Płytka PCB ESP -07 pod wifisocket_x4_DS18B20

User avatar
QLQ
Posts: 131
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Apr 19, 2018 7:05 pm

No niestety dalej lipa. Zastanawuam sie jeszcze czy ta przetwornica 700mA nie jest za słaba na te 4 przekazniki i moduł esp.
slawek
Posts: 1338
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Apr 19, 2018 8:20 pm

Stabilizator 3,3 masz na adapterze? Jaki? Kondensatory na pewno dałeś na 3,3V?
Sorki za głupie pytania, ale - tak dla pewności...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
QLQ
Posts: 131
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Apr 20, 2018 7:13 pm

slawek wrote:
Thu Apr 19, 2018 8:20 pm
Stabilizator 3,3 masz na adapterze? Jaki? Kondensatory na pewno dałeś na 3,3V?
Sorki za głupie pytania, ale - tak dla pewności...
Stabilizator 3v3 lm1117 na przetwornicy wlutowalem bo było tam przygotowane miejsce. Strasznie żałuję że nie zastosowałem tego co @Espablo ma na inCan bo mam je jeszcze dwa.
User avatar
Espablo
Posts: 815
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Fri Apr 20, 2018 7:34 pm

Pokaż ta płytkę, pokaż ten wlutowany stabilizator.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
User avatar
QLQ
Posts: 131
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Apr 20, 2018 7:48 pm

przetwornica taka jak u ciebie tylko zieloną płytką w inCan z 230 v na 5v i na niej jest miejsce na lm 1117. Czyli z 5v na 3v3.
Attachments
IMG_20180420_214115.jpg
IMG_20180420_214115.jpg (191.09 KiB) Viewed 250 times
User avatar
QLQ
Posts: 131
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Apr 21, 2018 11:43 am

<t>Zrobiłem tak: wywalilem moja płytkę i wrzuciłem 2x moduły inCan V2 . I mu mojemu zdziwieniu efekty podobne. O co tu kaman.<br/>
Jakieś urządzenie sieje zakłócenia po 230v i chyba tak spada napięcie. Jest filtr czyli silnik ba 230v ok 7W mocy. Grzałka 70W zasilacz do led oświetlenia ok 39W i pompka czyli cewka jakieś 10W. Będę odlaczal po kolei i patrzył co się dzieje bo na tych modułach musi działać!<br/>
<br/>
Nie wspomnę że samoistnie pozamienialo kanały. Normalnie cuda.</
slawek
Posts: 1338
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 21, 2018 12:02 pm

Jeśli masz, to pozakładaj ferryty na kable zasilające od tych urządzeń, coś w tym rodzaju:
Attachments
IMAG1017.jpg
IMAG1017.jpg (2.41 MiB) Viewed 212 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
QLQ
Posts: 131
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Apr 22, 2018 9:05 am

Cześć wszystkim ponownie.
Problem rozwiązany. Rozwiązanie jak zwykle banalne - przetwornica 230V na 5V ma 700mA (oczywiście chyba wg majfrenda )
Wystarczyło zmienić ją na 1.5A i problem dziwnych zachowań zniknął.

Zastanawiać się zacząłem gdy:
Wywalilem moja płytkę i wrzuciłem 2x moduły inCan V2 , które NIE MIAŁY PRAWA NIE DZIAŁAĆ. I mu mojemu zdziwieniu efekty podobne. O co tu kaman.
Jakieś urządzenie sieje zakłócenia po 230v i chyba tak spada napięcie. Jest filtr czyli silnik ba 230v ok 7W mocy. Grzałka 70W zasilacz do led oświetlenia ok 39W i pompka czyli cewka jakieś 10W. Będę odlaczal po kolei i patrzył co się dzieje bo na tych modułach musi działać!
Nie wspomnę że samoistnie pozamieniało kanały. Normalnie cuda.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za okazaną pomoc i zainteresowanie.
User avatar
QLQ
Posts: 131
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Mon Apr 23, 2018 7:24 pm

Czasem moduł niewidoczny w App tel ale fizyczne guziki działają. Słaby zasięg? Sonoff w tym samym położeniu działa bez problemu.
Aby było stabilnie przerobiłem tak: przekaźniki zasilane z przetwornicy 700mA a moduł ESP 07 z drugiej.
User avatar
QLQ
Posts: 131
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Apr 24, 2018 5:27 pm

Temat uważam za zamknięty. Drugi router jako repeater sygnału rozwiązał problem.
Aczkolwiek muszą być dwa zasilania X 700mA lub jedno 1.5A bo inaczej nie pociągnie.
Do zamknięcia.
Post Reply