Raspberry zwiększenie ilości przekaźników

jachama
Posty: 11
Rejestracja: sob mar 14, 2020 12:08 pm

pn mar 16, 2020 9:37 pm

Witam. Szukałem już wątku na forum ale nic nie znalazłem

Zainstalowałem suple na malince ale ilość wyjść otwierania to 3 czy da się tą ilość zwiększyć do 6 8 ? Jeśli tak to proszę o podpowiedz
Sibikk
Posty: 308
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

śr mar 18, 2020 10:05 pm

Konfiguracja w pliku dodajesz odpowiednio kolejne kanały zgodnie z gpio gdzie masz podłączone obwody. /etc/supla-dev/supla.cfg

SERVER]
host=127.0.0.1
tcp_port=2015
ssl_port=2016
ssl_enabled=Y

# DHT 22 sensor connected to GPIO22 pin
# [CHANNEL_0]
# type=DHT22
# w1=22
#

# Available types: SENSORNO,RELAYHFD4,RELAYG5LA1A,2XRELAYG5LA1A,THERMOMETERDS18B20,DHT11,D$
# Help: https://forum.supla.org

[CHANNEL_0]
type=RELAYG5LA1A
gpio1=7

[CHANNEL_1]
type=RELAYG5LA1A
gpio1=8

[CHANNEL_2]
type=RELAYG5LA1A
gpio1=9

[CHANNEL_3]
type=RELAYG5LA1A
gpio1=10
jachama
Posty: 11
Rejestracja: sob mar 14, 2020 12:08 pm

śr mar 18, 2020 10:19 pm

heh jestem trochę zielony mam wpisywać to w wierszu ? ale co
jeśli chcę dodać jeszcze 2 on/off jaką komendę mam wpisać ?
jachama
Posty: 11
Rejestracja: sob mar 14, 2020 12:08 pm

śr mar 18, 2020 10:48 pm

Bash etc supla-dev supla.cfg Permission denied
Sibikk
Posty: 308
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

ndz mar 22, 2020 12:46 am

Zacznij od podstaw obsługi i możliwości radoberry pi, bo od tego trzeba zacząć żeby cokolwiek podziałać. Jak wrócisz i będziesz wiedział jak edytować pliki tekstowe czyli większość konfiguracji to będziemy walczyć dalej.
Podpowiadamy dwie ważne komendy sudo i nano.
Patryk125 pisze:
pn lis 14, 2016 8:22 pm
ok... DLA WSZYSTKICH ROBI SIĘ TO TAK: (najszybciej)
ściągamy na PC program putty http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgta ... nload.html
potem program który pomoże nam odnaleźć adres ip naszego raspberry np. ip scanner http://www.advanced-ip-scanner.com/it/
uruchamiamy ip scanner i zapamiętujemy sobie adres IP raspberry potem otwieramy putty i wpisujemy ten adres ip co pozwoli nam się podłączyć `zdalnie` z raspy...
wpisujemy login: pi
hasło: raspberry
wpisujemy komendę: sudo nano /etc/supla-dev/supla.cfg
potem tam gdzie mamy kanały zamieniamy RELAYHFD4 na RELAYG5LA1A (dało nam to że w supla cloud możemy teraz ustawić jaką funkcje ma pełnić dany kanał gdzie zostało zamienione na RELAYG5LA1A wcześniej tylko opcja brama wjazdowa- bama garażowa i furtka a po tej zmianie mamy także funkcje sterowania światłem i gniazdkiem prądowym) a jak wpiszemy 2XRELAYG5LA1A to mamy także opcje sterowania Roletami wiec reasumując
RELAYHFD4 opcja bramy
RELAYG5LA1A opcja światła i gniazdka
2XRELAYG5LA1A opcja rolet
jak zamieniliśmy sobie te kanały które nas interesują naciskamy CTRL+X edytor pyta nas czy zapamiętać zmiany dajemy Y (yes tak) naciskamy raz enter
i dajemy komendę aby raspy mógł by się zresetować: sudo /etc/init.d/supla-dev restart
_____________________
w supla cloud usuwamy widoczne urządzenie i czekamy chwile same sobie je odnajdzie... jak już odnalazło to już tylko sobie ustawiamy jaki kanał jaką funkcje ma pełnić i gotowe.
Mam nadzieje że pomogłem wszystkim co miały taki sam problem jak ja :) ale za wszystko dziękujemy autor: pzygmunt za jego cierpliwość i porady :)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8641
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz mar 22, 2020 11:16 am

sudo vi /etc/supla-dev/supla.cfg
Awatar użytkownika
klew
Posty: 905
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz mar 22, 2020 12:55 pm

pzygmunt pisze:
ndz mar 22, 2020 11:16 am
sudo vi /etc/supla-dev/supla.cfg
VI dla kogoś kto nie wie jak edytować plik w linuxie? :D
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8641
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz mar 22, 2020 1:01 pm

Masz racje @klew. Dowaliłem do pieca ;)


sudo nano /etc/supla-dev/supla.cfg
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn mar 23, 2020 10:31 pm

Ja nawet od nano wolę Midnight Commander... jestem "wychowany" na DOS 3.0 i Norton Commander... Vi to wiedza tajemna :lol:
Działania z konsolą zaczynam od:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt install mc
potem i życie staje się znośne ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
klew
Posty: 905
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn mar 23, 2020 10:41 pm

No to bójcie się nowej SuplaDevice, bo w całości powstaje w vim ;P

W trakcie moich pierwszych kontaktów z tym "edytorem" tekstu, sięgałem po reset aby go wyłączyć. Potem poznałem ctrl-alt-Fx i aplikacje killall ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”