Odwrotne działanie przekaźnika

pykaman
Posty: 72
Rejestracja: śr maja 31, 2017 12:55 pm

sob cze 13, 2020 1:28 pm

Witam. Sprawa wygląda następująco. Jest przekaźnik na wemosie który zamyka obwód, który to obwód z założenia ma być zawsze zamkniety. Tylko czasami potrzeba go rozłączyć. Prosta sprawa. Podłączyć pod styli NC i com. Ale wtedy aplikacja pokazuje stan jako Off. To ok można zamienić ikonki. Ale jak zrobić żeby w aplikacji włącz rzeczywiście go włączało a wyłącz wyłączało? Czyli podanie prądu rozłączało przekaźnik. Taka odwrotna logika ja w przypadku czujników zamknięcia/otwarcia tylko że dla przekaźnika. Chodzi o to że jak wemos straci połączenie z siecią albo zasilanie to żeby ten obwód nadal pozostał zamknięty.
elmaya
Posty: 891
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob cze 13, 2020 2:01 pm

pykaman pisze:
sob cze 13, 2020 1:28 pm
Witam. Sprawa wygląda następująco. Jest przekaźnik na wemosie który zamyka obwód, który to obwód z założenia ma być zawsze zamkniety. Tylko czasami potrzeba go rozłączyć. Prosta sprawa. Podłączyć pod styli NC i com. Ale wtedy aplikacja pokazuje stan jako Off. To ok można zamienić ikonki. Ale jak zrobić żeby w aplikacji włącz rzeczywiście go włączało a wyłącz wyłączało? Czyli podanie prądu rozłączało przekaźnik. Taka odwrotna logika ja w przypadku czujników zamknięcia/otwarcia tylko że dla przekaźnika. Chodzi o to że jak wemos straci połączenie z siecią albo zasilanie to żeby ten obwód nadal pozostał zamknięty.
hardware?
software?
pykaman
Posty: 72
Rejestracja: śr maja 31, 2017 12:55 pm

sob cze 13, 2020 2:10 pm

Wemos d 1 multiboard 9 relay, oraz wemos D1 mini multiboard in can
elmaya
Posty: 891
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob cze 13, 2020 2:42 pm

use a relay active high and everything will be as you want
pykaman
Posty: 72
Rejestracja: śr maja 31, 2017 12:55 pm

sob cze 13, 2020 5:01 pm

Thx
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”