Stacja pogodowa by shimano73

Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 184
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

avatr pisze: wt sie 24, 2021 3:29 pm
Czy sam otwór od dołu wystarczy dla prawidłowych pomiarów czy może czujnik powinien mieć przewiew?

Im dłużej myślę tym mniej już wiem :(
Ja nawet zrobiłem większy otwór niż w instrukcji pisali.
Załączniki
20210824_153427.jpg
20210824_153427.jpg (621.73 KiB) Przejrzano 683 razy
Mój czujnik pogodowy
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
avatr
Posty: 31
Rejestracja: sob cze 20, 2020 9:32 am

dzikusk pisze: śr sie 25, 2021 6:03 am
avatr pisze: wt sie 24, 2021 3:29 pm
Czy sam otwór od dołu wystarczy dla prawidłowych pomiarów czy może czujnik powinien mieć przewiew?

Im dłużej myślę tym mniej już wiem :(
Ja nawet zrobiłem większy otwór niż w instrukcji pisali.
Ja myślałem zrobić ten otworek nawet mniejszy. Coś wielkości fi 2; 3 :D Ale teraz tak myślę, że większy chyba będzie lepszy bo szybciej wyleci woda/odparuje wilgoć.

Moje miejsce montażu będzie wyglądało bardzo podobnie. Tam gdzie masz podbitkę z desek to w sumie ja mam podobnie i tam wkręcę nakrętkę. Miejsce takie, że bezpośrednio deszcz nie będzie na to padał chyba, że mocno będzie zacinać.
Czujnik będzie raczej narażony bardziej na różnice temperatur i skraplanie.
mort
Posty: 18
Rejestracja: pn gru 28, 2020 10:58 am

Ja mam zrobione z tłumika od zaworu pneumatycznego z wywierconym otworem od dołu. Działa 2 lata na dachu na przestrzeni otwartej.
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 184
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

Ja właśnie po to wywierciłem większą dziurę aby czujnik wilgoci dostawiał więcej powietrza bo na początku mi zaniżał gdy otwór był oryginalny
Mój czujnik pogodowy
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1390
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

Od pewnego czasu przestał mi działać mój deszczomierz, ale nie miałem wolnej chwili aby się tym zająć, znów jestem na L-4 i mam więcej czasu na suplę :roll: , zaglądam do środka i oto co znalazłem w środku - "Goście , goście". Niestety eksmisja nie pomogła , deszczomierz nie działa, muszę to sprawdzić w warunkach warsztatowych ten deszczomierz ma hallotron a na dachu zaczęło padać
Załączniki
IMG_5515.JPG
IMG_5515.JPG (38.97 KiB) Przejrzano 452 razy
IMG_5514.JPG
IMG_5514.JPG (39.98 KiB) Przejrzano 452 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1755
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

shimano73 pisze: wt wrz 21, 2021 5:29 pm Od pewnego czasu przestał mi działać mój deszczomierz, ale nie miałem wolnej chwili aby się tym zająć, znów jestem na L-4 i mam więcej czasu na suplę :roll: , zaglądam do środka i oto co znalazłem w środku - "Goście , goście". Niestety eksmisja nie pomogła , deszczomierz nie działa, muszę to sprawdzić w warunkach warsztatowych ten deszczomierz ma hallotron a na dachu zaczęło padać
Ale , że pasiekę założył kolega to już się nie pochwalił...I miodek za darmo... 🤣🤣🤣🤣🤣
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Nowy11
Posty: 64
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

Witam jest jeszcze szansa na poprawiona z nowym anometra
Soft do stacji :?: :D
michal188
Posty: 98
Rejestracja: wt wrz 01, 2020 9:28 pm

Panowie :D pytanie wygrałem soft (ten nowszy) dałem pull up podłaczyłem się i testowo zwieram piny od anometru i
deszczmierzy coś zlicza ale po skończeniu nie wskazuje 0 tylko ostatnia wartość, co może być nie tak?
Screenshot_2021-09-24-21-10-42-092_tk.supla.android.jpg
Screenshot_2021-09-24-21-10-42-092_tk.supla.android.jpg (280.04 KiB) Przejrzano 282 razy
Pietras81
Posty: 107
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

michal188 pisze: pt wrz 24, 2021 7:11 pm Panowie :D pytanie wygrałem soft (ten nowszy) dałem pull up podłaczyłem się i testowo zwieram piny od anometru i
deszczmierzy coś zlicza ale po skończeniu nie wskazuje 0 tylko ostatnia wartość, co może być nie tak? Screenshot_2021-09-24-21-10-42-092_tk.supla.android.jpg
Wszystko jest oki jest tam dodatkowy kanał do kasowania wskazań deszczomierza który ustawiasz w harmonogramie na dzień lub tydzień pytanie czy chcesz mieć dzienny odczyt czy tygodniowy, możesz też ręcznie kasowac. Kanał zlicza impulsy z deszczomierza i pamieta wartość.
michal188
Posty: 98
Rejestracja: wt wrz 01, 2020 9:28 pm

Deszczomierz ok a co z anometrem też zapisuje wartość?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”