[tutorial] Instalacja Home Assistant + HomeKit (Apple Siri) oraz konfiguracja mqtt brokera raspberry pi

unnamed93
Posty: 78
Rejestracja: śr cze 05, 2019 2:06 pm

1)Wchodzimy na stronę https://www.balena.io/etcher/ i Balena Etcher

2)Następnie wklejamy wybieramy flash from url i wklejamy ten link

Kod: Zaznacz cały

https://github.com/home-assistant/operating-system/releases/download/5.12/hassos_rpi4-64-5.12.img.xz
3)Wkładamy kartę do komputera i wchodzimy do hassos-boot i tworzymy folder CONFIG (wielkimi), a w nim network w tym folderze robimy plik o my-network (usuwamy .txt).Do niego wklejamy to!

Kod: Zaznacz cały

[connection]
id=my-network
uuid=72111c67-4a5d-4d5c-925e-f8ee26efb3c3
type=802-11-wireless

[802-11-wireless]
mode=infrastructure
ssid=MY_SSID
# Uncomment below if your SSID is not broadcasted
#hidden=true

[802-11-wireless-security]
auth-alg=open
key-mgmt=wpa-psk
psk=MY_WLAN_SECRET_KEY

[ipv4]
method=auto

[ipv6]
addr-gen-mode=stable-privacy
method=auto
ssid=twoja nazwa sieci
psk=twoje haslo do wifi


4)Podpinamy raspberry pi do zasilania czekamy chwilkę

5)Wchodzimy w konfiguracje routera 192.168.1.1 celem sprawdzenia jakie IP dostało Raspberry

6)Następnie wchodzimy do przeglądarki i wpisujemy ip:8123 ( u mnie jest 192:168.1.21:8123)

7)Tworzymy konto użytkownika, ustawiamy strefę czasowom i dalej.

8)Klikamy więcej i wpisujemy homekit

9)Po prawej stronie klikamy Supervisor i u góry Add-on Strone, skrolujemy stronę na sam dół i klikamy w Missing add-ons? Enable advanced mode onyour profile page.

10)Włączamy tryb zaawansowany i wracamy do karty Add-on Strone i instalujemy 3 rzeczy
a)Terminal & SSH
b)File editor
c)Mosquitto broker

11)Wchodzimy w File editor i klikamy po prawej stronie OPEN WEB UI

12)Na górze po lewej stronie jest ikona foldera klikamy w nią i wybieramy configuration.yaml

13) Wklejamy te dane

Kod: Zaznacz cały

mqtt:
 broker: ADRES
 port: 8883
 certificate: auto
 username: UŻYTKOWNIK
 password: HASŁO
 discovery: true
WAŻNE ABY WSZYSTKO CO JEST POD MQQT ZACZYNAŁO SIĘ OD SPACJI TAK JAK NA SKRINIE.

14)Teraz należy się udać na stronę cloud.supla.org, zalogować się na swoje konto i najechać na konto i wybrać integracje

15)Uzupełniamy powyższy plik
broker-Host
username: nazwa użytkownika
password: wygenerowane hasło

Tak edytowany plik zapisujemy kliknięciem w dyskietkę
5.png
5.png (199.61 KiB) Przejrzano 10971 razy
16)Znów wracamy do zakładki supervisor tym razem klikamy w Mosquitto broker i wybieramy zakładkę Configuration

16)Wklejamy to i Save

Kod: Zaznacz cały

logins: []
anonymous: false
customize:
  active: true
  folder: mosquitto
certfile: fullchain.pem
keyfile: privkey.pem
require_certificate: false
17) Kolejny raz wracamy do zakładki Supervisor uruchamiamy terminal OPEN WEB UI

18) Wklejamy komendę i enter

Kod: Zaznacz cały

mkdir -p /root/share/mosquitto
19)Następna komenda to:

Kod: Zaznacz cały

cd /root/share/mosquitto
20)Dalej wklejamy to:

Kod: Zaznacz cały

nano bridge.conf
21)Pojawi się edytor, w którym trzeba wkleić to

Kod: Zaznacz cały

connection bridge-RANDOM

address ADRES:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username UŻYTKOWNIK
remote_password HASŁO
bridge_capath /etc/ssl/certs
22)Powyższe dane należy edytować w następujący sposób
a)connection bridge-RANDOM zamiast random wpisać przypadkowy ciąg znaków 8-16 nie możliwy do odgadnięcia przez kogoś innego
b)adress wklejamy nazwę hosta i pory:8883 (np.mqtt22.supla.org:8883)
c)remote_username nazwa użytkownika
d)remote_password wygenerowane hasło
e)zapisać CTRL+S
7.png
7.png (63.69 KiB) Przejrzano 10971 razy
22)Telefoniki w dłoń odpalamy aplikację DOM i skanujemy kod, który mamy w zakładce powiadomienia.

23)Resetujemy Malinkę i mamy wszystkie urządzenia w aplikacji dom.
IMG_1007.PNG
IMG_1007.PNG (3.4 MiB) Przejrzano 10971 razy
PS.Nie pytajcie mnie jak zrobić żeby wilgotność powietrza pokazywało w Homekit. W Home Assistant mi pokazuje normalnie tylko nie w tej aplikacji.Może ktoś inny wie.
Albert
Posty: 247
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

Widać w tym bramy, czujniki etc? pytam, bo nigdy nie miałem z HA styczności a chciałbym spróbować czegoś nowego. Mam RPi 4 akurat wolne i dzisiaj zasiądę rzeźbić :mrgreen:
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12541
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Z tym HomeKit-em powinno być trochę jaśniej. (Chociażby gdyby ktoś już miał HA zainstalowany)

Klikamy konfiguracja -> Integracje -> Dodaj integrację -> Wyszukujemy HomeKit -> Przechodzimy przez kreator.
Następnie uruchamiamy aplikacje Dom. Tam "+" -> dodaj akcesorium i skanujemy kod widoczny w Home Assistant -> Powiadomienia.

Poniżej link do instrukcji z dwoma wariantami integracji HA z Suplą przez MQTT.
https://drive.google.com/file/d/10HTT6j ... KQwb3/view
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1183
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

Czy jest opcja żeby zrobić to wszystko ale na maszynie na której jest już serwer supli?? Tak aby można prosto podpiąć swoje urządzenie
bez konieczności wpinania do sieci kolejnego RPI. Oczywiście czekam cały czas na aktualizację dockerów :]
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12541
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

HA jest w kontenerach więc zapewnie i Suplę jako kontener można by zainstalować. Rozważymy przygotowanie Add-on-u dla HA w postaci serwera Supli.
unnamed93
Posty: 78
Rejestracja: śr cze 05, 2019 2:06 pm

pzygmunt pisze: śr lut 24, 2021 8:38 am Z tym HomeKit-em powinno być trochę jaśniej. (Chociażby gdyby ktoś już miał HA zainstalowany)

Klikamy konfiguracja -> Integracje -> Dodaj integrację -> Wyszukujemy HomeKit -> Przechodzimy przez kreator.
Następnie uruchamiamy aplikacje Dom. Tam "+" -> dodaj akcesorium i skanujemy kod widoczny w Home Assistant -> Powiadomienia.

Poniżej link do instrukcji z dwoma wariantami integracji HA z Suplą przez MQTT.
https://drive.google.com/file/d/10HTT6j ... KQwb3/view
Właśnie to pominąłem bo to wydawało mi się intuicyjne, kliknać dodać i kod zeskanować i tyle na iUrządzeniu :D Tak samo jak SISI komendy głosowe należy mieć włączoną SIRi i po angielsku mówić np. turn on the light albo what is the temperature in my (room, salon) w zależności od dodania lokalizacji czujnika.

Tak samo miałem więcej skrinów do wszystkiego ale można max 3 dodać, a jak dodam na jakiś tinypic czy coś to tydzień max miesiąc i zginie
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1183
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

W ramach testu zainstalowałem HA na osobnej maszynie (RPI 3 B+) po włożeniu karty i uruchomieniu z podpiętym monitorem żąda podania loginu i hasła (admin i admin nie działa) ktoś wie jakie jest prawidłowe?? Oczywiście po wpisaniu w przeglądarce IP_RPI:18123 żadna strona się nie ładuje.

Inne sprawa że jak na RPI 4 na którym jest supla chcę zainstalować HA w dockerze to nie ma opcji supervisor. Czy jest to zarezerowane tylko jeśli instaluje się jako system operacyjny??
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12541
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Wpisanie IP_RPI:18123 w przeglądarce nie zadziała. Musisz wpisać adres IP. Domyślnie RBPI dostaje adres po DHCP.
Możesz odczytać z serwera DHCP lub odczytać z jakiegoś narzędzia do przeszukiwania sieci np.
https://www.dobreprogramy.pl/Advanced-I ... 59574.html
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1183
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pzygmunt pisze: śr lut 24, 2021 7:44 pm Wpisanie IP_RPI:18123 w przeglądarce nie zadziała. Musisz wpisać adres IP. Domyślnie RBPI dostaje adres po DHCP.
Możesz odczytać z serwera DHCP lub odczytać z jakiegoś narzędzia do przeszukiwania sieci np.
https://www.dobreprogramy.pl/Advanced-I ... 59574.html
pzygmunt oczywiście że wpisuje adres swojego rpi 192.168.1.87:8123, jak tak z przyzwyczajenia wpisałem tutaj w ten sposób 😊 efekt jest taki jak pisałem wcześniej. Obraz wypaliłem również dla rpi3 tylko wola o login i hasło ale na stronie nie gdzie nie widzę aby był takowy podany.
unnamed93
Posty: 78
Rejestracja: śr cze 05, 2019 2:06 pm

ja to samo właśnie mam przy OverMediaVault nie idzie się zalogować, a co do HA to pod czas pierwszego uruchomienia robisz przecież konto ustawiasz swoja nazwe i haslo, którą później się logujesz
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”