SUPLA Scripts

Albert
Posty: 273
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

rav20 pisze: czw paź 07, 2021 6:58 am zobacz tutaj: viewtopic.php?p=106668#p106668
Faktycznie dobry pomysł. Dzięki :)
Lomax1983
Posty: 25
Rejestracja: wt mar 09, 2021 8:29 pm

Albert pisze: czw paź 07, 2021 6:51 am Chłopaki podrzuci ktoś jak napisać regułę (czy się da w ogóle), żeby scena wykonywała się gdy stan czujnika otwarcia zmieni się na dłużej niż np. 1 min? Osuplowałem drukarkę 3D i chciałbym, aby wyłączało się jej zasilanie gdy skończy drukować (głównie w nocy) - gdy czujnik pokaże że głowica dojechała do punktu startowego, ale drukarka musi mieć kilka minut na schłodzenie stołu i głowicy. A boję się, że przy szerszych wydrukach czujnik może "łapać" i wyłączy w międzyczasie drukarkę :lol:
Jaką masz drukarkę 3D??
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1211
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

Witam, mam własną instację supla scripts, dziś chciałem zaktualizować certyfikat dla domeny i taka niespodzianka przy restarcie scripts wywaliło mi coś takiego

Kod: Zaznacz cały

Starting SUPLA Scripts containers
Building suplascripts
Step 1/10 : FROM php:7.1.27-apache-stretch
 ---> 42b69c7f2cf1
Step 2/10 : WORKDIR /var/www
 ---> Using cache
 ---> 9f21f0d0bd00
Step 3/10 : RUN apt-get update     && apt-get install -y --no-install-recommends       libicu-dev       libpq-dev       ca-certificates       ssl-cert       libcurl4-gnutls-dev       git       unzip       mysql-client       supervisor       cron       wget       zlib1g-dev     && update-ca-certificates     && docker-php-ext-install       pdo_mysql       opcache       curl       zip     && apt-get autoremove     && rm -r /var/lib/apt/lists/*
 ---> Using cache
 ---> 85bb4637404a
Step 4/10 : COPY utils/crontab /etc/cron.d/suplascripts
 ---> Using cache
 ---> 8193e3fcb216
Step 5/10 : RUN {               echo 'opcache.memory_consumption=128';          echo 'opcache.interned_strings_buffer=8';               echo 'opcache.max_accelerated_files=4000';              echo 'opcache.revalidate_freq=2';               echo 'opcache.fast_shutdown=1';                 echo 'opcache.enable_cli=1';    } > /usr/local/etc/php/conf.d/opcache-recommended.ini     && a2enmod rewrite expires deflate ssl cgi alias env && a2ensite default-ssl     && chmod 0644 /etc/cron.d/suplascripts
 ---> Using cache
 ---> 41171dcf1b2c
Step 6/10 : ENV SUPLA_SCRIPTS_VERSION=4.3.0
 ---> Using cache
 ---> 540a8b6385de
Step 7/10 : RUN wget -nc https://github.com/fracz/supla-scripts/releases/download/v${SUPLA_SCRIPTS_VERSION}/supla-scripts-${SUPLA_SCRIPTS_VERSION}.tar.gz     && tar -xzf supla-scripts-${SUPLA_SCRIPTS_VERSION}.tar.gz -C .     && rm -f supla-scripts-${SUPLA_SCRIPTS_VERSION}.tar.gz     && chown -hR www-data:www-data .
 ---> Using cache
 ---> 403d0e283cfd
Step 8/10 : COPY utils/supervisord.conf /etc/supervisor/conf.d/supervisord.conf
 ---> Using cache
 ---> 2af8f37797ce
Step 9/10 : COPY utils/entrypoint.sh /usr/local/bin/docker-php-entrypoint
 ---> Using cache
 ---> 90e8c9b92266
Step 10/10 : CMD ["/usr/bin/supervisord", "--nodaemon", "--configuration", "/etc/supervisor/conf.d/supervisord.conf"]
 ---> Using cache
 ---> bb5614ccd831
Successfully built bb5614ccd831
Successfully tagged suplascripts_suplascripts:latest
suplascripts-db is up-to-date
Recreating a007edb70cc9_suplascripts ... error

ERROR: for a007edb70cc9_suplascripts  Cannot create container for service suplascripts: unknown log opt 'max-size' for journald log driver

ERROR: for suplascripts  Cannot create container for service suplascripts: unknown log opt 'max-size' for journald log driver
ERROR: Encountered errors while bringing up the project.
pi@RPI-4:~$ 
co z tym zrobić żeby ponownie ruszyło??
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 2052
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

Dodaj do serwisu

Kod: Zaznacz cały

logging:
  driver: "json-file"
bigthomas
Posty: 175
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

Pomóżcie proszę, co robię nie tak?
Ustawienie sceny:
Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów: {{state(xxxxx).phases[0].powerActive<5}}
Warunek wykonania sceny: {{state(xxxxx).connected and state(xxxxx).phases[0].powerActive<5}}
Akcje Na czym chcesz wykonać akcję? -> ustawiam kanał aby się włączył

I niestety ale pomimo spełnienia warunku, akcja włączenie nie działa.

Aktualizacja:
Znalazłem pewną zależność, akcja jednak się wykona, ale dopiero po ponownym odczycie stanu kanału.
W historii stanu kanału (który jest w warunku) zauważyłem że jeśli to nastąpi i warunki są spełnione to akcja się wykona.

@fracz czy jest możliwa zmiana aby akcja wykonywała się zaraz po spełnieniu warunku, aby nie czekać do następnej zmiany stanu kanału?
Albert
Posty: 273
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

Panowie mam jednak problem. Myślałem, że wczoraj go rozwiązałem ale coś mam nie tak z warunkiem

Wyzwalacz to:

{{not state(1342573).hi}}

- czujnik otwarcia bramy garażowej, jak zmieni się stan to ma zapalić światło w garażu (odpala kolejną scenę z warunkiem sprawdzenia czy brama na pewno otwarta)

Warunki:

{{(time() > '18:00') and (time () < '23:59') and not state(1342573).hi and state(1342573).connected}}

Ma to z założenia działać dopiero jak robi się ciemno więc wstępnie chciałem między 18:00 a 00:00 - dalej w nocy nie ma sensu bo raczej nie siedzę w garażu o takich porach :mrgreen:

Scena mimo to z jakiegoś powodu odpala się w samoistnie w dzień. O co kaman? :D
and111
Posty: 209
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

Albert pisze: czw paź 21, 2021 7:44 am Panowie mam jednak problem. Myślałem, że wczoraj go rozwiązałem ale coś mam nie tak z warunkiem

Wyzwalacz to:

{{not state(1342573).hi}}

- czujnik otwarcia bramy garażowej, jak zmieni się stan to ma zapalić światło w garażu (odpala kolejną scenę z warunkiem sprawdzenia czy brama na pewno otwarta)

Warunki:

{{(time() > '18:00') and (time () < '23:59') and not state(1342573).hi and state(1342573).connected}}

Ma to z założenia działać dopiero jak robi się ciemno więc wstępnie chciałem między 18:00 a 00:00 - dalej w nocy nie ma sensu bo raczej nie siedzę w garażu o takich porach :mrgreen:

Scena mimo to z jakiegoś powodu odpala się w samoistnie w dzień. O co kaman? :D
Ja mam zrobione to w nieco inny sposób: przy pomocy dwóch scen:

1 scena, to warunek oparty na zmianie stanu czujnika otwarcia, która to scena wyzwala drugą.
scena1.png
scena1.png (35.42 KiB) Przejrzano 478 razy

2 scena, to "czujnik zmierzchowy" działający o wschód i zachód słońca dla danych współrzędnych geograficznych. Ta scena wyzwala dopiero funkcje kanałów (załączenie oświetlenia, gdy jest po zachodzie słońca).
scena2.png
scena2.png (37.33 KiB) Przejrzano 478 razy
Albert
Posty: 273
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

Dzięki - spróbuję tak, choć dziwi mnie, że nie działa to tak jak niby powinno w widełkach czasowych.
pbrys
Posty: 17
Rejestracja: ndz mar 07, 2021 7:27 pm

Albert pisze: czw paź 21, 2021 7:44 am Panowie mam jednak problem. ....
mam ten sam problem , wyzwalanie sceny poprzez zmianę stanu kanału czujnika np. {{state(1111).hi}}, poprostu nie działa,
jeżeli tu zmienię na {{state(1111).on}} - np stan przekaźnika to wszystko gra i scena sie wykonuje.
and111
Posty: 209
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

pbrys pisze: ndz paź 24, 2021 1:21 pm
Albert pisze: czw paź 21, 2021 7:44 am Panowie mam jednak problem. ....
mam ten sam problem , wyzwalanie sceny poprzez zmianę stanu kanału czujnika np. {{state(1111).hi}}, poprostu nie działa,
jeżeli tu zmienię na {{state(1111).on}} - np stan przekaźnika to wszystko gra i scena sie wykonuje.
Wpisujesz ID czujnika, czy ID kanału powiązanego z czujnikiem?
Scena ma się wykonać gdy czujnik ma stan niski (kontaktron oddalony od magnesu), czy stan wysoki (obwód kontaktronu zamknięty)?

Ja mam wpisane ID czujnika, scena wykonuje się przy otwarciu, dlatego w wyzwalaczu sceny mam:
-> Wyzwalanie w oparciu o stan kanałów: {{not state(xxxxx).hi}}
-> Warunek wykonania: {{not state(xxxxx).hi and state(xxxxx).connected}}
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”