Ustawienia DHCP w routerach Wi-Fi

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 899
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lut 26, 2020 8:08 am

Witam,

Część użytkowników zgłasza problemy z samoczynnym rozłączaniem sterowników Supla z Cloud'em. Na tą bolączkę pomaga konfiguracja ręczna sterownika z wpisem adresu IP zamiast nazwy serwera, na którym mamy konto Cloud.

Warto sprawdzić ustawienia Waszego routera, w jaki sposób jest ustawiony serwer DHCP (przydzielający adresy IP i ustawienia sieciowe). Poniżej przykład domyślnej konfiguracji routera TP-Link Archer C7.
Archer-C7-DHCP.jpg
Archer-C7-DHCP.jpg (95.87 KiB) Przejrzano 396 razy

Przede wszystkim warto ustawić serwery Primary DNS i Sekondary DNS na serwery usługodawcy, od którego mamy Internet. Nie ma sensu niepotrzebnie dodatkowo obciążać własny roter rozwiązywaniem nazw NS. Należy również rozszerzyć pulę przydzielanych adresów IP. Nie bardzo rozumiem, dlaczego w przykładowym TP-Linku można podłączyć tylko 22 urządzenia (łącznie po kablu i Wi-Fi). Tu śmiało można zmienić ustawienie na 192.168.0.2 - 192.168.0.254.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 177
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lut 26, 2020 8:22 am

Robert Błaszczak pisze:
śr lut 26, 2020 8:08 am
Nie bardzo rozumiem, dlaczego w przykładowym TP-Linku można podłączyć tylko 22 urządzenia (łącznie po kablu i Wi-Fi).
W ilu standardowych gospodarstwach domowych podłączasz więcej niż 22 urządzenia sieciowe z wykorzystaniem DHCP? ;)
Robert Błaszczak pisze:
śr lut 26, 2020 8:08 am
Tu śmiało można zmienić ustawienie na 192.168.0.2 - 192.168.0.254.
Jeśli używamy jakieś urządzenia sieciowe ze stałym adresem IP to warto zostawić dla nich jakąś pulę, aby DHCP przypadkiem nam takiego adresu nie przydzielił innemu urządzeniu.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 899
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lut 26, 2020 8:29 am

Goral64 pisze:
śr lut 26, 2020 8:22 am
W ilu standardowych gospodarstwach domowych podłączasz więcej niż 22 urządzenia sieciowe z wykorzystaniem DHCP? ;)
No moje standardowe, trzyosobowe gospodarstwo domowe i mam ok. 50 urządzeń. Pamiętajmy o sprzęcie RTV, który również chce być podłączony do Internetu.

Odnośnie zakresu dla urządzeń z przydzielonym na stałe adresem IP polecam rezerwację na podstawie adresu MAC.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 177
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lut 26, 2020 8:40 am

Robert Błaszczak pisze:
śr lut 26, 2020 8:29 am
No moje standardowe, trzyosobowe gospodarstwo domowe i mam ok. 50 urządzeń. Pamiętajmy o sprzęcie RTV, który również chce być podłączony do Internetu.
A ile z tych urządzeń to IoT?
Póki co to IoT nie jest wyposażeniem standardowego gospodarstwa domowego :)
Oczywiście usprawiedliwiam tylko TP-LINK, skąd to 22 a nie inna wartość i dlaczego nie cały zakres sieci.
Ja np. u siebie podzieliłem sieć póki co na 4 segmenty po 32 adresy. W jednym mam wszystkie urządzenia ze stałym IP, w drugim mam urządzenia ze "stałym adresem IP" przypisanym na podstawie MAC urządzenia, w trzecim mam urządzenia z dynamicznym adresem IP przydzielanym przez DHCP (np. telefony komórkowe, tablety, "obce" urządzenia) a w czwartym mam urządzenia IoT z adresem IP przypisywanym na podstawie MAC.
W tej chwili coś w sumie ok. 62 adresów IP na około 43 urządzeń sieciowych.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 161
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

śr lut 26, 2020 9:01 am

Ile by nie było, tu chodzi o ustawienia a nie kto ma więcej lub mniej : )
3x SRW-01, 1x SBW-02, 1xSBW-01, 2x ROW-02, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
juras
Posty: 76
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

śr lut 26, 2020 11:36 am

Przylacze sie do "zdziwienia" narzucona pula adresowa
Przeciez klient sam moze ustalic pule adresowa wiec dlaczego prod. ustala na taka czy inna?
Nie da sie tego obronic bo producenci przewiduja zachowanie rynku stad wieksze zaskoczenia jakimkolwiek ograniczeniem
Moze sie grzejazbytnio albo procek nie daje rady etc... - to by szybciej tlumaczylo ( o ile wogole takie cos mialoby miejsce) a nie ile kto ma urzadzen w domu
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 177
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lut 26, 2020 12:05 pm

Większość uźytkowników routerów nie zdaje sobie z tego sprawy i większości z nich to nie przeszkadza ;)
A świadomi użytkowncy wiedzą jak to zmienić ;)
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
juras
Posty: 76
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

śr lut 26, 2020 12:30 pm

Tylko pytanie po co?
Dlaczego jest to ustaione z ograniczeniem?
Dla mnie to nie ma wiekszego sensu, o ale jak jest to jest :)
BTW.
Ja u siebie w Asusie ustawilem przypisanie MAC'a do IP dla modulow
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1166
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lut 27, 2020 5:40 pm

juras pisze:
śr lut 26, 2020 12:30 pm
Tylko pytanie po co?
Dlaczego jest to ustaione z ograniczeniem?
Dla mnie to nie ma wiekszego sensu, o ale jak jest to jest :)
BTW.
Ja u siebie w Asusie ustawilem przypisanie MAC'a do IP dla modulow
Może po to, że procesor w routerze nie wyrobi obsługi więcej niż 32 urządzenia ? Nie wiem pytanie retoryczne. Co o tym myślicie.
Podobnie było jak weszło LTE - TpLinki oczywiście obsługiwały modemy USB ale prędkość łącza z LTE z routera była o 50 mniejsza bo procek nie wyrabłiał np na samym USB LTE było 90 Mbit/s a na routerze już tylko 30Mbit/s a nie zmieniało się lokalizacji.
juras
Posty: 76
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

czw lut 27, 2020 6:27 pm

Tak sugerowałem kilka postów wczedniej 👌
Tyle, że ten model nie jest chyba budżetowy...
ODPOWIEDZ