Konfiguracja sieci - Supla Cloud (proxy) na RPi4B w sieci LAN podpiętej do Neostrady

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 164
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 14, 2020 8:44 pm

Beku pisze:
wt sty 14, 2020 7:33 pm
Mam ale wszystko przechodzi przez ngix’a. Łącznie 7 serwisów na subdomenach. Różne maszyny. To jedyne rozwiązanie aplikacja łączy się przez API do Supli na porcie 443. Bez możliwości jego zmiany.
Czyli rozumiem supla-cloud i supla-scripts masz zainstalowane standalone i ruch do nich kierujesz zewnętrznym nginksem?
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Beku
Posty: 315
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt sty 14, 2020 8:54 pm

Goral64 pisze:
wt sty 14, 2020 8:44 pm
Beku pisze:
wt sty 14, 2020 7:33 pm
Mam ale wszystko przechodzi przez ngix’a. Łącznie 7 serwisów na subdomenach. Różne maszyny. To jedyne rozwiązanie aplikacja łączy się przez API do Supli na porcie 443. Bez możliwości jego zmiany.
Czyli rozumiem supla-cloud i supla-scripts masz zainstalowane standalone i ruch do nich kierujesz zewnętrznym nginksem?
supla-cloud stoi w kontenerze. Robi expose'a portu 443 na port 56765

nginx stoi standalone.

port 443 mam przekierowany na maszynę z ngixem a w niej routing po subdomenie

Kod: Zaznacz cały

server {
   listen 443 ssl;
   server_name moja_subdomena;
   ssl on;

   error_log   /etc/nginx/logs/supla.error.ssl.log;
   access_log  /etc/nginx/logs/supla.access.ssl.log;

   location / {
     proxy_http_version  1.1;
     proxy_cache_bypass  $http_upgrade;
     proxy_set_header Upgrade           $http_upgrade;
     proxy_set_header Connection        "upgrade";
     proxy_set_header Host              $host;
     proxy_set_header X-Real-IP         $remote_addr;
     proxy_set_header X-Forwarded-For   $proxy_add_x_forwarded_for;
     proxy_set_header X-Forwarded-Proto $scheme;
     proxy_set_header X-Forwarded-Host  $host;
     proxy_set_header X-Forwarded-Port  $server_port;
     proxy_pass https://192.168.2.216:56765/;
   }
}
w apce serwer mam wpisany moja_subdomena.
I wszystko bangla.

Jeśli chodzi o skrypty - nie mam zainstalowanych. Rzuciły mi się w Twoim pierwszym poście wykresy - z nimi tez miałem problem. Jak dowiedziałem się że są na porcie 443 to musiałem go przekierować.

w OAUTH mam wpisane :

Kod: Zaznacz cały

[OAUTH]
url=https://moja_subdomena
bez portu
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 164
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 14, 2020 9:02 pm

No to u mnie wykres działa jak go ciągnę z Androida przez LTE (czyli wejście z internetu do supla-cloud). Nie działa mi kiedy łączę się Androidem po WiFi, czyli odpytuję z LAN.

EDIT: hmm, właśnie zauważyłem, że wykresy już działają i z LAN i z internetu... ale za diabła nie wiem dlaczego zaczęło działać z LAN.

EDIT2: hmm, z LAN działa tylko dla jednego czujnikaa, dla drugiego nie działa, czary...
Ostatnio zmieniony wt sty 14, 2020 9:15 pm przez Goral64, łącznie zmieniany 2 razy.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Beku
Posty: 315
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt sty 14, 2020 9:04 pm

Goral64 pisze:
wt sty 14, 2020 9:02 pm
No to u mnie wykres działa jak go ciągnę z Androida przez LTE (czyli wejście z internetu do supla-cloud). Nie działa mi kiedy łączę się Androidem po WiFi, czyli odpytuję z LAN.
mi z WiFi działa, ale serwer w apce mam wpisany domenowy zawsze, nie lokalny.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 164
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 14, 2020 9:11 pm

Beku pisze:
wt sty 14, 2020 9:04 pm
mi z WiFi działa, ale serwer w apce mam wpisany domenowy zawsze, nie lokalny.
No ja też mam wpisane w obu przypadkach supla.[mojadomena] przy czym [mojadomena] to domena widoczna w internecie.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Beku
Posty: 315
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt sty 14, 2020 9:16 pm

No dokładnie tak. To ciekawe. Ale port 443 masz przekierowany na routerze na maszynę z nginx czy nie?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 164
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 14, 2020 9:23 pm

Beku pisze:
wt sty 14, 2020 9:16 pm
No dokładnie tak. To ciekawe. Ale port 443 masz przekierowany na routerze na maszynę z nginx czy nie?
Zgodnie z zamieszczonym rysunkiem, na routerze mam przekierowanie portu 80 i 443 na maszynę z nginksem, a porty 2015 i 2016 przekierowane na RPi. Nginx już po nazwie domenowej kieruje na supla. i supla-scripts. na RPi.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Beku
Posty: 315
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt sty 14, 2020 9:25 pm

Goral64 pisze:
wt sty 14, 2020 9:23 pm
Beku pisze:
wt sty 14, 2020 9:16 pm
No dokładnie tak. To ciekawe. Ale port 443 masz przekierowany na routerze na maszynę z nginx czy nie?
Zgodnie z zamieszczonym rysunkiem, na routerze mam przekierowanie portu 80 i 443 na maszynę z nginksem, a porty 2015 i 2016 przekierowane na RPi. Nginx już po nazwie domenowej kieruje na supla. i supla-scripts. na RPi.
To tak jak ja.
A jak wejdziesz przez przeglądarkę do cloud —> konto -> integracje -> osobiste tokeny dostępowe -> dokumentacja API

To otwiera się strona z API normalnie bez błędów ?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 164
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 14, 2020 9:43 pm

Beku pisze:
wt sty 14, 2020 9:25 pm
A jak wejdziesz przez przeglądarkę do cloud —> konto -> integracje -> osobiste tokeny dostępowe -> dokumentacja API

To otwiera się strona z API normalnie bez błędów ?
Tak, otwiera się bez błędów.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Beku
Posty: 315
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt sty 14, 2020 9:57 pm

Goral64 pisze:
wt sty 14, 2020 9:43 pm
Beku pisze:
wt sty 14, 2020 9:25 pm
A jak wejdziesz przez przeglądarkę do cloud —> konto -> integracje -> osobiste tokeny dostępowe -> dokumentacja API

To otwiera się strona z API normalnie bez błędów ?
Tak, otwiera się bez błędów.
Rozumiem, że z sieci lokalnej również?
Dziwne bo będąc w sieci WiFi wywołując adres domenowy wychodzisz tak samo jakbyś pytał z zewnątrz. No dobra pierwszy DNS Cię przekieruje z powrotem a będzie to Twój router. Ale od tego punktu jest tak samo. Dlaczego to by miało działać inaczej ... nie wiem.

To ze nie pokazują się wykresy jest spowodowane tym ze nie potrafi się apka dostać na port 443. Przynajmniej takie ja wtedy info dostałem. I rzeczywiście miałem przekierowanie tylko porty 2016, jak przekierowałem 443 to zaczęło działać.

A z certyfikatu jakiegoś korzystasz ? Masz wildcarda ?
ODPOWIEDZ