinować)
Co jakiś czas przestaje wyświetlać wartości z czujnika - sterowanie przekaźnikiem działa cały czas. Ja sobie radzę robiąc restart sonoffa odcinając zasilanie.
Czyżby jakiś bug w oprogramowaniu dodatkowej funkcjonalności? Z drugiej strony, gdyby faktycznie błąd, to przypadków z problemami musiałoby być więcej...
zobacz to
viewtopic.php?f=26&t=5177&hilit=dht22
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
peterson13
Posts: 35
Joined: Sun Jan 08, 2017 5:05 pm

Wed Aug 28, 2019 12:53 pm

Madu - spróbuj czujnik otwarcia / zamknięcia podłączyć przez transoptor.
Miałem podobny problem przy sonoff'ie basicu.
User avatar
Espablo
Posts: 1450
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Aug 28, 2019 1:45 pm

mnie się wydaje, że brakuje pull-up na wejściu czujnika otwarcia
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply