Stacja pogodowa by shimano73

Awatar użytkownika
SviW
Posty: 8
Rejestracja: śr mar 10, 2021 7:46 pm

Pietras81 pisze: czw sie 05, 2021 10:10 am Ja mam z tego zestawu z foto deszczomierz oraz osłonę radiacyjną (tutaj nie polecam bo już jeden BME280 został zalany w niej przez deszcz). Pytanie co chcesz mierzyć bo soft opisany w temacie potrafi dużo.

Cytując autora:
Program stacji pogodowej oparty o projekt SUPLA dokonujący pomiarów :

temperatury, wilgotności, ciśnienia (BME280)
zanieczyszczenia powietrza (SDS0111)
modułem HECA(NETTIGO) z grzałką PTC , czujnikiem temperatury i wilgotności - SHT31D w celu zmniejszenia błędu pomiarów przy dużej wilgotności,
pomiar predkości wiatru,
pomiar opadów deszczu ,
pomiar nasłonecznienia.
rejestracja najniższej i najwyższej temperatury w ciągu doby, reset następuje wg ustalonego harmonogramu na supla.org
możliwość wysyłania pomiarów na serwer aqi.eco
możliwość wysyłania pomiarów na serwer air.monitor
Cześć,
dzięki za odpowiedź, najbardziej zależy mi na wszystkim :D
początkowo:
- temperatura, wilgotności, ciśnienia (BME280), (tutaj z temp chciałbym załączać ogrzewanie średnia dobowa temp przez 5 dni)
- pomiar nasłonecznienia (tutaj chce jeżeli się da żeby załączało grzałkę w CWU przez jakiegoś sonoffa),
późniejszy termin reszta czyli:
- pomiar wiatru prędkość i kierunek,
- opad deszczu,
- zanieczyszczenie powietrza,
- wilgotność gleby (załączanie zraszaczy przez jakiegoś sonnoffa).

O wysyłaniu raczej nie myślę mieszkam na wsi pod Krakowem także chyba nikt nie będzie szukał moich pomiarów, choć mogę się mylić.
1x RPI zeroW - Supla Virtual Device – 8x Xiaomi LYWSD03MMC
1x RPI 2b + Przekaźnik 8 kanałowy 5V 10A 250V LL/HL 8CH
1x SonOFF DHT-22
avatr
Posty: 31
Rejestracja: sob cze 20, 2020 9:32 am

Zastanawiam się w jaki sposób najlepiej zabezpieczyć BME280 na zewnątrz aby długo służył ;)
Na zdjęciu mniej więcej przedstawiłem schemat jak będę go montował. Myślę zainstalować go w rozszerzeniu poliamidowym do dławnic M16/M20 z zaślepką, w której wywiercę otwór. Coś takiego jak tu https://air.nettigo.pl/baza-wiedzy/nam-bme280-montaz/
W miejscu montażu czujnik będzie raczej mało narażony na deszcz. Wypełniać w środku jakąś pianką czy czymś? Znalazłem również takie rozwiązanie https://makezine.com/projects/bees-sens ... ve-health/ żeby owinąć czujnik taśmą teflonową. Niby ma ona pomóc zabezpieczyć czujnik przed zjawiskiem kondensacji. W artykule z ulem autor chciał chronić czujnik taśmą przed pyłem.

Jak wy to robicie? Może ktoś ma jakiś fajny sprawdzony sposób i się nim podzieli. Nie chciałbym od razu uwalić czujnika ;)
Załączniki
BME.png
BME.png (5.5 KiB) Przejrzano 293 razy
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 180
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

Ja kupiłem ten zestaw z notino i powiem szczerze nie stosowałem żadnych dodatkowych osłon tego czujnika poza tym w plastikowej nakrętce. użytkuje go od roku czasu i mogę stwierdzić że wilgotność nigdy nie przekroczyła 90 stopni nawet gdy padał deszcz przez tydzień czasu.
Mój czujnik pogodowy
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1377
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

Mój wytrzymał ok 3 lat, zaczęło się od dziwnych wskazań ciśnienia a później temperatura szalała teraz pokazuje -140 stopni a ciśnienie 552hPa, następny włożę dodatkowo do obudowy radiacyjnej np. jak ta na zdjęciu zobaczymy czy wytrzyma dłużej
Załączniki
98111402 osłona antyradiacyjna czujnika klatka do stacji meteo tfa dostmann emd.jpg
98111402 osłona antyradiacyjna czujnika klatka do stacji meteo tfa dostmann emd.jpg (60.87 KiB) Przejrzano 280 razy
czujnik-bme280-temperatury-wilgotnosci-cisnienia-i2c.jpg
czujnik-bme280-temperatury-wilgotnosci-cisnienia-i2c.jpg (42.11 KiB) Przejrzano 280 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha
avatr
Posty: 31
Rejestracja: sob cze 20, 2020 9:32 am

shimano73 pisze: wt sie 24, 2021 2:56 pm Mój wytrzymał ok 3 lat, zaczęło się od dziwnych wskazań ciśnienia a później temperatura szalała teraz pokazuje -140 stopni a ciśnienie 552hPa, następny włożę dodatkowo do obudowy radiacyjnej np. jak ta na zdjęciu zobaczymy czy wytrzyma dłużej
Ten czujnik w tej obudowie : czujnik-bme280-temperatury-wilgotnosci-cisnienia-i2c.jpg

Jak to wygląda w środku? Są jakieś pianki, sitka, otwory?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1377
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

avatr pisze: wt sie 24, 2021 3:11 pm
shimano73 pisze: wt sie 24, 2021 2:56 pm Mój wytrzymał ok 3 lat, zaczęło się od dziwnych wskazań ciśnienia a później temperatura szalała teraz pokazuje -140 stopni a ciśnienie 552hPa, następny włożę dodatkowo do obudowy radiacyjnej np. jak ta na zdjęciu zobaczymy czy wytrzyma dłużej
Ten czujnik w tej obudowie : czujnik-bme280-temperatury-wilgotnosci-cisnienia-i2c.jpg

Jak to wygląda w środku? Są jakieś pianki, sitka, otwory?
Nie wiem :D , taki kupiłem tu : https://www.ledats.pl/en/temperatury/35 ... results=13
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha
avatr
Posty: 31
Rejestracja: sob cze 20, 2020 9:32 am

Myślałem, że jak padł to, że go otwierałeś :D
Zrobię chyba tak jak kolega
dzikusk pisze: wt sie 24, 2021 1:38 pm Ja kupiłem ten zestaw z notino i powiem szczerze nie stosowałem żadnych dodatkowych osłon tego czujnika poza tym w plastikowej nakrętce. użytkuje go od roku czasu i mogę stwierdzić że wilgotność nigdy nie przekroczyła 90 stopni nawet gdy padał deszcz przez tydzień czasu.
Osadzę w tej nakrętce czujnik jakoś pośrodku, wywiercę otwór i tyle. Może dodatkowo od frontu osłonię tę nakrętkę jakąś osłoną z blaszki?
Czy sam otwór od dołu wystarczy dla prawidłowych pomiarów czy może czujnik powinien mieć przewiew?

Im dłużej myślę tym mniej już wiem :(
QLQ
Posty: 1712
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

Ja mam golasa w wieżyczce radiacyjnej od roku i działa
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Pietras81
Posty: 96
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

Ja też miałem golasa w obudowie radiacyjnej z Chin i zaczął dziwnie pokazywać po deszczu z wichurą - zalany był wodą teraz wysechł, dziala ale zaniża względem DS-a jakieś 3-4 stopnie.
QLQ
Posty: 1712
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

Pietras81 pisze: wt sie 24, 2021 7:15 pm Ja też miałem golasa w obudowie radiacyjnej z Chin i zaczął dziwnie pokazywać po deszczu z wichurą - zalany był wodą teraz wysechł, dziala ale zaniża względem DS-a jakieś 3-4 stopnie.
No ja mam wierzyczke z Polszy i może dlatego go nie zalewa i lepiej odparowuje z niego wilgoć. Jak czytam takie pomysły, że zapakować w taśmę teflon czy etc... no jak tam dostanie się sie woda czyli wilgoci to szybko go szlag trafi plus szybkie działanie elektrolizy bo zasila go prąd stały
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”