Konfiguracja sieci - Supla Cloud (proxy) na RPi4B w sieci LAN podpiętej do Neostrady

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7695
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 14, 2020 10:10 pm

Nie mam teraz android studio pod ręka ale jeśli uruchomisz sobie AS w trybie Debug to w tym miejscu zobaczysz jaki adres zwraca serwer.

https://github.com/SUPLA/supla-android/ ... .java#L229

PS. Poprawność certyfikatu jest ignorowana w przypadku adresów w domenie innej niż *.supla.org
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 129
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 14, 2020 10:34 pm

Temat pobierania wykresu przez Androida mam już ogarnięty. Przez LTE idzie. Przez LAN nie.
Aby zaczęło chodzić przez LAN musiałbym przekonfigurować u siebie sieć LAN.
Albo wymienić router na taki, który pozwala zestawić połączenie z LAN do LAN przy użyciu interfejsu internetowego. Zapomniałem jak to się fachowo nazywa. FunBox2 tego na pewno nie ma.
Albo postawić osobny od routera serwer DHCP i DNS, w którym urządzenia, które otrzymają konfigurację z DHCP miałyby ustawiony ten DNS. DNS podawałby dla domeny [mojadomena] adresy IP z sieci LAN przy rozwiązywaniu nazw w LAN. Urządzenia z zewnatrz dostawałyby DynDNS trzymany na serwerach DNS dla rejestratora [mojadomena]. Niestety w FunBox 2 on jest domyślnym DNSem dla klientów DHCP i nie można tego zmienić, więc może inny router, który miałby takie możliwości, zamiast stawianie dodatkowego serwera.
I na tym można by zamknąć temat wyświetlania wykresów na Androidzie po WiFi.

Mnie teraz najbardziej interesuje brak możliwości zalogowania się tokenem do supla-scripts i jak to rozwiązać?
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 129
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 14, 2020 11:03 pm

Goral64 pisze:
wt sty 14, 2020 10:34 pm
Mnie teraz najbardziej interesuje brak możliwości zalogowania się tokenem do supla-scripts i jak to rozwiązać?
No i sobie poradziłem :)
Wbiłem się do kontenera suplascripts i dopisałem w pliku /etc/hosts adres IP mojego RPi i supla.[mojadomena]
Śmiga jak złoto ;)
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 972
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt sty 14, 2020 11:31 pm

Goral64 pisze:
wt sty 14, 2020 11:03 pm
Goral64 pisze:
wt sty 14, 2020 10:34 pm
Mnie teraz najbardziej interesuje brak możliwości zalogowania się tokenem do supla-scripts i jak to rozwiązać?
No i sobie poradziłem :)
Wbiłem się do kontenera suplascripts i dopisałem w pliku /etc/hosts adres IP mojego RPi i supla.[mojadomena]
Śmiga jak złoto ;)
Jest na to trochę bardziej elegancki sposób ;)
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 129
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr sty 15, 2020 6:11 am

lesny8 pisze:
wt sty 14, 2020 11:31 pm
Jest na to trochę bardziej elegancki sposób ;)
No i rewelacja :) Dzięki :D
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02
This is only the beggining...
ODPOWIEDZ