ESP8266 Primary GUI - Termostat

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2385
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

Wobec tego dołączam do petycji, bo też mam w najbliższym planie dymogenerator :)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
kotogi
Posty: 36
Rejestracja: czw wrz 24, 2020 11:02 pm

Jeśli ktoś potrzebuje termostatu wysokotemperaturowego, kolega elmay właśnie stworzył termostat do współpracy z termoparą i układem MAX6675 i MAX31655.
Działa bardzo ładnie

https://en-forum.supla.org/viewtopic.php?f=10&t=8593
Pytam tylko jak muszę.
Wsparcie projektu GUI-Generic
tijo
Posty: 198
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

Ja mam prośbę do kolegi krycha88 aby dodał możliwość wyboru przełącznika monostabilny/bistabilny.....
Albert
Posty: 271
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

I ja mam mała prośbę.. dałoby się dorzucić dodatkowy przekaźnik tak aby był wysterowywany temperaturą? Chciałbym spróbować użyć tego do pieca i mam wentylator i pompę wody, która załącza się powyżej 35*C. Jest szansa na takie cuda? :roll: :twisted:
tijo
Posty: 198
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

kotogi pisze: ndz maja 02, 2021 7:14 pm Mi do sauny , wędzenia , obsługi ogrzewania, itd. Jasne że wystarczy ale do kontroli dymogeneratora zdecydowanie nie wystarczy zwykły czujnik do 125 spłonie , nawet do piekarnika nie wystarczy
Jaki masz dymogenerator? Ja mam taki zwykły na pompkę od akwarium i tak naprawdę nie potrzeba mi mierzyć temperatury spalania wiórków....
kotogi
Posty: 36
Rejestracja: czw wrz 24, 2020 11:02 pm

tijo pisze: sob wrz 25, 2021 5:32 pm
kotogi pisze: ndz maja 02, 2021 7:14 pm Mi do sauny , wędzenia , obsługi ogrzewania, itd. Jasne że wystarczy ale do kontroli dymogeneratora zdecydowanie nie wystarczy zwykły czujnik do 125 spłonie , nawet do piekarnika nie wystarczy
Jaki masz dymogenerator? Ja mam taki zwykły na pompkę od akwarium i tak naprawdę nie potrzeba mi mierzyć temperatury spalania wiórków....
Mam dymogenrator co prawda z wentylatorem zamiast pompki akwarystycznej ale nie w tym rzecz.
Chciałbym nie tyle kontrolować temperatuty spalania wiórków a bardziej kontrolować czy się palą.
Mój dymogeneretor posiada mieszadło które pozbywa się już wiórków tzw wytlenionych czyli jak mówią wędzarze już nie wytwarzających dymu ale które za chwilę zmienią się w węgiel drzewny który spowoduje znaczny wzrost temperatury w dymogeneratorze ( smoła bardzo ładnie przywrze do wszystkiego i nie da się tego syfu łatwo usunąć) dymogenerator zmieni się w grill wysoka temperatura mało dymu ( mówimy tu o wędzeniu ponad 6h ) . Kontrola temperatury spowoduje że będę wiedział iż mieszadło się włącza za rzadko , lub za często dodatkowo wzrost temperatury uruchomi dodatkowy obrót mieszadła które pozbędzie się wiórków zmienionych w węgiel drzewny i uruchomi wentylator schładzający palenisko i wszystko po to aby nie skrobać zwęglonej smoły dwie godziny . Dodatkowo komora wędzalni zrobiona jest z elektrycznego piekarnika , który nieraz służy jako właśnie piekarnik czyli 125 stopni do kontroli nie wystarczy .
Jak jest impreza na działce a w kuchni w piekarniku ciasto nieraz trzeba coś szybko przygrzać i wtedy komora wędzarni służy jako piekarnik . Teraz służy jako suszarnia grzybów – termoobieg sprawdza się świetnie.
Pytam tylko jak muszę.
Wsparcie projektu GUI-Generic
kotogi
Posty: 36
Rejestracja: czw wrz 24, 2020 11:02 pm

Kto potrzebuje termostatu na termoparze powinien zajrzeć tu
https://en-forum.supla.org/viewtopic.ph ... 69#p105969
Termostat na termoparze z OLED i przyciskami . rewelacja .
Pytam tylko jak muszę.
Wsparcie projektu GUI-Generic
Pietras81
Posty: 148
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

Witam. Mam pytanko czy wam również po zaniku internetu modul się nie laczy z siecią. Pomaga reset zasilania.
rav20
Posty: 18
Rejestracja: czw lis 19, 2020 10:50 am

Pietras81 pisze: ndz paź 24, 2021 1:25 pm Witam. Mam pytanko czy wam również po zaniku internetu modul się nie laczy z siecią. Pomaga reset zasilania.
Do tej pory korzystam z tego firmwaru i nie zauważyłem takiej przypadłości - u mnie działa na Sonoffie SV
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2385
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

Używam na sonoff POW R2 i nie mam tego problemu
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”