Jak uaktualnić moduł firmy Zamel lub Nice

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10530
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 18, 2021 12:17 pm

Zapisz ustawienia. Nie resetuj MEW-a. Rozłącz z WiFi MEW-a. Zamknij przeglądarkę. Połącz z WiFi MEW-a. Otwórz 192.168.4.1 i sprawdź czy Firmware UPDATE ustawiony jest na YES. Upewnij się, że MEW łączy się z tym kontem co mi podałeś na priv-ie.
hoauser
Posty: 19
Rejestracja: wt gru 15, 2020 7:23 pm

czw lut 18, 2021 12:17 pm

..
[/quote]

Czym robisz ten "RESET"? Co prawda MEW-ki nie mam, ale na moim SBW robiłem to tak:
1. Ustawiam "firmware update" na "yes"
2. Zapisuję
3. Naciskam przycisk na obudowie "config", aby wyjść z trybu konfiguracji.
4. Urządzenie startuje od nowa i się aktualizuje.
[/quote]

dokładnie tak robię ....
hoauser
Posty: 19
Rejestracja: wt gru 15, 2020 7:23 pm

czw lut 18, 2021 12:25 pm

pzygmunt pisze:
czw lut 18, 2021 12:17 pm
Zapisz ustawienia. Nie resetuj MEW-a. Rozłącz z WiFi MEW-a. Zamknij przeglądarkę. Połącz z WiFi MEW-a. Otwórz 192.168.4.1 i sprawdź czy Firmware UPDATE ustawiony jest na YES. Upewnij się, że MEW łączy się z tym kontem co mi podałeś na priv-ie.
tak właśnie zawsze sprawdzam nawet loguje się z innego telefonu/przeglądarki (IOS/Safari, Android Chrome/Brave) do 192.168.4.1 aby zweryfikować że moja zmiana wciąż jest tam widoczna - mama Firmware UPDATE ustawiony jest na "YES" - i zawsze widnieje tak wprowadzona zmian na YES.

potem 1 sec CONFIG(Reset) i MEW-01 powinien sprawdzić czy jest jakiś nowy soft, jeżeli jest to update.

Zawsze kolejne nowe logowanie do 192.168.4.1 ma Firmware UPDATE "puste"
czyli jak by wykonał lub wykasował ten parametr po 1sec CONFiG (Reset)

Rozumiem że MEW-01 WerOpr: 2.7.8 nie jest najnowszy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10530
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 18, 2021 12:26 pm

W takim razie tylko reklamacja pozostaje.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1739
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw lut 18, 2021 12:55 pm

A spróbuj po wprowadzeniu parametru Update firmware na YES nacisnąć w przeglądarce przycisk Zapisz zmiany i dopiero reset klawiszem ale nie wciskaj na sekundę tylko na ułamek sekundy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
hoauser
Posty: 19
Rejestracja: wt gru 15, 2020 7:23 pm

czw lut 18, 2021 1:20 pm

próbowałem - szybki "tik" przycisku CONFIG ale jeżeli w kodzie firmware jest napisane ,że wciśniecie "CONFIG" w trybie edycji ustawień ma spowodować software restart to nic to nie zmienia - testowałem, bez zmian ....

wczoraj i dziś dostawca energii Tauron miał kilka krótkich awarii więc mewka 2/3 raza była wyłączona (power off)

jest jakaś opcja aby wejść w "debug mode" lub załączyć debagowanie procesoów na MEW-01 i następnie pobrać logi do analizy ?



1.JPG
1.JPG (57.27 KiB) Przejrzano 153 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10530
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 18, 2021 1:48 pm

Nie ma takiej opcji.
hoauser
Posty: 19
Rejestracja: wt gru 15, 2020 7:23 pm

ndz lut 21, 2021 9:56 pm

no i w końcu się udało mam 2.7.24 na MEW-01.

Tam razem użyłem Laptopa z Windows 10 i przeglądarki Chrom, po zalogowaniu się do 192.168.4.1 w opcji "Firmware update" pojawiło się po raz pierwszy "drop down menu" z gotowymi opcjami "YES" i "NO", zmiana na "YES" i następnie SAVE.
Z przeglądarki BRAVE loguje się ponownie i potwierdzam status opcji "Firmware update" "YES"
RESET poprzez krótkie naciśniecie CONFIG.
Dioda LED momentalnie szybko zaczyna pulsować na zielona i pobiera nowy SW i wykonuje reset.
Cały proces trwał 20-30 sec
MEW-01 wykonał update do 2.7.24


MEW-01_03.jpg
MEW-01_03.jpg (24.13 KiB) Przejrzano 79 razy


Konkluzja:
Nie wykonywać za pomocą telefonu z system Android 11 lub Apple IOS! Nigdy nie pojawiło się "drop down menu" z gotowymi opcjami "YES" i "NO" na przeglądarkach Chrome, Brave i Safari.
Użyć Laptopa z Windows 10.

@pzygmunt - dziękuję za cierpliwość i pomoc
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10530
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lut 21, 2021 10:20 pm

Sprawdzałem na iOS i Android. Problemu z dropsów-em nie zauważyłem. Może rzeczywiście starsza wersja ma problem z dropdown-em na iOS/Android. Sprawdź czy ta nowa tak samo się zachowuje. Przy okazji zachęcam do przetestowani nieoficjalnej wersji v2.8.0 opartej o SDK 3.0.4
hoauser
Posty: 19
Rejestracja: wt gru 15, 2020 7:23 pm

ndz lut 21, 2021 10:39 pm

Telefon z Android 11 przeglądarka Chrome i Brave, MEW-01 v2.7.24 logowanie do 192.168.4.1 "drop down menu" nie pojawia się dla opcji "Firmware update" wpisałem ręcznie "YES" i wydaje mi się że mekwa nic nie wykonała.
Ale co ciekawe wybierając opcje "Status - connected" nominalnie ustawione na "NO", tam pojawia się "drop down menu" z opcjami "YES" i "NO"

to jest tylko pole statusu "connected" TAK/NIE więc nie bardzo rozumiem dlaczego tam właśnie pojawia się opcja wyboru?
Coś z renderowaniem ?
Ostatnio zmieniony pn lut 22, 2021 8:02 am przez hoauser, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”