Zależności - ogrzewanie podłogowe

Post Reply
Masteratom
Posts: 2
Joined: Fri Aug 23, 2019 8:06 am

Fri Aug 23, 2019 8:10 am

Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy można wykonać w SUPLI zależności między czujnikiem temperatury a wybranymi układem wykonawczym ?
Chodzi mi dokładnie o to by można było w supli nastawić zadaną temperaturę w pokoju a system w zależności czy temperatura spada stopniowo otwierał i zamykał zawór.
Początkujący programista oraz tester automatyczny. Obecnie szuka w zawodzie pracy.
dannon
Posts: 2
Joined: Wed May 01, 2019 7:58 pm

Mon Aug 26, 2019 8:08 am

Roadmap:
viewtopic.php?f=17&t=3607

Jeśli masz możliwość zaprogramowania układu wykonawczego, to za pomocą linków bezpośrednich możesz odczytać wartość temperatury i coś zrobić.
Sama platforma nie umożliwia jeszcze konfiguracji od strony panelu użytkownika.
Masteratom
Posts: 2
Joined: Fri Aug 23, 2019 8:06 am

Mon Sep 02, 2019 12:46 pm

Kurcze nie dobrze. A czy już są prace by taką funkcjonalność wprowadzić w platformie?
Początkujący programista oraz tester automatyczny. Obecnie szuka w zawodzie pracy.
uchnast.michal
Posts: 111
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Mon Sep 02, 2019 3:48 pm

Testuję obecną postać termostatu dostępną na supla.fracz oraz elektrozaworów obsługiwanych przez NodeMcu (soft od Wojtasa) z odwróconą logiką. Elektrozawory NO (https://pl.aliexpress.com/item/32964219 ... 5c0fPQ7S2V), w supla pokazuje, że grzeje pętla podłogówki gdy przekaźnik jest w stanie spoczynku.. W każdym pokoju (w zależności jaki mam moduł) podłączyłem DS lub DHT22.
Na razie (na sucho) wygląda dobrze, zobaczymy w okresie grzewczym.
Dodatkowo warunki wyłączania pieca gdy wszystkie elektrozawory są zamknięte lub temp na zewnątrz osiągnie zadany próg.
Załączam moje ikonki (odwrócona logika).
Attachments
co-off.png
co-off.png (2.94 KiB) Viewed 289 times
co-on.png
co-on.png (3.55 KiB) Viewed 289 times
14 x sonoff basic, 1 x SV, 1 x R Pi zero, 2 x NodeMcu v3
User avatar
Gang
Posts: 30
Joined: Fri Nov 09, 2018 12:44 pm

Thu Sep 05, 2019 12:00 pm

zawory w podłogówkach nie działają stopniowo. Po prostu otwierają lub zamykają ;)
Wyżej opisali już jak to zrobić.
Szkoda, ze typowego termostatu brakuję, ale czekamy wytrwale! ;)
Post Reply